FTX: nehéz helyzetben a kripto tőzsde, zuhanni kezdtek az árfolyamok

spot_img

Amint arról tegnap is beszámoltunk, egy napokban kiszivárgott pénzügyi jelentés szerint súlyosan alulfinanszírozott lehet az egyik legnagyobb kripto tőzsdének számító FTX kereskedésre és befektetésekre fókuszáló leányvállalata.

A papír szerint az Alameda Research által megnyitott pozíciók fedezeteként több milliárd dollár értékű kriptovaluta szolgál, aminek nagy részét az FTX saját tőzsdei tokene, az FTT teszi ki. Habár a tokenek értéke papíron valóban elegendő lenne a kitettségek  finanszírozására, a valóságban nincs akkora piaci kereslet az FTT-re, hogy azt szükség esetén azonnal értékesítve ki lehessen fizetni belőle a cég tartozásait.

A jelentés által keltett bizonytalanságra rátett még egy lapáttal, hogy vasárnap este a legnagyobb kripto tőzsde, a Binance bejelentette, hogy felszámolja az FTT tokenben lévő teljes piaci kitettségét, ami a következő hetekben/hónapokban mintegy 580 millió dollár értékű FTT eladását fogja jelenteni.

Ez nehéz helyzetbe hozta az FTX/Alameda-t, akik valószínűleg nem engedhetik meg maguknak, hogy az FTT árfolyama jelentősen visszaessen. Ebben az esetben a tokenek a legalább papíron biztosított fedezeti erejüket is elveszthetik.

A történtek kapcsán kitört a pánik, hogy maga az FTX is fizetésképtelenné válhat, ezért a felhasználók tömegesen kezdék el kivonni pénzeiket a tőzsdéről. Ezzel egy időben a vérszagra gyűlő spekulánsok is rászálltak az FTT-re és jelentős mennyiségű short pozíció megnyitásával további nyomást helyeztek a tokenre.

Az FTT árfolyamáért vívott harc frontvonala a 22-24 dolláros lélektani határ közelében alakult ki, ami az elmúlt másfél évben már több alkalommal is megfogta a token zuhanását. Ez a pirossal jelölt szint az éjszakai órákban elveszett.

Mivel a múltban csak a téglalapokkal is jelölt 8-11 dolláros, illetve a 3-5 dolláros (vagy ez alatti) sávok környékén alakult ki jelentősebb kereslet az FTT iránt, potencionálisan ezek lehetnek majd azok a szintek, ahová (ha nem sikerül gyorsan és hitelt érdemlően tisztázni a tőzsde pénzügyi helyzetét) az FTT árfolyama is visszatérhet.

Az FTT token (sárga vonal) és a bitcoin árfolyamának alakulása a hajnali órákban

Az FTT bezuhanásával egy időben a kripto piac is esni kezdett. Ez részben a pániknak, részben pedig valószínűleg annak is köszönhető, hogy az FTX elkezdhette eladni a saját kriptós (BTC, ETH, SOL, stb.) kitettségeinek egy részét, hogy forrásokat szerezzen a helyzet stabilizálására.

Az FTX gyorsan pontot tehetne az ügy végére, ha közzétenne egy dokumentumot, ami igazolni tudná, hogy stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, erre azonban eddig még nem került sor.

A FTX-ről indított kifizetések továbbra is működnek, de feldolgozásuk a megnövekedett terhelés miatt a szokásosnál több időt vehet igénybe.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img