A 2022. novemberi kriptovaluta-árfolyamok alapján fogják kifizetni az FTX áldozatok kártérítéseit

spot_img

Az FTX csődeljárását levezető ügyvédi iroda képviselője tegnap egy bírósági meghallgatáson számolt be a folyamat jelenlegi helyzetéről. Ennek során közölte, hogy az FTX felhagy a tőzsde újraindítására tett kísérletekkel. Korábban felmerült annak a lehetősége, hogy az oldal megújulva tér majd vissza, tulajdonosi körében pedig részesedést kapnak a váltó károsultjai, ám erre végül nem fog sor kerülni.

“Az FTX hónapokon át tárgyalt a potenciális befektetőkkel, de senki sem volt hajlandó elegendő pénzt beruházni a tőzsde újraindításába.”

A sikertelen tárgyalások legfőbb oka, hogy mint kiderült, az FTX soha nem volt az, aminek mutatta magát, és az alapító, Sam Bankman-Fried soha nem építette fel a váltó rendes működéséhez szükséges alapvető technológiai és adminisztratív infrastruktúrát.

„A befektetők szerint túl magasak lettek volna azok a költségek és kockázatok, amelyek egy működőképes tőzsde létrehozásához kellettek volna azon a szemétdombon, amit Mr. Bankman-Fried hátrahagyott.”

Az FTX a továbbiakban arra összpontosít, hogy felszámolja a teljes vagyonát és azt az ügyfelek kárpótlására fordítsa.

Az FTX csődeljárása során 7 milliárd dollárnyi kripto vagyont sikerült zárolni. Az ügyvéd tegnapi beszámolója szerint sikerült olyan megállapodásokat kötniük, amelyek garantálják, hogy az ügyfeleket még azelőtt kárpótolják, mielőtt sorra vennék a többi követelést, például az állam által kiszabott büntetések megfizetését.

Az FTX ügyvédje szerint teljes kártérítést fognak fizetni az ügyfeleknek, de ezt a 2022. novemberi kriptovaluta-árfolyamok alapján és dollárban fogják kifizetni, ami a legtöbb coin esetében a mélyponton, vagy ahhoz közeli áron való váltást fog jelenteni.

Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy nem dollárban, hanem magukban az ott tárolt kripto eszközökben utalják vissza az ügyfelek értékeit. Miután ezt elvetették, a bíróságon számos FTX-ügyfél nyújtott be hivatalos panaszt azzal kapcsolatban, hogy a 2022. novemberi árak alkalmazása miatt jelentős veszteség fogja érni őket.

A bitcoin ára 2022. november 11-én, az FTX csődbejelentésének napján 17 500 dollár körül alakult, mostanra viszont 40 000 dollár fölé emelkedett.

Az ügyben eljáró csődbíró elutasította az ügyfelek panaszait, és jóváhagyta a 2022-es árak alkalmazását, mondván, hogy az amerikai csődtörvény szerint az adósságokat a vállalat csődbejelentésének időpontjában érvényes értéken kell visszafizetni.

„Nincs mozgásterem. A törvény azt mondja, amit mond, és én köteles vagyok aszerint cselekedni.”

Az FTX közölte, hogy az ügyfelek nem számíthatnak gyors kifizetésre, mert egyedileg vizsgálják meg minden benyújtott ügyfélkövetelés jogosságát.

Az FTX igazgatóját 2023. november 2-án több vádpontban is bűnösnek találták, a rá kiszabott ítéletet 2024. március 28-án fogják kihirdetni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img