Részvényesi panaszt nyújtottak be a Marathon Digital vezérigazgatója Fred Thiel és kilenc másik vezető ellen 2023. július 8-án az Egyesült Államok nevadai kerületi bíróságán. A kereset öt követelést tartalmaz, köztük az amerikai értékpapírtőzsdei törvény megsértését, a bizalmi kötelezettség megszegését, jogalap nélküli gazdagodást és a vállalati vagyon hűtlen kezelését.

A felperesek kártérítést követelnek Fred Thiel, Merrick Okamoto, Simeon Salzman és Hugh Gallagher állítólagos jogellenes cselekedeteikért, amelyek az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által a vállalat ellen benyújtott panaszhoz vezettek. A részvényesek jogi csoportja nem határozta meg a kártérítés konkrét összegét, a bíróságra bízza a döntést.

A részvényesek célja továbbá a vállalat irányításának helyreigazítása, fokozni akarják az igazgatótanács működésének felügyeletét. Legalább négy jelöltet szeretnének a részvényesek közül az igazgatótanácsba delegálni, és megkívánják szüntetni  az igazgatóválasztás korábbi menetét.

A jogi csoport szerint a vállalat vezetősége lekicsinyelte a vállalat problémáit, mesterségesen felfújta a Marathon piaci értékelését, jövedelmező bennfentes eladásokat folytatott, valamint hamis és félrevezető nyilatkozatok alapján érdemtelenül magas bónuszokat osztottak ki egymás között. A Marathon-nak nem ez lesz az első esete a hatóságokkal.

Kapcsolódó cikkünk:

A tőzsdén jegyzett bányászóriás még korábban, májusban hozta nyilvánosságra, hogy újabb idézést kapott az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletétől (SEC) a Montana állambeli Hardinban található 100 megawattos adatközpontjával kapcsolatban.  Hasonló idézést kapott a kriptobányász és néhány vezetője még 2021. szeptember 30-án. Akkor és májusban is a montanai Hardinban található adatközpont létesítése körüli pénzügyi tranzakciókat vizsgálta a SEC.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Vizsgálatot indított a SEC az egyik legnagyobb bányásszal szemben

/cryptointelligence, marathon, sec/