CBDC-t indít Oroszország, bitcoint vett az amerikai elnökjelölt-jelölt

spot_img

Ez a az anyag a Kripto Percek 31. heti adásának szövege, ha hosszas olvasgatás helyett inkább megnéznéd a videót, tekerj a végére!

Putin és a kriptopénzek

Egyáltalán nem újkeletű az egyes kormányzatok közeledése a kriptopénzekhez, azonban most történhet meg először, hogy egy nagyhatalom is beleveti magát a területbe. Persze nem arról van szó, hogy az oroszok elkezdenek bitcoint vásárolni, sokkal inkább arról, hogy az állam elindítja a saját, erősen ellenőrzött kriptoeszközét.

De egyáltalán mik azok a CBDC-k?

Central Bank Digital Currency, magyarul Központi Bank Digitális Pénz, de az egyszerűség kedvéért itthon is az angol betűszót használjuk. A CBDC kevésbé meglepő módon olyan digitális pénz, amit egy ország központi bankja bocsát ki. Nagyon fontos jellemzője, hogy az adott ország fiat pénzének megfeleltethető, azzal azonos, ennek megfelelően az értéke is mindenkor megegyezik azzal.

Joggal merül fel a kérdés, mégis mi szükség van egy CBDC-re, ha a világ országai már rég megoldották a pénz digitalizálását, hiszen a becslés szerint nagyjából 60 billió dollárnyi pénz mozog világban, ennek mindösszesen 10%-a fizikai pénz. Tehát nagyon úgy tűnik, ez a probléma már megoldott, a világ egyes országai mégis úgy érzik, szükség van a tisztán digitális CBDC-kre.

A hivatalos indoklás szerint egy CBDC biztonságot, transzparenciát, könnyű és olcsó nemzetközi transzferálhatóságot biztosít a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek. Ez utóbbiban még akár legitim is lehet, hiszen a nemzetközi banki utalások valóban nehézkesek, még mindig él a régi mondás, miszerint ha nemzetközi pénzmozgatásra van szükséged, akkor szállj fel egy repülőre egy táska pénzzel.

Szóval ez jogos, de alapvetően a CBDC-k eredet történetében nagyon úgy tűnik, hogy egy egyszerű ok áll a háttérben, a világ kormányai úgy látták, a kriptopénzek növekvő népszerűsége figyelemreméltó, egy olyan technológiáról van szó, amin már nem lehet keresztülnézni.

Egy szó mint száz, a kormányzatok észrevették, hogy organikusan megjelent egy, sőt egyszerre több potenciálisan több kihívója is a fiat pénzeknek, nem akartak lemaradni a versenyben, a megoldás a CBDC műfaja lett.

Egy CBDC mindennapi életében megkülönböztethetünk nagy- és kiskereskedelmi felhasználását, előbbi esetben különböző szervezeteknek biztosítja a lehetőséget az állam, hogy nagy mennyiséget vegyenek és tároljanak a számlájukon egy CBDC-ből, utóbbiban pedig a hagyományos, napi gazdasági tevékenységről van szó.

De itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen a CBDC-k és a kriptopénzek összehasonlításában felmerül egy fontos kérdés: a technológiában egyezik a kettő? Erre az a válasz, hogy nem feltétlenül, egy CBDC nem minden esetben blokklánc alapú eszköz, sokszor erre egyáltalán nincs szüksége, sokkal inkább hagyományos, centralizált ellenőrzéssel működnek. Persze ez egyből felveti a biztonság kérdését, de erre általában az a válasz, hogy az államnak minden eszköze adott ahhoz, hogy kellően biztonságos rendszereket alkosson blokklánc nélkül is.

CBDC-k a világ körül

Ha ránézünk a CBDC-k globális térképére, azt látjuk, sok ország indult már ezen az úton, kevesen vannak azonban, akik már végig is mentek rajta.

Central Bank Digital Currency Tracker

Van bő 70 ország, ahol vagy kutatási, vagy már fejlesztési stádiumba lépett a projekt, 21-ben már pilot-ként üzemel, 11 központi bank pedig már útjára is indította. De nézzük meg, kikről is van szó! Bahama szigetek, Anguilla, Dominika, Grenada, Saint Lucia, Nigéria, de ennyi talán elég is, a lényeg, hogy nem feltétlenül a világ legerősebb gazdaságairól van szó.

A CBDC-t nem igazán nevezhetjük egyelőre sikersztorinak, de persze meg kell említenünk még egy országot, ahol már él a CBDC, ez nem más, mint Kína. Már tucatnyi városban elérhető a digitális jüan, ATM-eket telepítettek a könnyebb elérése érdekében, használták a téli olimpián, a párt izomból nyomja át az akaratát.

China Is Doubling Down on its Digital Currency

Olyannyira, hogy mára már 261 millió kínai használja, a forgalom pedig közel 300 milliárd dollár. Igazi sikersztori, úgy tűnik, ha egy állam, vagy egy teljhatalmi párt igazán akarja, akkor sikerrel el tud indítani egy CBDC-t. Persze a kritikusok szerint a digitális jüan nem más, mint egy újabb eszköz, amivel Kína ellenőrzést szerethet a lakosság felett, de erről majd máskor.

Nehéz megítélni, hogy mi Putin pontos célja az orosz CBDC-vel, az viszont biztos, hogy komolyan gondolják, hiszen már most, augusztusban útjára indulhat a digitális rubel. A motivációk minden bizonnyal összefüggésben állnak a háborús szankciókkal, Putin hosszútávú hatalmi terveivel.

Augusztusban indulhat az orosz CBDC

Bitcoint vásárolt az amerikai elnökjelölt-jelölt

Az USA-ban 2024-ben elnökválasztást tartanak, aki egy kicsit is követi az amerikai politikát az jól tudja, a helyzet valahol a kaotikus és a komikus között van. Az előző elnök, Donald Trump a többedik vádemeléssel néz szembe, de kevesen tudják, a helyi törvények szerint ez az égvilágon semmiféle problémát nem okoz ami a politikai ambícióit illeti.

Persze az, hogy ha esetleg elítélik hogyan hathat az elnöki terveire nagy kérdés, vannak, akik szerint simán lehet, hogy elnökként kegyelmet adna önmagának, de annyira példa nélküli Trump esete, hogy még az sem tiszta, ha börtönbe kerülne, akkor annak egyáltalán lehetne-e hatása az elnökségére.

Bizony, még az sem tiszta, hogy lehet-e valaki a börtönből elnök, a szakértők azt mondják, hogy erre szerencsére még nem volt példa, meglátjuk, most lesz-e.

A másik oldalon ott van Biden, aki már szinte tíz métert sem tud lesétálni anélkül, hogy elesne, sokszor összefüggéstelenül beszél és mindenféle egyéb furcsa szokása van.

De még az sem biztos, hogy Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje, ahogy a demokratáknál Bidennek is vannak kihívói. Például az ügyvéd ifjabb Robert F. Kennedy, aki számunkra azért különösen érdekes, mert nemrég 14 bitcoint vásárolt. Ráadásul arról is beszélt, hogy megválasztása esetén véget vetne a Biden kormányzat által elkezdett támadásoknak, amiket a kirpto-ipar ellen indítottak.

Nem ez az első alkalom, hogy Kennedy kapcsolatba kerül a kriptopénzekkel, az eddigi kampánya során és jó eséllyel ezután is szívesen fogad bitcoin-adományokat.

Kennedy: 14 bitcoint vásárolt az amerikai elnökjelölt

És ha felmerült benned, hogy vajon ez a Kennedy ugyanabból a családból származik, mint az egykori, merénylet áldozatául esett elnök, akkor a válasz természetesen igen.

Utánanéztünk, hogy mennyire általános a politikusi bitcoin-vásárlás az USA-ban, arra jutottunk, hogy nem egy, nem két, tucatnyi, akár nagyformátumú poltikus is adott, aki bitcoint hodlerel.

Az eddigi leghangosabb bitcoin hodler talán egy másik, korábbi elnökjelölt, Andrew Yang volt, a szintén demokrata politikus rengeteg nagy ígéretet tett a kripto-adopció kapcsán, aztán persze ebből mind nem lett semmi, hiszen el sem jutott a megmérettetésig, nem ő lett az elnökjelölt.

De mielőtt azt gondolnánk, a politikusok csak és kizárólag bitcoinnal foglalkoznak és sosem jutnak mélyebb a kripto üregében, fontos hozzátenni, hogy ez távolról sincs így, hiszen például Madison Cawthorn solanat, ethereumot, és még olyan obsukurs kriptokat is tart, mint a request, a Request Network saját tokenje.

A Decrypt vonatkozó cikke tett egy érdekes megfigyelést, úgy tűnik, hogy a Republikánusok inkább direkt kripto-vásárlás iránt érdeklődne, a Demokratákat viszont inkább a kriptohoz kapcsolódó cégek, például a Coinbase részvényei iránt érdeklődnek, legalábbis a vagyonbevallásokból ez derül ki.

De nem csak az USA-ra jellemző, hogy egyes politikusok közelednek a kriptopénzekhez, Belgiumban is találtunk például olyan parlamenti tagot, aki az 5500 eurós havi fizetését automatikusan bitcoinra váltja.

A német jobboldali párt, az AfD is többször kiállt a bitcoin mellett, úgy tűnik, hogy a jobboldali gondolkodáshoz is közel áll a bitcoin szellemisége, hiszen megkérdőjelezi a hagyományos pénzügyi establishment-et.

Persze magyar példát is hoztam, emlékezetes a DK-s Borka-Szász Tamás esete, aki a hetedik kerületi önkormányzat pincéjében bányászott bitcoint, klasszikus magyar sztori, nem is lehetne ennél szebb.

De visszatérve az USA-ba, jó példa még Cynthia Lumis is, a szenátorasszony régóta hangos támogatója a kripto-iparnak, de említhetnénk magát Gary Gensler-t is, a SEC első embere ugyanis sokáig blokklánc és bitcoin oktatást is kínált hallgatóinak professzorként. Bár vele mostanra nagyot fordult a világ, már inkább a kripto ellenes támadásairól ismert.

Robert F. Kennedy esélyei az elnökjelöltségre meglehetősen szerényeik, de az amerikai politikában mostanában bármi megtörténhet. Ha mégis ő lenne a demokraták elnökjelöltje, és esetleg sikerülne legyőzni Trumpot, és még az ígéreteit is betartaná, akkor akár történelmi lehetőséghez is juthatna a kriptopénz-piacon. Persze ebben nem kevés a ha, de meglátjuk mi lesz jövőre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img