Egy éve dőlt be a Terra, a maginflációra érdemes lesz odafigyelni

spot_img

Ma délután 14:30-kor ismét inflációs adatokat tesznek közzé az Egyesült Államokban. A tőzsdék által is figyelt esemény kapcsán a maginflációs (core CPI) statisztika lehet a legfontosabb, az amerikai jegybank ugyanis kiemelt figyelmet fordít erre a statisztikára. Ha kedvező számok érkeznek, az megerősítheti a kamatemelési ciklus végét, igaz ebben még a hónap későbbi felében érkező további bejelentések is szerepet játszhatnak.

A maginflációs adatban nincsenek benne az élelmiszereket, üzemanyagokat és energiaárakat sújtó drágulások. Ezek árai rövidebb távon is nagy ingadozásokat mutathatnak és elfedhetnek bizonyos gazdasági folyamatokat. (Bármeddig emelkedhet az élelmiszerek ára, enni kell, az emberek mindenképp bevásárolnak és a munkájukhoz is feltankolják a kocsijukat. Ez torzíthatja a teljes inflációról alkotott képet.)

Ha a maginfláció a várakozásoknál magasabb, akkor az inkább az amerikai dollár számára kedvez és a tőzsdék számára kedvezőtlen hír. Ha a maginfláció csökken, akkor a befektetők örülhetnek, míg a dollár gyengülhet.

A maginflációs statisztikát (core CPI) az előző hónapban mért adatokhoz viszonyítva teszik közzé, ezért sokkal alacsonyabb az értéke, mint a teljes inflációt mutató, de a tavalyi év azonos időszakát figyelő statisztikának (CPI). (A múlt hónapban 5%-os éves inflációs adatot tettek közzé az USA-ban, és ma is ugyanekkora az elemzők várakozása.)

A maginfláció sokáig emelkedést mutatott, az áprilisi publikáláskor viszont visszaesést jelzett. Az elemzők többsége ezúttal is csökkenésre számít. Ha ez beigazolódik és 0.3% vagy az alatti adat kerül bejelentésre, akkor nagyobb lehet az esély arra, hogy a tőzsdék pozitívan reagáljanak a hírre. Ha a 0.3%-osnál magasabb adat kerül bejelentésre, akkor az inkább a dollárt erősítheti.

A dollár hetek óta egy olyan szint közelében ingadozik, ami korábban fontos támasz/ellenállás szintként funkcionált. Akár felfelé, akár lefelé mozdul innen, az hetekre/hónapokra meghatározhatja a tőzsdei trendek alapvető irányát. Hogy a mai közzététel elegendő katalizátor lesz-e a kimozdítására, az 14:30 után derülhet ki.

Az alábbi képen a dollár és a bitcoin elmúlt években mutatott mozgásait ábrázoltuk. A grafikon magát a dollárt (DXY), a sárga vonal a bitcoin árfolyamát mutatja.

  1. Az 1-es régióban jól látható, hogy amíg a dollár egy alapvetően gyengülő, majd oldalazó fázisban volt, a bitcoin emelkedni tudott. Ez az időszak gyakorlatilag teljesen lefedte a 2020-as covid összeomlás után kezdődő bika piacot.
  2. A 2-es régióban a dollár kitört a konszolidációs fázisából és emelkedni kezdett. Ezzel egy időben vette kezdetét a bitcoin visszaesése.
  3. A BTC 1 éven át tartó zuhanása valószínóleg akkor ért volna véget, amikor a dollár trendje elérte a csúcspontját (3-as sáv kezdete). A lassan felfelé trendelő árfolyamba sajnos nem sokkal később belerondított az FTX novemberi csődje. Enélkül talán már tavaly ősszel kezdetét veszi a bitcoin egyébként idén január óta tartó emelkedése.
  4. A dollár 2023 tavaszán egy időre magára talált, ezekben a hetekben a bitcoin sem volt képes tovább növekedni (4-es sáv).
  5. A BTC következő kitörésére a dollár újabb gyengélkedésével került sor (5-ös sáv). Hogy az emelkedő trend fenntartható lesz-e, azt ezúttal is a dollár további erősödése/gyengülése döntheti el.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön még egy grafikon. A mai nappal kapcsolatos érdekesség, hogy éppen egy éve került a Terra teljes összeomlására.

“Készüljetek srácok, még több pénzt mozgósítunk” – Május 9-én az árfolyam a korábban beállított 2022-es mélypont alá került, amit azóta sem sikerült visszahódítani.

A projektet vezető Do Kwon május 9-én este próbált megnyugtatni mindenkit, hogy további pénztartalékok mozgósításával próbálja meg biztosítani a projekt lelkének számító Terra USD stabil coin 1 dollárhoz rögzített értékét. A kísérlet kudarcot vallott, az eredmény végül a teljes összeomlás lett. A történtek utóhatásai később több neves piaci szereplőt is csődbe juttattak, az ő bedőléseik később több hullámban, de egészen 16 000 dollárig nyomták le a BTC árfolyamát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Kriptoszökevény: elkapták a 40 milliárd dolláros kárt okozó Terra alapítóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img