Base: saját blokkláncot indít a Coinbase

spot_img

Voltak, akik egy airdropra számítottak, de végül egy saját blokklánc indulását jelentette be tegnap a Coinbase.

A legnagyobb amerikai tőzsde egy Ethereumon futó layer 2 láncot fog üzemeltetni, ami a már régebb óta működő Optimism forkjaként látott napvilágot.

https://twitter.com/BuildOnBase/status/1628759581353549825?s=20

Az L2 blokkláncok biztonságát az Ethereum szavatolja, a rajtuk végbemenő tranzakciók is ezen kerülnek rögzítésre, ám a fő hálózatnál sokkal olcsóbb és gyorsabb a használatuk. Mindezt úgy érik el, hogy nem egyesével rögzítik és küldik vissza az Ethereumra a rajtuk végrehajtott utalások adatait, hanem azokat nagyobb csomagokba rendezve összevonják, amivel jelentős költség (tranzakciós díj) és számítási kapacitás megtakarítást tudnak biztosítani.

A jelenleg tesztüzemben működő Base a tervek szerint 2 év alatt válhat majd egy teljesen decentralizáltan működő hálózattá, ami képes lesz együttműködni más ismertebb láncokkal is, például a Solanaval, az Avalanche-al, vagy az Arbitrummal.

A Coinbase szerint aki az ő hálózatukra fog fejleszteni, az a tőzsde 110 milliós ügyfélbázisa előtt mutathatja be a saját termékét. Ez a már meglévő potenciális ügyfélkör hatalmas segítséget jelenthet egy új projektnek az indulásra, vagy egy már máshol bejáratott szolgáltatás Base-re való átvitelére.

A tőzsde tájékoztatása szerint jelenleg nem tervezik, hogy saját tokent indítanak, így a Base-en felszámolt jutalékok ETH-ben kerülnek majd levonásra. Ennek ellenére sokan bíznak abban, hogy a jövőben a Coinbase, vagy valamelyik másik Base-re fejlesztő cég honorálja majd a korai érdeklődőket, és kioszt majd számukra valamilyen jutalmat.

Alighanem ennek tudható be, hogy már több mint 70 000-en igényelték a Base indulásáról hivatalosan is megemlékező ingyenes NFT-t, ami egyfajta digitális jelvény formájában igazolja, hogy a tárca tulajdonosa már a kezdetektől odafigyelt a fejlesztésre. Az NFT-t magát ingyenesen, de csak a folyamatosan változó, jelenleg ~10 dolláros ethereum hálózati díj megfizetésével lehet limitált ideig, hétfő reggel 6 óráig megszerezni.

Hogy lesz-e valaha bármi gyakorlati szerepe, az egyelőre kétséges, de akinek a spekuláció megér ennyit, az a tárcája csatlakoztatása után (Connect wallet gomb), a Mint-re klikkelve zsákolhatja be a tokent.

Ezzel kapcsolatban érdemes arra odafigyelni, hogy máris sok hamisítvány és hasonló névvel / képpel listázott kamu NFT próbálja csőbe húzni az embereket. A fenti linken elérhető token az egyetlen, ami a Coinbase által került kibocsátásra.

Nyerj egy utat Rómába és VIP belépőt a Lazio – AS Roma mérkőzésre

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img