Befagyasztották a Binance.US számláit, összeférhetetlenséggel vádolják a tőzsdefelügyelet vezetőjét

spot_img

Szerdán is főleg a Binance és Coinbase ellen indított tőzsdefelügyeleti eljárások dominálták a kriptós hírfolyamokat. Az első sokk óta a piac viszonylag jól viseli a történéseket, a bizalom egyelőre nem ingott meg a két vezető tőzsdével szemben. A váltókról indított kiutalások nem utalnak arra, hogy az emberek fejvesztve menekülnének az oldalakról, a tranzakciók nagysága nem tért el jelentősen az elmúlt fél év nagyobb forgalmú napjainak ingadozásaitól.

Binance be- és kiutalások alakulása az elmúlt 6 hónapban

A tegnapi hírek közül a legviccesebbnek az a kacsa bizonyult, ami szerint a Binance igazgatója annyira felidegesítette magát az ellene indított eljáráson, hogy egy Kalasnyikovval hadonászva jelent meg egy amerikai hatóságok irodájában, ahol a rendőrök kénytelenek voltak lelőni őt.

A tőzsdefelügyelet viszont eközben egy újabb beadvánnyal adta jelét annak, hogy ők bizony nem viccelnek. A szervezet egy kérelmet nyújtott be a bírósághoz, ami a szerda déli órákban jogerőre is emelkedett. Ennek értelmében a Binance.US-nek 10 napja van arra, hogy minden ügyfelének visszautalja az oldalon tárolt kripto és fiat pénzeit, miközben a saját és a működését segítő cégek pénzéhez már nem nyúlhat hozzá, azokkal nem hajthat végre tranzakciókat.

A felügyelet szerint ha erre nem kerül sor, a Binance és annak igazgatója amerikai fennhatóságon kívülre mozgathatna olyan pénzeket, amiket bizonyítékként, vagy az ügy kapcsán fizetendő büntetések és kártérítések kapcsán lehetne felhasználni.

A Binance.com és a Binance.us egymástól független szervezetek, így a nemzetközi oldal felhasználóit ez az intézkedés nem érinti.

Nem sokkal később a Binance is visszavágott és lényegében összeférhetetlenséggel vádolta meg a felügyelet vezetőjét. A tőzsde ügyvédei szerint az őket perlő hatóság igazgazója, Gary Gensler 2019-ben több alkalommal is egyeztetett, sőt még Japánba is elutazott, hogy együtt ebédelhessen CZ-vel, a Binance igazgatójával.

Gensler állítólag felajánlotta, hogy tanácsadóként segíti a tőzsde munkáját, igaz korábban ezzel ellentétes híresztelések is megjelentek a médiában, melyek szerint éppen a Binance szerette volna őt magához csábítani.

Mindez azért lehet fontos kérdés, mert felvetheti annak a lehetőségét, hogy Gensler esetleg személyes okokból, a korábbi visszautasítás miatt indított eljárást a Binance ellen. Emelett érdekes csavart is jelenthetne a tőzsdék ellen folyó perekben, hiszen Gensler ellen egyébként is egy vizsgálat van folyamatban, mivel bizonyítékok utalnak arra, hogy együttműködött és jó kapcsolatot ápolt Sam Bankman Frieddel, az FTX alapítójával. A tavaly csődbement FTX ellen azóta sem indult tőzsdefelügyeleti eljárás.

A Binance mellett a Coinbase is ellentámadásba lendült. A tőzsde 2022-ben 30 alkalommal találkozott a tőzsdefelügyelet képviselőivel és a nyár folyamán már jogi úton is felszólította a szervezetet arra, hogy a több éve tartó egyeztetések után végre adjon ki egy kripto iparágra vonatkozó szabályozást, amire viszont azóta sem válaszoltak a felügyelet emberei.

Mivel 9 hónap telt el a kérelmük óta, a Coinbase most egy bírói végzéssel kötelezi arra a felügyeletet, hogy 7 napon belül adjon választ és indokolja meg, hogy eddig miért nem volt hajlandó ezzel foglalkozni, illetve hogy mikorra várható a szabályozás közzététele.

A Coinbase közösségi oldalán megjelenő bejegyzések szerint a tőzsde elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy végigvigye az ellene induló eljárást és nem fog megfutamodni, vagy kompromisszumot kötni. Egy másik iparági szereplő 2.5 éve húzódó perében 200 millió dolláros jogi kiadással járt a tőzsdefelügyelettel szemben vívott küzdelem.

XRP: napokon belül kiderülhet, hogy a kriptopénz megnyerheti-e tőzsdefelügyelettel szemben folyó peres eljárást

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img