Kanada már betiltotta a tőkeáttételes kripto kereskedést, válaszul az FTX botrányra

spot_img

A kanadai értékpapír felügyelet új rendelete szerint az országban működő kriptotőzsdék ezentúl nem kínálhatnak tőkeáttételt a kereskedőknek, a felhasználói pénzeszközöket pedig el kell különíteniük az operatív készpénztől a jövőben.

Emellett a kriptotőzsdéknek a kanadai székhelyű felhasználók eszközeit egy minősített letétkezelőnél kell tartaniuk – áll a CSA hétfői közleményében. A letétkezelők akkor számítanak minősítettnek, ha Kanadában, az Egyesült Államokban vagy más fejlett országban bejegyezték őket.

A margin és tőkeáttételes kereskedés minden kanadai székhelyű kereskedő számára tilos lesz, beleértve az intézményi ügyfeleket és más szervezeti formákat is. 

A CSA szerint a kriptotőzsdéket érintő új szabályok mindössze lekövetik a hagyományos tőzsdékre, brókerekre és más pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó szabályokat.

Az új kanadai intézkedések egyenes reakciók az FTX botrányára, miután nemrég kiderült, hogy a tőzsde a felhasználói tőkét összekeverte az Alameda Research eszközeivel.

A CSA szabályozói arra is figyelmeztették a kriptotőzsdéket, hogy ne kináljanak olyan kriptopénzeket, amelyek értékpapírnak minősülhetnek – ez a megnevezés a szabályozók szerint magában foglalhatja akár a stabilcoinokat is. 

„A CSA azon a véleményen van, hogy a stabilcoinok értékpapíroknak és/vagy származtatott termékeknek minősülhetnek” – közölte a csoport. Emiatt a kriptotőzsdéknek egy előre meghatározott eljárásokkal kell rendelkezniük annak megállapítására, hogy az általuk jegyzett kriptopénzek értékpapíroknak vagy derivatív termékeknek minősülnek-e.

Jacob Robinson, kanadai jogász a Twitteren azt írta, hogy az új szabályok nagy hatással lehetnek a helyi kripto piacra, ugyanis azok a kanadai tőzsdéken lévő stabilcoinok törléséhez is vezethetnek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img