Tőzsdére készül az Enerhash

spot_img

Majdnem két éve járt nálunk Jogg Balázs, az Enerhash operatív igazgatója és társalapítója Online Meetup keretében, amiben röviden bemutatásra került az Enerhash és szó volt a bitcoin energiaigényéről és az azzal járó környezetterhelésről. A cég életében azóta óriási változások történtek, legújabb sajtóközleménye szerint hamarosan tőzsdére lép.

“A Bitcoin bányászatra specializálódott Enerhash Technologies Zrt.-t az Enerhash Group részeként hoztuk létre 2021-ben, mellyel az volt a célunk, hogy minél több adatközpont telepítésével honosítsuk meg ezt a környezettudatos üzleti modellt. Ebben érhető tetten a vállalat jövőképe: fenntartható alternatívává szeretnénk tenni a kriptobányászatot, miközben fontos missziónknak tekintjük a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatását és gyorsítását. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy a részvényeinket vásárlók nem kockázati tőkebefektetésben vesznek majd részt, hanem közvetlenül a 100 százalékban zöld Bitcoin piacba szállnak be, melyhez mi biztosítjuk a know-how-t és a teljes infrastruktúrát” – mondja Jogg Balázs, a techcég másik társalapítója.

A 2021-ben létrehozott társaság mindössze 2 év alatt vált globális energetikai- és bányász vállalattá. Új-Zélandon például a napokban kezdték meg működésüket, 2023-ban eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek. A cég infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait, illetve értékesen hasznosítani a keletkező tartalékokat. Ennek egyik mintapéldája lett a vállalat nagyszabású svédországi projektje.

“Az ország északi régiójában jellemzően alacsony a népsűrűség, ennek megfelelően alakul az áramfogyasztás is, így jelentős többletkapacitás keletkezik. Az érintett svéd állami energetikai nagyvállalattal együttműködve egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettünk ide, ami minden oldalról optimalizálja az energiagazdálkodást: kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtunk az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit számítási kapacitássá alakítva hasznosítunk – például kriptobányászatra. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem csupán profit oldalról óriási dolog, de egy teljes mértékben fenntartható és környezettudatos megoldás is” – meséli az észak-svédországi beruházásról Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója.

Kapcsolódó cikkek:

A fotón balról-jobbra: Jogg Balázs, Seregi Tamás, Kovács Gábor, Jogg Dániel (a társaság alapítói). A fotót készítette: Szabó Bendegúz

A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra. Tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra, első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Autótervezés helyett energetika – Enerhash sztori II.

/szerkesztőségünknek megküldött enerhash sajtóközlemény/ 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img