Lezárták a Nexo ellen indított eljárást a bolgár hatóságok

spot_img

A bolgár hatóságokkal karöltve indítottak év elején nemzetközi nyomozást a Nexo ellen, pénzügyi bűncselekmények, pénzmosás és az Oroszország elleni nemzetközi szankciók megsértése miatt. Akkor a bolgár televízió így nyilatkozott: “Jelenleg jól ismert bolgár állampolgárok tulajdonában lévő, Nagy-Britanniában, Svájcban és az Egyesült Államokban kriptovalutákkal kereskedő cég irodáinak az ellenőrzése zajlik”.

Az európai akciót megelőzően, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 2023. január 19-i sajtóközleménye szerint megállapodott a Nexo-val, miszerint nem regisztrált termék forgalmazása miatt a cég 22,5 millió dolláros bírságot fizet a tőzsdefelügyeletnek és még további 22,5 millió dollárt, hogy el tudjon számolni számos állam szabályozói díjaival is. A Nexo még 2022 decemberében elhagyta az Egyesült Államokat szabályozási bizonytalanságokra hivatkozva és még korábban, 2022 februárban leállította kamatozó szolgáltatásait az észak-amerikai országban. 

Az év elején indított ügyben 2023. december 22-én döntött a Bolgár Köztársaság ügyészsége is, befejezte a Nexo-val szemben indított büntetőeljárást, nem talált bizonyítékot pénzmosásra, adócsalásra, számítógépes csalásra vagy más bűncselekményre, ennek hiányában felmentette a céget. A döntés fő indoka az volt, hogy a kriptoeszközök nem minősülnek pénzügyi eszköznek az országban, és a hivatalos nyilatkozat szerint a kriptovaluták a fizetési szolgáltatásokra és rendszerekre vonatkozó törvényeken kívül esnek. 

Kapcsolódó cikkünk:

A bolgár ügyészség szerint a Nexo által kínált termékek nem képeznek pénzügyi eszközöket. Az ügyfeleknek a termékekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása nem tartozik a befektetési szolgáltatások hatálya alá. Tekintettel arra, hogy a kriptovaluták jelenleg nem pénzügyi eszközök, ezek kereskedelme szintén nem tartozik szabályozás alá. A pénzmosási intézkedésekről szóló törvény értelmében a virtuális valuták olyan digitális értéket képviselnek, amelyet nem a központi bank, vagy állami szerv bocsát ki és garantál. A megállapítások miatt az ügyészek arra a következtetésre jutottak, hogy ebben az esetben nem követtek el bűncselekményt, és abbahagyták a büntetőeljárást. 

A vádak 2018-tól 2023 januárjáig terjedtek, és azt állították, hogy a vádlottak (a Nexo főbb vezetői) Antoni Trencsev, Koszta Kancsev, Kalin Metodiev és Trayan Nikolov szervezett bűnözői csoportban vettek részt. 

“Az, hogy a bolgár ügyészség ejtette a Nexo és vezetői ellen felhozott összes vádat, és megerősítette, hogy nem történtek bűncselekmények, egyértelműen azt mutatja, hogy a Nexo elleni teljes támadás politikai jellegű volt, és eleve nem kellett volna megtörténnie” – nyilatkozta Antoni Trenchev a Nexo társalapítója és ügyvezetője a The Block-nak.

A vizsgálat közben azt is megállapította, hogy kaliforniai, kentuckyi, marylandi, oklahomai, dél-karolinai, washingtoni és vermonti szabályozók közigazgatási intézkedéseket indítottak a Nexo ellen, engedély nélküli banki- és pénzügyi szolgáltatások nyújtása miatt. Ugyanakkor, 2023. január 19-én a Nexo Capital Inc., a Nexo Financial LLC, a Nexo Inc. és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) között, az Észak-Amerikai Értékpapír-adminisztrátorok Szövetsége (NASAA), New York főügyésze, a Texasi Bankügynökség, az Alaszkai Bank- és Értékpapír Osztály, valamint a Washingtoni Fogyasztói Szolgáltatások Felügyeleti Osztálya is végleges megállapodásra jutott. Ugyanezen társaságok szerint a Nexo nem vett részt csalásban vagy megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokban. Nincs bizonyíték arra, hogy a Nexo ügyfeleit megtévesztették volna a társaság pénzügyi helyzetét illetően. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Nyomozás indult egy kriptovalutákkal foglalkozó céggel szemben

/the block, nexo, 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img