Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások – 3. rész

spot_img

A Bitcoin Layer-2 megoldások a Bitcoin alaprétegére épülő protokollok, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a fő blokkláncon kívüli tranzakciók feldolgozásával skálázhatóságot biztosítsanak a Bitcoin-hálózat számára. Ezek a protokollok más technikai nehézségeket is megoldhatnak, és további funkciókat biztosítanak a Bitcoin számára, mint például a programozhatóság és az adatvédelem javítása vagy éppen az újabb segédprogramok implementálása. 

A főbb Bitcoin skálázási megoldások közé tartozik a Lightning Network, a Rootstock, a Stacks, a Liquid Network. Ezek a Layer-2 megoldások mindegyike további értéket biztosít a Bitcoin hálózat számára, és elősegítheti a Bitcoin ökoszisztéma szélesebb körű elfogadását. A továbbiakban ezeket a megoldásokat nézzük meg alaposabban. Előző cikkünkben a Lightning Network-öt és a Rootstock megoldását néztük át. Befejező harmadik részünkben a Stacks és a Liquid Network-ről lesz szó.

Stacks – intelligens szerződések a Bitcoin hálózaton

A Stacks egy nyílt forráskódú 2. rétegű blokklánc, amellyel intelligens szerződéseket és decentralizált alkalmazásokat lehet létrehozni a Bitcoin hálózatba. Eredetileg Blockstack néven, a Stacks alapozása már 2013-ban megkezdődött. A Stacks teszthálózat végül 2018 második negyedévében indult, főhálózata pedig néhány hónappal később 2018 októberében. A hálózat jelentős frissítése 2020 januárjában jelent meg a Stacks 2.0-val, a mainnet indításával és ez a frissítés kapcsolta össze Stacks-t a Bitcoinhoz.

A Proof-of-Transfer (PoX) egy új eljárás a blokkláncon lévő Stacks blokkok megerősítésére. A Proof-of-Transfer a Proof-of-Burn (PoB) változata, amely jogot biztosít a Stacks bányászai számára, hogy blokkokat bányászzanak ki tokenek egy részének elégetésével. Az égetéssel a Stacks bányászai több blokkot bányászhatnak, így BTC jutalmakat szerezhetnek a hálózat biztonságossá tételéért.

A Stacks ökoszisztémája 2022-ben

A Stacks tehát kölcsönhatásba lép a Bitcoin hálózattal anélkül, hogy módosítaná az alapréteg protokollját. A Bitcoin végső soron a Stacks végső elszámolási rétegeként szolgál, mivel a Stacks tranzakciók csomagokba vannak rendezve, majd ezeket a csomagokat elküldik a Bitcoin hálózatra ellenőrzésre és érvényesítésre. Ezt követően minden Stacks blokk története örökre rögzítésre kerül a Bitcoin blokkláncán. Ezzel a mechanizmussal a Stacks minden más Layer-2 megoldástól eltérő.

A Proof-of-Transfer mechanizmusa (forrás: stacks.co)

Mi az a Stacks staking?

A Stacks hálózat natív tokenje az STX. A Proof-of-Stake mechanizmushoz hasonlóan a “stacking” is egy jutalmazási rendszer, amely natív bitcoint (BTC) oszt ki a felhasználóknak a hálózat támogatásáért és az STX tokenek bizonyos időre történő zárolásáért. A stackinget a Stacks bányászai által végrehajtott bitcoin tranzakciók finanszírozzák, hogy részt vegyenek a Stacks blokklánc biztosításában. Az STX tokenek ideiglenes lekötésével a felhasználók is passzív jövedelemre tehetnek szert, és szintén hozzájárulhatnak a Stacks blokklánc biztonságához. Számos módszer létezik az STX stackingre, beleértve kriptotőzsdéken, a Stacks likviditási poolokban vagy a Stacks pénztárca használatakor (későbbi cikkben kitérünk rá.)

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a Bitcoinról tudhatsz meg hasznos információkat. Kattints a részletekért.

Liquid Network: cél a hálózati teljesítmény javítása 

A Blocksteream által 2018-ban elindított Liquid Network egy Layer-2 “oldallánc“, amelynek célja a Bitcoin hálózat teljesítményének és funkcionalitásának javítása. Az eredetileg skálázó megoldásnak és eszközkibocsátási platformnak szánt Liquid a Bitcointól függetlenül működik, saját globális főkönyvvel és konszenzus mechanizmussal rendelkezik.

A Liquid fontos része a Bitcoin DeFi megoldásoknak. A BTC Liquidbe történő küldésével a lakossági és intézményi befektetők a Bitcoin blokklánc által támogatott decentralizált pénzügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ez olyan infrastruktúrákat foglal magában, mint a biztonsági tokenek, a swapok, a privát P2P fizetések stb.

A Liquid Network-öt a Liquid Federation üzemelteti, amely vezető tőzsdéket, kereskedési pultokat, pénztárca szolgáltatókat, fizetésfeldolgozó szolgáltatásokat, pénzintézeteket és más Bitcoin központú vállalatokat foglal magában. Egyetlen tag sem rendelkezik teljes ellenőrzéssel a hálózat felett.

A Bitcointól eltérően a Liquid oldalláncán a blokkokat nem Proof-of-Work konszenzus mechanizmus segítségével bányásszák. A blokkokat 15 Liquid “funkcionárius írja alá körkörösen. A Liquid funkcionáriusok olyan speciális hardveregységek, amelyeket a Liquid Federation üzemeltet, földrajzilag szétszórva a világon. A “föderáció” jelenleg 60 tagból áll, közülük 15 funkcionáriusként tevékenykedik az új blokkok megerősítésében és a hálózat több aláírást tartalmazó pénztárcájában tárolt Bitcoin alapok biztosítása és kezelése érdekében.

A Liquid Federation jelenleg 60 tagból áll (forrás: Liquid Network)

Emellett bárki futtathat egy Liquid csomópontot és ellenőrizheti a hálózat állapotát. A Liquid funkcionáriusok a hálózat “dobogó szíve“, akik tranzakciókat írnak alá, blokkokat generálnak, és biztosítják a hálózat által tárolt BTC-t. 

A Liquid Network ökoszisztémája 2022-ben

A Liquid Bitcoin (L-BTC) egy speciális típusú eszköz a Liquid oldalláncban. Kínálatát 1:1 arányban igazolhatóan a Bitcoin főláncán tartott bitcoin fedezi. Az L-BTC akkor jön létre, amikor a BTC a Liquid hálózatra kerül, és akkor semmisül meg, amikor a BTC-t kivezetik a hálózatból. A BTC Liquid hálózatba történő mozgatását peg-in-nek, a BTC Liquidből történő mozgatását pedig peg-out-nak nevezzük. A hálózaton történő kereskedésen kívül az L-BTC-re a tranzakciós díjak kifizetésékor is szükség van, amikor bármilyen típusú eszközzel tranzakciót hajtanak végre a Liquiden.

A Liquid hálózathoz való csatlakozás legegyszerűbb módja, ha a Blockstream Green walletet használjuk, amely minden operációs rendszeren elérhető mobilon és asztali számítógépen egyaránt. A Green wallet hardver tárca támogatással is rendelkezik (Ledger, Trezor), azonban saját bitcoin hardver tárcát is létrehoztak (Blockstream Jade), kategóriájában talán a legjobbat.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások

/trustmachines, bitcoin magazine, shardeum.org, osprey founds, bitcoin, rootstock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img