Megzavarhatja-e a napkitörés az internet és a blokklánc működését?

spot_img

Kutatók szerint a 11 éves napciklus végéhez közeledve, amelyet többek között a napfoltok és napkitörések jellemeznek, példátlan káoszt okozhatnak a jövőben. Az előrejelzések szerint várhatóan 2024 első felében történhet nagyobb mértékű napkitörés, ami csillagászati léptékben gyenge lesz, mégis emberek millióinak mindennapi életét zavarhatja majd meg.

“Az internet egy olyan időszakban vált nagykorúvá, amikor a Nap viszonylag csendes volt, és most egy aktívabb időszakába lépett. Ez az első alkalom az emberiség történetében, hogy a megnövekedett naptevékenység próbára teheti az internettől, valamint az internettől fakadó globális gazdasági függőségünket”- mondta Peter Becker, a George Mason Egyetem professzora a Fox Weathernek. 

A napkitörések és a sugárzás két olyan jelenség, amelynek vizsgálatával a tudósok és mérnökök rengeteg időt töltenek, hogy enyhítsék a Földre és az emberi technológiára gyakorolt hatásukat. 

Még a kisebb űridőjárási eseményeknek is jelentős hatásai lehetnek. A floridai Cape Canaveral-ról 2022 február elején végrehajtott sikeres indítás után kisebb geomágneses vihar miatt a SpaceX Starlink 49 műholdjából 38 nem érte el a végső pályáját, hanem a Föld légkörébe való nem tervezett visszatérés során elégett” – nyilatkozta korábban a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal. A kilövés előtt bekövetkező naptevékenységet akkor a tudósok már jóval korábban helyesen jósolták meg.

Egy jövőbeni napkitörés, ha tényleges megállapítást nyer, hogy a Föld felé tartana, azt jelentené, hogy figyelmeztetés után az embereknek “körülbelül 18, talán 24 órájuk maradna, mielőtt a részecskék valóban elérnék a Földet, és elkezdenék megzavarni a Föld mágneses mezejét” – mondta Becker.

Becker szerint a Földet bombázó nagy mennyiségű plazma vagy túlhevített anyag veszélybe sodorhatja az általában biztonságosnak vagy földeltnek tekintett elektronikát, például az optikai kábeleket, a navigációs rendszereket, a kommunikációs berendezéseket, sőt a műholdakat is, de kihatással lehet a blokklánc technológiát is.

A napkitörés (fler): a Nap fotoszférájában, vagy afölött bekövetkező néhány perces, heves robbanás, amely az ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiák hatására jön létre. Egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot, mintegy 1000 km/s-os sebességgel.

Néhány napja a villanovai egyetem tudományos tesztberendezéseit szállította az űrbe egy SpaceX rakéta, hogy teszteljék, hogyan hatna az űrben lévő sugárzás egy blokkláncra és az adatáramlásra. A tanulmányban a kutatók blokkláncadatokat szállító jeleket sugároztak az űrből a Földre, hogy lássák, a sugárzásnak kitett blokklánc rontaná-e a tranzakciók minőségét.

A Villanova kutatói elmondták a Decrypt-nek, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az űridőjárást és a Nap tevékenységét, hogy lássák, mikor bocsát ki nagy mennyiségű sugárzást, mert ez a múltban műholdakat tett működésképtelenné vagy teljesen megbénított.

“A SpaceX rakétával nemrég az űrbe juttatott tesztberendezések sokkal pontosabb adatokkal fognak szolgálni négy-öt éven keresztül, mintha a sugárzás okozta hibákkal kapcsolatos különböző típusú kísérleteket folytatnánk” – mondta Sudler.

Sudler kifejtette, hogy a vizsgálat során további egy műholdat küldenének át a Van Allen-övön, ami miatt az telítődne sugárzással. A professzor szerint a lényege az lenne, hogy megnézzék, a sugárzás hatására a blokklánc “felborítja-e a biteket“, vagy a sugárzásnak való kitettség miatt hibás blokkláncadatokat küldenek-e a blokklánccsomópontból a hálózatba.

Még mindig nem késő: ultraszéles monitort nyerhetsz a legnagyobb kripto tőzsde őszi játékában

“Amikor nagy koronakidobódások vannak, akkor lényegében töltött részecskék keletkeznek, apró töltések, amelyek, amint elérik a műhold elektronikáját, átmenetileg összezavarhatják az áramköröket. Lényegében az történik, hogy megváltozik a szoftver memóriájának az állapota” – nyilatkozta Sudler.

A Villanova Egyetem tesztje a blokkláncadatok Földre történő visszasugárzására vonatkozik, de Sudler már tovább is gondolta ezt a kísérletet, ami elvezethet akár odáig is, hogy a blokkláncot eljuttathatjuk a Holdra és akár azon túlra is.

“Ha egyszer már kiépítettünk egy jó blokklánc hálózatot a Föld körül, akkor elkezdhetjük a hálózat távolságának a növelését először alacsony Föld körüli pályán, majd közepes Föld körüli pályán, aztán a Holdig, de akár a Marsig se lenne lehetetlen.”

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Melyek azok a Bitcoin Layer-2 megoldások – 3. rész

/decrypt, villanova/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img