Bhután hatszorosára fogja növeli bányász kapacitását

spot_img

Tavaly májusban jelent meg a Kripto Akadémia oldalán, hogy a Himalája lábánál csöndesen meghúzódó Bhután beszáll a bitcoinbányászatba. A Bloomberg szerint szűk egy év után Bhután a Bitdeer segítségével hatszorosára fogja növeli bányász kapacitását.

A Forbes tavaly novemberi kutatómunkája világított rá arra, hogy Bhután titokban dollármilliókat költött állami tulajdonban lévő bitcoinbányász telephelyek létrehozzására, hogy többek között elkerüljék a gazdasági válságot. Bhutáni tisztviselők soha nem hozták volna nyilvánosságra az ország bitcoinbányász törekvéseit, a telephelyeknek a pontos helyét és össz kapacitását.

A bhutáni kormány csak azután kezdett el digitális eszközbefektetéseiről beszélni, hogy a Forbes 2023 év elején először számolt be a több millió dolláros digitális portfóliójának részleteiről, amelyeket a bukott kriptohitelezők, a BlockFi és a Celsius csődje hozott nyilvánosságra, amelyekben jelentős részesedésekkel rendelkeztek.

A bhutáni Geduban található adatközpont építése (forrás: kuenselonline.com)

A Forbes munkatársai akkor négy bitcoinbányász telephelynek tűnő helyszínt azonosítottak be, amelyeket a Planet Labs, a Satellite Vu és a Google Earth műholdképei is igazoltak. A műholdképek alapján a bhutáni telephelyek ma a világ legnagyobb ismert állami tulajdonú bitcoinbányász telephelyekként tartják nyilván. 

Elsősorban ezeknek a telephelyeknek a bővítését tervezi Bhután a Bitdeer segítségével. 2025-ig 500 megawattal kívánják bővíteni az ország bányász kapacitását, így összesen 600 megawattra fog emelkedni. Az állami fejlesztésekért természetesen ismét a Druk Holding & Investments (DHI) lesz a felelős, amely az ország befektetéseiért is felel. 

Kapcsolódó cikkünk:

A bővítést a legmodernebb bányászgépek beszerzésével kezdik, amelyeknek a működtetését az ország bőséges vízenergia forrásaiból fogják fedezni. Ujjwal Deep Dahal, a DHI vezérigazgatója szerint a bányászokat a Bitdeer-től fogják beszerni, amely a cég legújabb fejlesztése. Bár a bővítés konkrét pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, azonban a finanszírozás várhatóan egy 500 millió dolláros alapból fog megtörténni, amelyet a két fél még 2023 májusában hozott létre.

Bhután és a Druk Holding a kriptobányászaton kívül az eszköz tokenizációban és a metaverzumban is érdekelt. A Sandbox-szal és a Smobler-rel együttműködve fognak létrehozni egy saját metaverzumot Bhutanverse néven, amit innen tudtok elérni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bhután is beszáll a kriptobányászatba

/bitdeer, bitcoin magazine, crypto.news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img