Nem vicc: április elsején indulhat az intézményes mémcoin kereskedés

spot_img

A legnagyobb amerikai kripto tőzsde bejelentette, hogy április elsején újabb termékekkel bővíti az intézményes befektetőknek létrehozott kereskedési felületének kínálatát. Az amerikai hatóságok (CFTC – Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság) által szabályozott Coinbase Derivatives platform az eddig elérhető bitcoin, ethereum és olaj árucikkek mellett lehetővé fogja tenni a litecoin, bitcoin cash és dogecoin kereskedését is.

A Coinbase CFTC licensze lehetőséget ad arra, hogy külön engedélyeztetés nélkül is bevezessen olyan termékeket, amelyek összhangban állnak a hatósági szabályozással. A Coinbase értelmezése szerint mind a 3 újonnan érkező kriptovalutát a bitcoin forráskódjának lemásolásával és módosításával hozták létre, és mivel a bitcoin kereskedése árucikk kategóriába sorolva már engedélyt kapott, az ezen alapuló eszközök bevezetése sem sérti a hatályos törvényeket.

Szakértők szerint a Coinbase értelmezése érdekes helyzetet teremthet, eddig ugyanis a bitcoint leszámítva szinte minden kriptovalutát értékpapír kategóriába soroltak a hatóságok, ezek kereskedését pedig sokkal szigorúbb előírások szabályozzák.

Még a második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum kapcsán sem egyértelmű, hogy milyen eszközként kell rá tekinteni. Egyes szabályozók árucikként, míg mások értékpapírként kezelik, ami megnehezíti a törvényes működésre törekvő kripto platformok helyzetét.

A Coinbase Derivatives március 7-én tájékoztatta a CFTC-t a Dogecoin tervezett bevezetéséről, az erről szóló dokumentumokat azonban csak most fedezték fel a média képviselői. A hatóság eddig nem jelezte, hogy tiltani akarná a listázási folyamatot.

A Doge mint mémcoin kereskedésének lehetősége újdonság lehet a hagyományos piacok világában. A tradicionális gazdasági mutatókkal nem mérhető teljesítményű, ugyanakkor hatalmas figyelemmel és közösségi támogatással bíró kriptopénz vonzza a kockázatvállaló befektetőket, melyekből a kripto szektoron kívül sincs hiány. Bár a egy mémcoin hagyományos piaci szereplők számára való bevezetése meglepő fordulat lehet, tény, hogy néhány interneten terjesztett kutyás képből mára a pénzpiacok egyik világszerte ismert szereplője lett.

Pár éve még a bitcoin kapcsán sem fogadtak volna sokan arra, hogy az Egyesült Államokban kereskedhető ETF termék váljon belőle, aztán jött a Blackrock és minden megváltozott. Ki tudja, hogy még meddig juthatnak az internetes kultúrában meghatározó szerepet betöltő mémek legismertebb képviselői.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Book of Meme (BOME): a mémcoinok új királya

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img