Fordulóponthoz érkezett a dollár

spot_img

Sokakat ért váratlanul a kripto piac hirtelen emelkedése, legalábbis erre utal az elmúlt két nap során likvidált shortok kiugróan magas száma. Az összesített tőzsdei adatok alapján, az esésre játszók utoljára másfél éve tippeltek ennyire rosszul az árfolyam rövid távú elmozdulásának irányára.

Az elmúlt két nap alatt 700 millió dollárnyi short pozíció likvidálódott. Utoljára 2021 nyarán volt példa erre.

Habár az emelkedés beindulását a Nagy Britanniából érkező hírek is befolyásolhatták, elemzők szerint leginkább a dollár gyengélkedése állhat a kripto és a hagyományos piacok javuló teljesítménye mögött.

A dollárra kínált egyre magasabb kamatok, és a velük megszerezhető kockázatmentes profit az év kezdete óta sok pénzt vontak el a tőzsdei piacoktól. A dollár iránti növekvő kereslet a valuta erősödéséhez vezetett.

A zöldhasú szeptember végén érte el a nagyobb nemzetközi devizákkal szemben mért csúcspontját, azóta pedig visszakorrigált arra a szintre, ami vagy egy újabb elrugaszkodás potenciális kiindulópontja lehet, vagy a dollár dominancia átmeneti végét jelezheti.

A dollár 2022-es erősségét mutató trend

Ha a dollár index (DXY) tovább gyengülne, vagy oldalazó pályára állna, az kedvezne  a piacok számára, ha viszont ismét erőre kapna, akkor a tőzsdék valószínűleg visszakorrigálnak az elmúlt napok emelkedéseiből.

Az előttünk álló órákban/napokban számos hír lehet befolyással a dollár erejére. Ma az amerikai GDP adatok közzététele (14:30), holnap a fogyasztói árindex által mutatott infláció mértéke (14:30), jövő hét kedden pedig az amerikai jegybank kamatdöntő ülése határozhatják meg a dollár irányát.

Ugyancsak ma az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart. Az euróra kínált irányadó kamatot várhatóan 14:15-kor fogják bejelenteni, amit 14:30-tól egy sajtótájékoztató követ. Ha a piac az itt elhangzottakat pozitívan értékeli, az erősítheti az euro és gyengítheti a dollár helyzetét. Mivel ez az esemény épp egybeesik az amerikai GDP adatok közzétételével, ebben az időszakban nagyobb kilengésekre lehet számítani.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img