Hírlavina izzaszthatja a héten a kereskedőket

spot_img

Egy hónap telt el az utolsó nagyobb elmozdulás óta, a bitcoin azóta is az ezt követően kialakult szűk sávban mozog.

Sem a vele kapcsolatban érkező jó hírek, sem az XRP tőzsdefelügyelettel szemben aratott győzelme, sem a mindeközben szárnyaló hagyományos tőzsdék nem tudták magukkal rántani a kripto piacot, ami egy-egy megugró coint leszámítva erőtlen maradt. Új pénz továbbra sem áramlik az ágazatba, csak a már befektetett tőke forog körbe, a váltások idején átmenetileg megtolva egy-egy kriptopénz árfolyamát.

Májusig folyamatosan növekedett az ágazatba érkező új pénz mennyisége, azóta viszont gyakorlatilag egy helyben toporog a forgalomban lévő stabilcoin készlet

A bitcoin nagy ellenfelének számító dollárt a héten fontos bejelentés erősítheti. Az amerikai jegybank szerda este (20:00) várhatóan újabb kamatemelést fog bejelenteni, amivel 5.5%-ra növekedhet az alapkamat. A döntés nem számítana meglepetésnek, a piaci szereplők 98%-a biztosra veszi, hogy ez bekövetkezik.

Ha a dollár ennek hatására erősödni kezd, az gyengítheti a BTC-t. De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, a héten ugyancsak kamatdöntő ülést tart az európai (csütörtök 14:15) és a japán (péntek hajnal) jegybank is, amik szintén kihathatnak a dollár erejére.

A dollár fontos határvonal közelében mozog. Ha tovább gyengül, az kedvezhet a BTC-nek, míg ha képes lesz tartósan visszakapaszkodni a piros sáv fölé, akkor inkább gyengítheti azt.

A fentieket csütörtökön a negyedéves amerikai GDP adatok (14:30), pénteken pedig az inflációs statisztikák (14:30) közzététele fogja kiegészíteni, mozgékony hetet ígérve a kereskedőknek.

A tőzsdék és az általános piaci hangulat szempontjából ugyancsak fontos esemény lehet, hogy a héten egy mesterséges gyengítésre számíthat a Nasdaq. A tőzsdei index az elmúlt hónapokban kimagasló teljesítményt nyújtott, ám a top 100 tech részvény átlagát egyesítő mutatóban mindössze 7 olyan értékpapír volt, ami kiugró erősödéssel húzta magával az indexet.

A 7 részvény az árfolyamaik növekedése miatt jelenleg már 56%-os súlyozással bír az index értékének meghatározásában, ezért ezt egy ma (hétfőn) esedékes újrabalanszálásás keretében 44%-ra fogják csökkenteni.

A Nasdaq a múlt héten már kevesebb mint 5%-ra volt a 2021-ben kialakított csúcspontjától.

A hagyományos tőzsdék az elmúlt hónapokban szárnyaltak, a bitcoin azonban mindezt igazából csak az első negyedévben követte le, a második negyedév kezdete óta lényegében egy helyben toporogva, a partvonalról nézte végig. Elemzők egy része attól tart, hogy ha a részvénypiac esetleg bizonytalankodni, vagy korrigálni kezd, akkor ez a látszólagos függetlenség véget érhet és, a bitcoin a hagyományos piacokkal együtt gyengülhet.

Akárcsak a fentiebb mutatott dollár grafikon, a bitcoin is egy fontos, az elmúlt két évben jelentős mozgásokat kiváltó határvonal közelében mozgolódik, amin április óta próbál (egyelőre sikertelenül) utat törni.

A nagy képet tekintve a bitcoin még a nehézségek ellenére is emelkedő pályán mozog. Amíg a trend nem törik meg és az árfolyam nem kerül a legutóbbi lépcsőfok alját jelentő ~24 800 dolláros szint alá (kék vonal), a hosszabb távon gondolkodóknak nincs okuk az aggodalomra. Ez azonban így is egy potenciálisan 20%-os mozgásteret biztosít a BTC-nek, ami azért sokak számára izzasztó lehet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img