Október elején kiléphetnek a brit piacról a legnagyobb kripto tőzsdék

spot_img

Sok külhoni olvasónkat érintheti, hogy október 8-tól új kripto szabályozást vezet be az FCA. Az Egyesült Királyság pénzügyi felügyeleti szerve ennek kapcsán jelezte, hogy szeretné, ha a kripto tőzsdék betartanák az új előírásokat és befejeznék a jelenlegi, jogi kiskapuk kihasználásán alapuló működésüket.

A Binance hivatalosan már a nyár folyamán kilépett a térségből, a Bybit igazgatója pedig tegnap nyilatkozott úgy, hogy nagy valószínűséggel ők is eleget fognak tenni a felkérésnek. Sajtóhírek szerint OKX is ezt fontolgatja, vagyis lehet, hogy október elejétől a 3 legnagyobb forgalmú tőzsde közül egy sem lesz elérhető a szigetországban.

Bár egy 2021 óta életben lévő szabályozás alapján hivatalosan már most sem működhetnének, a tőzsdék különböző kiskapukon keresztül tovább üzemeltek. Egy törvény például tiltotta, hogy a váltók közvetlenül hirdessék magukat és különböző ajánlatokkal keressenek új ügyfeleket, de ha sikerült elérniük, hogy “elsőként a felhasználó fejezze ki azon szándékát, hogy szeretne velük üzleti kapcsolatba kerülni”, akkor megúszhatták a felelősségre vonást. Ez (más trükkökkel egyetemben) október 8-a után megszűnik, amiért a váltók most már tényleg kénytelenek komolyan venni a kiutasítást.

“A tőzsdék később szeretnének hivatalosan bejegyzett szereplőként visszatérni a brit piacra, ezért valószínűleg már nem fogják tovább feszíteni a húrt és rontani a hatósággal való kapcsolatukat.” – vélte egy szakértő.

Emellett a jövőben szigorúbb büntetés is vár a szabályokat megszegőkre. Az új törvény a pénzbírság mellett akár 2 év börtönnel is sújthatja azokat, akik be nem jegyzett kripto tőzsdét üzemeltetnek, vagy annak ajánlatait reklámozzák. Ha visszatérnek, a váltóktól ugyancsak elvárás lesz az “1 napos gondolkodási idő” bevezetése. Ennek keretében a kripto tőzsdék már nem biztosíthatnak azonnali vásárlási lehetőséget a kezdő befektetőknek. Az ügyfélnek először jeleznie kell a vételi szándékát, ami után a tőzsdének 24 órával később ismét rá kell kérdezne, hogy az illető valóban szeretné-e megvásárolni az adott kriptopénzt? A tényleges tranzakciót csak ezután lehet majd végrehajtani.

Mindezt még több, a pénzmozgások és az ügyfelek követését, valamint a pénzmosás/adócsalás elkerülését célzó szabályok is kiegészítik, amiknek a váltók egyelőre nem tudnak megfelelni.

A Bybit nemrégiben ugyancsak szabályozási okokból hagyta ott a francia piacot, de a piacvezető Binance-ről szintén tudni lehet, hogy ezen a téren nehézségekkel kénytelen szembenézni. A legnagyobb kripto tőzsde regisztrációs kérelmeit az elmúlt hónapokban több európai országban is elutasították, vagy azokat az elutasítás bejelentése előtt maga a tőzsde vonta vissza (pl.: Nagy Britannia, Hollandia, Németország). A tőzsde az érintett országok egy részében azóta már nem is nyújt szolgáltatást. Az európai térségben a Bybit eddig Cipruson (és a Satos nevű szolgáltatón keresztül Hollandiában), a Binance Franciaországban szerzett hivatalos működési engedélyt.

Magyarországon jelenleg minden nagyobb tőzsde elérhető. A Binance magyar nyelvű alkalmazással és honosított tananyagokkal, a Bybit egyedi promóciókkal és az első befizetésért járó 20 dolláros ajándékkal próbálja magához csábítani a magyarokat.

Magyarország is megszavazta az európai kripto törvényt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img