A kamatemelések végére számítanak a befektetők, kilőtt a bitcoin árfolyama

spot_img

A Silicon Valley Bank kimentésének vasárnap esti bejelentése életre keltette a piacokat. A hagyományos és kripto tőzsdék is emelkedtek, a bitcoin árfolyama 4000 dollárral növekedett. A hatást fokozta, hogy hétfőn az Egyesült Államok elnöke egy nemzethez intézett televíziós beszédben is megerősítette, hogy a bankrendszer biztonságban van.

Ennek ellenére mégis csak egy hajszál választott el attól, hogy az ügy rendezett lezárása helyett egy nagyobb amerikai pénzintézet összeomlásának legyünk a tanúi. Ennek kapcsán máris kezdetét vette a spekuláció,  hogy az éppen 1 éve tartó jegybanki kamatemelések elkezdték meggyengíteni a rendszert, és a nemrégiben belengetett nagyobb mértékű növelést most nem lenne szerencsés végrehajtani.

A következő jegybanki kamatdöntés éppen egy hét múlva lesz esedékes, ahol az elmúlt héten napirendre kerülő 0.5% helyett, most sok elemző csak egy maximum 0.25%-os növelést, vagy akár az emelésekben tartandó szünetet tart elképzelhetőnek. Mind a két opció kedvezőbb az eredetileg vártnál, ami jó hír a piacok számára és hozzájárulhatott a tegnapi remek teljesítményhez.

A piaci hangulat változását remekül bemutatja az alábbi Bloomberges képsorozat, ami az elmúlt 5 nap befektetői várakozásait összegzi. A kék vonal az idei évre becsült jegybanki kamat várt nagyságát mutatja (bal oldali tengely értékei), a sárga téglalapok pedig a várt jegybanki emelések, vagy kamatvágások számát jelölik (jobb oldali tengely értékei).

Míg a jegybankelnök múlt heti medvés beszéde után a piac még 5.75%-os alapkamat csúcsot (jelenleg 4.5 – 4.75%) és 4 további emelést tartott valószínűnek, tegnapra ez a várakozás nulla további kamatemelésre módosult.

Bár ezekbe a várakozásokba önmagukban nem érdemes túl sokat belegondolni, hiszen jól látható, hogy egy aktuális esemény hatására milyen gyorsan változhatnak, de mégis jól tükrözik az elmúlt napok hangulatában végbemenő változásokat.

A kriptók esetében a tegnapi rallyra a bitcoint érintő kényszeres vásárlási hullám is ráerősített. A hétvégi bizonytalanságban sokan nem tudták, hogy hova menekítsék a pénzüket, a stabil coinok hirtelen nem tűntek olyan biztos választásnak az USDC pánik árnyékában.

Ilyen helyzetekben mindig jól jön az ágazat egyetlen biztos stabil coinja, ami nem más mint a bitcoin. Ha valaki megfelezi a pénzét és két azonos nagyságú, de ellentétes irányú pozíciót nyit egyszerre (1x long (spot) és 1x short (futures)) azzal rögzíti a számlájának dollár értékét. Bármerre is haladjon a BTC, ha egyszerre fogadunk az emelkedésre és az esésre is, a fiókunk USD-ben kifejezett értéke változatlan marad.

Sok kereskedő ezt a megoldást választotta erre a néhány napra, és miután elmúlt a veszély, lezárták a shortjaikat. Mivel ez vásárlást jelent, a hatás szintén felfelé tolta az árfolyamot.

Ma, azaz kedd délután egy fontos gazdasági bejelentésre kerül majd sor a 13:30-kor érkező CPI, vagyis a februári inflációs statisztikák személyében. Ha ezek kedvezőek lesznek (az elemzői várakozás 6%-os értéken áll a múlt havi 6.4% után), az ugyancsak ráerősíthet “a jegybank a jövő héten nem fog nagyot emelni” narratívára. Ez segítené a további emelkedést. Mivel az adatok egy extrém felfokozott hangulatban érkeznek, a közzététel nagy elmozdulást idézhet elő.

(Az Egyesült Államokban a hétvégén álltak át a nyári időszámításra, ezért a megszokott 14:30 helyett március 26-ig (az európai átállásig) nálunk 1 órával hamarabb kerül sor a nagyobb horderejű gazdasági adatok közzétételére.)

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img