Az altszezon anatómiája

spot_img

Mikor és mitől robban föl egy altcoin árfolyama? Ciklikusság? A bitcoin visszahúzódása? Random véletlenek? Külső piaci tényezők? Ebban az anyagban bemutatjuk az altszezon anatómiáját!

De mielőtt belevágnánk, szokás szerint tudnunk kell, egyáltalán miről is van szó, mégis mit jelent az, hogy altszezon? Ahogy erre a területre általában jellemző, nincsenek még kiforrot, általánosan elfogadott definíciók, így csak a “legismertebbekre” vagy a per pillanat legtöbb belső logikával bíróra hagyatkozhatunk. Pontosabban azokra, amikben legalább van némi logika, de kertelés helyett inkább nézzük meg a lehetséges meghatározásokat.

Alteszon az / amikor:

Az altcoinok árfolyama jelentős emelkedésen megy keresztül.

Amikor a bitcoin dominanciája csökken.

Amikor minden jó.

Ez utóbbi nyilván csak vicc, az előbbi kettő pedig csak részben fedi a valóságot, szükségünnk van egy precízebb meghatározásra! Talán ez azért megfelel a precizításnak:

Az a piaci helyzet, melyben a top 50 coin (az altcoinok és az asset-backed tokenek kivételével) legalább 75%-a jobban teljesített az elmúlt 90 nap során, mint a bitcoin. 

A “teljesített” természetesen árfolyam-hozamot jelent, ez a jó, vagy éppenséggel rossz teljesítmény indikációja.

Tehát már meg is van a hivatalos definíció, ehhez tartanunk is kell magunkat, de engedjünk meg annyi “lazaságot”, hogy azt is hozzátegyük -szigorúan csak egymás között-, alteszezon akkor van, amikor szépeket mennek az altok.

De van még egy, a fentiekkel összecsengő, ám egy fokkal “tudományosabb” megfejtés is: altszezon akkor van, amikor az altok jobban teljsítenek, mint a bitcoin.

Ha a fenti definicíció a top 50 coin teljesítményéről egy kicsit túl komplex lenne, akkor ezt is elég megjegyeznünk. Amikor az altok jobban “hoznak”, mint a bitcoin, akkor van altszecon.

Persze gyorsan hozzá kell tennünk, hogy az is nagy kérdés, mennzivel teljesít jobban az egyik, mint a másik, de erről majd később.

A lényeg az, -és ezzel elérkeztünk egy másik, szintén nagyon fontos jellemzőhöz- hogy amikor a bitcoin dominanciája csökken, akkor előretörnek az altok. De várjunk egy kicsit, ez így megint nem precíz, fogalmazzunk inkább úgy, hogy az altok dominanciája elkezd nőni, ezáltal a bitcoin dominanciája csökken.

Tegyünk egy gyors kitérőt, mi is az a dominancia? Roppant egyszerű, arról van szó, hogy a teljes piacban álló tőke mekkora hányadát kapja egy adott kriptopénz. Tehá ha ezer milliárd dollár van aktuálisan az összes kriptopénzben összesen, ebből hatszáz milliárd bitcoinban, akkor a vezető kriptopénz dominanciája hatvan százalék.

Ugyanez igaz természetesen minden más kriptopénzre is, például a DOT, vagyis a polkadot dominanciája videónk születésekor 0,45%. 

Ez egyben elvezet egy fontos jelenséghez, amire már utaltunk is, ez pedig a piaci dominancia dinamizmusa, olyan értékről van szó, ami időben nem állandó, hanem a piac változásait követve dinamikus. De egy olyan dinamizmusról van szó, ami nem mindig egyértelmű, nem feltétlenül van egyenes arányosság például a teljes piac értékének, és egy adott coin vagy token dominanciájának változása között. Ha a kriptoppiac egésze nő, attól egy adott kriptopénz dominanciája még csökkenhet, és fordítva.

De, és itt jön a nagy “de”, azért jellemzően a bitcoin növekedésével, vagy éppenséggel csökkenésével fordított arányban áll a legtöbb kriptopénz dominanciája, amikor ugyanis “hízik” egyet a bitcoin, akkor általában nő a dominanciája, hiszen a többiek “kárára” kapott friss tőkét.

Nézzük meg grafikonon is, hogy alakult az elmúlt évek során a bitcoin, és az altok piaci dominanciája:

coinmarketcap.com/charts

Jól látszik, hogy a kékkel jelölt bitcoin uralja a grafikont, alig-alig hagyva teret a többiek. De az elmúlt tíz év áttekntéséből azért az is egyértelműenn kirajzolódik, hogy az altok az időben előre haladva egyre több és több teret követelnek maguknak, de persze legyűrni a piac atyját nem tudják.

Azt mondhatjuk, hogy a BTC dominancia jellemzően 40 és 60% körül alakul az elmúlt 2-3 évben, de ez nem volt mindig így, sokáig a 80-90%-al uralta a piac egészét. Viszont ahogy fejlődik a piac, úgy van egyre több alt, amikbe az időben előre haladva – jó esetben – egyre több tőkét tesznek a befektetők, így fokozatosan “teret” vesznek el a bitcointól.

Nagy kérdés, hogy meddig tarthat ez a trend, a jóslatoknak nincs sok értelme, de talán okkal feltételezhetjük, hogy ha valóban szépen fejlődik a következő 5-10 év során a kriptopénzek piaca, akkor a BTC dominancia akár 10-20%-ra is eshet, sőt, akár még ennél is lejjebb.

Hiszen volt már arra példa, hogy az altok tényleg megszorongatták az öreget, az All Time Low BTC dominancia érték 37,6%. De mikor történt ez? 2018 elején, nem véletlenül. Ezzel elérkeztünk az altszezon legfontosabb jellemzőjéhez, a ciklikussághoz. Ahogy a bitcoin felezései megadjáj az “ütemet” a kriptopénz-piacon, kialakult egy ciklikusság az altok kapcsán is.

A folyamat durva közelítéssel és nagy vonalakban a következő:

-A felezést követően a bitcoin bull-run során elér egy új ATH-t

-A bitcoin felfutását követően szépet megy az éter is

-Végül jönnek az altok, amik szintén ralliba kezdenek

Ez egy nagyon durva leírás, a valóság mind időben, mind a részleteiben sokkal cizelláltabb, viszont ez a “folyamatábra” rávilágít az alteszon belső működésének logikájára. Amikor a befektetők azt látják, hogy a bitcoin szépen meglódult, akkor a FOMO által vezérelve beszállnak, sokan lesznek azonban, amik lemaradnak, már túl drága számukra, amikor kapcsolnak.

Viszont nem szeretnének kimaradni a kriptoban rejlő lehetőségekből, ezért a piacon belül más lehetőségek után néznek, az első kézenfekvő megoldás az éter. Meg is teszik, tömegesen befektetnek, ez felviszi az éter árfolyamát, majd pontosan ugyanaz ismétlődik meg, mint a bitcoin esetében: sokaknak már túl drága lesz, mire észbe kapnának. 

Így jön a “következő legjobb ötlet” jöhetnek az altok, pontosabban a további altok. A tőke így “gurul” lefelé a top50 coin listáján, sőt, akár sokkal tovább is. 

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy egy altszezont pontosan előrejelezni szinte lehetetlen, a lehető legjobb közelítés a következő időpontjának megtippelése az, ha megnézzük, mikor esedékes a bitcoin következő bikapiaca. Ha megnézted a bitcoin ciklusaival foglalkozó videónkat, akkor tudhatod, hogy a bitcoin felezése 2024 áprilisában esedékes.

Vannak, akik a felezést követő két évet tartják a ciklus felívelő szakaszának, mások szerint a felezést követő első év még “csak” a felkészülés éve az igazi bullrun-ra. De akár így, akár úgy, a következőket az altszezon természete kapcsán mindenképp kijelenthetjük:

-az általános kriptopiaci medvepiacon egy altszezon esélye szinte nulla

-az előbbi ponttal szoros összefüggésben altszezon csak általános bikapiacon belül alakulhat ki

-az altszezon általában a bitcoin legnagyobb felfutását követi, amikor a leglátványosabb a bullrun és a legtöbb figyelmet kapja a “külvilágtól” a terület

De nézzük meg inkább, hogy mikor kezdett a korábbi ciklusok során esni a BTC dominancia, hiszen ez -szinte- biztos jele az altok erősödésének, vagyis az altszezonnek!

https://www.tradingview.com/symbols/BTC.D/

Ha visszamegyünk egészen 2014 április elsejéig, akkor azt látjuk, hogy akkor még – ma már elképzelhetetlen – 99,24% volt a BTC dominancia, gyakorlatilag volt a bitcoin és senki más, T-Rex-ként uralta az egész területet. 

Ez évekig tartott, egészen 2017 február elsejéig, bár ez alatt a három év alatt is megfigyelhető volt egy egészen minimális ereszkedés, 17 februárjára eljutottunk 99,24%-ról 95,88-ra. 

Innen meredek esés következett, eljutottunk augusztusra már 51%-ra, majd egy kisebb visszaerősödés után jött a már említett 2018 januári All Time Low, a 2018 januári 37,6.

Az altszezon esetében mindig “fordítva” kell gondolkodnunk, minél kisebb a BTC dominancia, annál jobban mennek az altok.

Itt fontos tennünk egy közbevetett megjegyzést, az, hogy “jól mennek az altok” még véletlenül sem jelenti azt, hogy kivétel nélkül, minden egyes alt szárnyal, egy masszív altszezon közepette is lehetnek kifejezetten gyengén teljesítő coinok, tokenek.

De ez mégsem ennyire egyértelmű, hiszen ha jelentős mennyiségű friss tőke áramlik a piacra, akkor simán megtörténhet, hogy a bitcoin árfolyama úgy nő, hogy közben a piaci dominanciája csökken!

Pontosan ez történt 2017 során is, az év eleje óta a bitcoin dominanciája meredeken esett, miközben az árfolyama meredeken nőtt. A magyarázat egyszerű, az egész piacra érkezett sok friss tőke, ennek egy jelentős része természetesen bitcoinba ment, de az altok is kaptak jócskán. Az altok is emelkedtek a bitcoin mellett, azonban összesítve nagyobb mértékben, így “lenyomták” a bitcoint, legalábbis jelentősen vissza tudták szorítani – ideiglensen – az dominanciáját.

2018 és 2019 során pedig 50, majd 60, 2020-2021-re pedig egészen 70%-ig erősödött vissza a bitcoin dominanciája, majd jött a következő bullrun, ismét elkezdett zuhanni.

Most pedig ismét emelkedőben van, tök logikus, közeledik a következő bullrun, a BTC dominancia emelkedik, majd miután beindult a buli, hirtelen esni kezd majd.

Úgy tűnik, a bitcoin dominanciáját ciklusról-ciklusra tépázzák az altok, egyelőre mindig sikerül talpra állnia, de mintha mindig egy kicsit gyengébben kerüne ki a “harcból”.

Ez összecseng azzal, amiről már beszéltünk, az időben előre haladva fokozatosan csökken a bitcoin dominanciája, hogy meddig mehet le, azt majd meglátjuk a következő ciklusok során.

De most nézzük meg, pontosan mivel is jáhat egy altszezon, mekkora emelkedések töténtek eddig! Fontos hozzátennünk, hogy ahogy “érik” a piac, a hatalmas szorzók, akár ezerszereződések úgy lesznek egyre ritkábbak és ritkábbak, persze bármi megtörténhet, de ami a csillagászati megtérüléseket illeti, lehet, hogy jobb, ha két lábbal a földön járunk inkább.

Az XRP például 2017 december elsején még “csak” 23 centnél járt, 2018 január hetedikére pedig három dollárig emelkedett egy szinte függőleges felfutás után. Mondanunk sem kell, egyből jött is az összeomlás, és február elején már “csak” egy dollárnál voltunk.

https://coinmarketcap.com/currencies/xrp/

Ez általános példája az altszezonokra jellemző felíveléseknek, hatalmas felfutás, majd rapit összeomlás.

Azért fontos ezzel tisztában lennünk, mert csak ennek tudatában védhetjük meg a tőkénket, és ami még ennél is fontosabb, az altszezonokra jellemző hihetetlen dinamika ismeretében tudatosan készülhetünk a kiszállásra. Elcsípni pont a tetejét nagyon keveseknek sikerül, de érdemes tanulmányoznunk a korábbi altszezonok jellemzőit, nézzük át minél több alt felfutástá majd összeomlását a historikus chartokon, ezekből tudatosan alakítsunk ki magunkban egyfajta érzéket, ami megmondatja velünk, hogy mikor kell kiszállni!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img