Kamatdöntések, inflációs statisztika és XRP per, mozgalmas hét várható a piacokon

spot_img

Fontos gazdasági bejelentések sora várható ezen a héten, amelyek rendkívül ingataggá tehetik a piacokat. A múlt héten indított tőzsdefelügyeleti eljárások miatt a kriptók gyengeséget mutatva, miközben a mesterséges intelligencia lázban égő hagyományos piaci indexek 12 hónapos csúcsokon és pozitív lendülettel futhatnak neki a megmérettetésnek.

Habár a képek alapján úgy is fogalmazhatnánk, hogy a bitcoin (balra) jó pár hónappal megelőzte a hagyományos piacokat, de a vezető kriptovalutának most nagy szüksége lenne arra, hogy erőt mutasson. A bitcoint nem sok választja el attól, hogy a jelenlegi lélektani határvonalnak számító 25 000 – 25 200 dolláros szint alá essen.

Hétfő lesz a hét egyetlen olyan napja, amikorra nincs előre betervezett (fontosabb) gazdasági adatszolgáltatás. Ez a nap leginkább azért lehet izgalmas, hogy az amerikai hatóságok vajon ismét tesznek-e valamilyen kripto specifikus bejelentést. A Binance ellen indított eljárásokról éppen egy hete tájékoztatták a nyilvánosságot.

Kedd délután 14:30-kor amerikai inflációs statisztikák érkeznek, amik már előre vetíthetik a szerdai jegybanki kamatdöntés kimenetelét. Ugyanerre a napra lett kiírva az XRP következő tárgyalása, ami sorsdöntő lehet az ellenük folyó eljárásban. Az ezzel kapcsolatos hírek rövid távon nem csak az XRP, de az összes főbb kriptovaluta árfolyamát befolyásolhatják.

A hét legfontosabb eseménye a szerdai jegybanki kamatdöntő ülés (20:00) és az utána kezdődő sajtótájékoztató (20:30) lehet. Az amerikai szervezet májusban olyan utalásokat tett, amelyek alapján arra lehetett következtetni, hogy több emelésre már nem kell számítani tőlük. Az azóta publikált gazdasági adatok viszont továbbra is problémákat mutatnak az inflációval, amit eddig leginkább csak hosszabb távon nem fenntartható intézkedésekkel (pl.: amerikai stratégiai olajtartalékok felszabadításával) sikerült visszafogni.

A múlt héten az ausztrál és a kanadai jegybankok emeltek az irányadó kamataikon, amit egyes elemzők kedvezőtlen előjelnek tartanak. Főleg a kanadai döntés számított meglepetésnek, ott ugyanis az utolsó ülés alkalmával már nem növelték az alapkamatot, így mindenki azt hitte, hogy a végére ért a kamatemelési ciklus, pár napja azonban ismét 0.25%-kal (4.75%-ra) növelték a rátát. A kanadai jegybank júliusra is emelést helyezett kilátásba, a statisztikák szerint ugyanis a pénzromlás mértéke ismét emelkedni kezdett.

A fenti történések bizonytalanná tették az amerikai döntés kimenetelét. Egy hónappal ezelőtt még az elemzők 89%-a gondolta úgy, hogy az amerikai jegybank befejezte az emeléseket, de ez a többség azóta 70-74%-ra apadt. Még mindig azok vannak túlsúlyban, akik szerint nem lesz emelés, de azért nagyobb a bizonytalanság, mint a korábbi kamatdöntések előtt.

A keddi inflációs statisztikák bejelentése emiatt nagyobb ingadozásokhoz is vezethet, a friss számok alapján sokan kezdhetnek el spekulálni a szerdai kamatdöntés kimenetelére.

Csütörtökön az európai (14:15 -14:45), pénteken pedig a japán központi bankok is döntenek a kamataikról. Bár ez utóbbiak már kisebb jelentőségűnek számítanak, okozhatnak olyan hirtelen kilengéseket, amik meglephetik a kereskedőket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img