Ez történt ma | nem történt változás a Tesla bitcoin állományában

spot_img
Írországot választotta a Coinbase

A Coinbase, a legnagyobb amerikai központú kriptovaluta tőzsde Írországot választotta európai központjának – jelentette be a cég szerdán. A Coinbase Írországot szemelte ki bázishelyéül az Európai Unióban, hogy megfeleljen az EU MiCA szabályozási keretének, amely 2024 decemberében lép majd csak hatályba. A MiCA értelmében a kriptos cégeknek és tőzsdéknek licenceket kell szerezniük az egész EU-ban történő működéshez, míg a stabilcoin kibocsátók kötelesek megfelelő tartalékokkal rendelkezni. 

A Coinbase jelenleg e-pénzintézeti engedéllyel és virtuális eszközszolgáltatói (VASP) licenccel rendelkezik Írországban, és számos más európai állam engedélyével (Olaszország, Spanyolország és Hollandia). A tőzsde európai terjeszkedésének részeként Németország lesz a Coinbase regionális tehetségközpontja. 

MiCA-val kapcsolatos konzultációs dokumentum érkezett

A kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslat csütörtökön közzétett második konzultációs dokumentumával kapcsolatban az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) visszajelzéseket vár. A piacfelügyeleti hatóság december 14-ig kér visszajelzést öt kulcsfontosságú területről: az elosztott főkönyvek fenntarthatósági mutatóiról, a bennfentes információk nyilvánosságra hozataláról, a fehér könyvekre vonatkozó követelményekről, a kereskedés átláthatóságára vonatkozó intézkedésekről és a kriptopiaci szolgáltatók nyilvántartási követelményeiről.

A 307 oldalas dokumentummal kapcsolatos visszajelzések beérkezése után az ESMA azt tervezi, hogy a technikai standardtervezetet tartalmazó végleges dokumentumot 2024. június 30-ig nyújtja be jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. A szabályozó hatóság egy harmadik konzultációs dokumentum közzétételét is tervezi a közeljövőben. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában június 9-én jelent meg a MiCa törvényjavaslat, rendelkezéseit 2024. december 30-tól kell alkalmazni.

Nem történt változás a Tesla bitcoin állományában

A Tesla 184 millió dolláros bitcoin állományt tart fenn a harmadik negyedéves jelentése szerint. A Tesla legfrissebb negyedéves eredményei megerősítették, hogy a vállalat nem vásárolt és nem is adott el bitcoint ebben az időszakban. A Tesla kijelentette, hogy több mint kétszeresére növelte számítástechnikai erőforrásait, elsősorban AI-hoz köthető projektjeihez. Az AI-hoz köthető növekedést a cég annak tulajdonítja, hogy egyre nagyobb mennyiségű képzési adathalmazt kellett feldolgoznia, és humanoid robotja, az Optimus képzését a hagyományos szoftveres kódolásról a mesterséges intelligencia alapú technikára kívánja átállítani.

A társaság 23,35 milliárd dollár összbevételről számolt be a harmadik negyedévben, ami közel 9%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor működési költségei meghaladták a 2,41 milliárd dollárt, ami több mint 13%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest és több mint 42,5%-os növekedést az előző évhez képest. A Tesla kiadásainak jelentős része a kutatás-fejlesztés tevékenységhez köthető, ami 1,16 milliárd dollárt tett ki.  

Elindult a digitális euró előkészületi szakasza

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa bejelentette, hogy kétéves vizsgálat után megkezdi a digitális euro projekt előkészületi szakaszát. Október 18-i közleményében az EKB úgy nyilatkozott, hogy november 1-jétől “megkezdi a digitális euró lehetséges kibocsátásának megalapozását”, hozzátéve, hogy a központi banki digitális valuta (CBDC) kibocsátása nem volt előre eldöntött dolog. A bejelentés során egy 44 oldalas jelentést tettek közzé, amely egy lehetséges digitális euró bevezetéséről szól.

Az EKB által említett előkészítő szakasz két évig fog tartani. Ez alatt az idő alatt a digitális valutára vonatkozó szabályok véglegesítésén, valamint a lehetséges kibocsátók kiválasztásán lesz a fókusz. A tisztviselők azt is elmondták, hogy az ezt követő szakasz a tesztelésből és kísérletből fog állni, amely a felhasználói visszajelzésekre, valamint a központi bank követelményeire fog támaszkodni.

Engedélyt szerzett a Bitpanda Norvégiában

A bécsi székhellyel rendelkező Bitpanda engedélyt kapott Norvégiában. A hírt a cég hivatalos X fiókján tették közzé. 2023 májusában az Európai Unión kívüli Norvégia jelezte, hogy a maga útját fogja járni a kriptoeszközök szabályozása terén. Éves jelentésében az ország központi bankja kijelentette, hogy a közelgő MiCA szabályozás nem biztos, hogy megfelel minden kriptos szabályozási igénynek. A Bitpanda már különböző licenszekkel rendelkezik Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Csehországban és Svédországban. 

Stabilcoinok a Bitcoin hálózatán

A Bitcoin Layer-2 infrastruktúra fejlesztő, a Lightning Labs a tegnapi napon, szerdán jelentette be a Taproot Assets névre keresztelt protokoll kiadását. A protokoll lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy stabilcoinokat és egyéb eszközöket bocsássanak ki és kezeljenek a Bitcoin blokkláncán. A fejlesztők közel 2000 pénzügyi eszközt minteltek a tesztneten, köztük valós eszközöket (RWA), például aranyat, amerikai kincstárjegyet és vállalati kötvényeket.

Ha kriptovalutát vásárolnál, akár bitcoint vagy ethereumot, a Binance felületén ezt egyszerűen meg tudod tenni. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ez történt tegnap | androidos tárcával jelentkezik az Uniswap

/esma, forkast news, coinbase, amb crypto, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img