ETF-ekben a bitcoin készlet 4%-a

spot_img

10 nap választ el minket a következő bitcoin felezéstől. Az eseményt felvezető negyedévben már jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható a kripto piacon, köszönhetően a januárban indított amerikai ETF-eknek.

Az év eleje óta 1%-kal növekedett az intézményes befeketők által birtokolt bitcoin mennyiség. A több mint 200 000 bitcoinos növekedés 95%-a az ETF-ek indulásának köszönhető.

Az ETF-eken keresztül befektetők az év eleje óta már több mint 28 milliárd dollárt fordítottak bitcoin vásárlásra. Ehhez mintegy 15 milliárd dollár értékű kiáramlás is társult, de összességében így is netto 14 milliárd dollár értékű bitcoin talált gazdára a hagyományos piacokon.

Az alábbi, az IntoTheBlock elemzésében közölt grafikonon fekete színnel a bitcoin árfolyamának változását, kékkel pedig a bitcoin bálnák számának növekedését ábrázolták. A felmérésben azokat számították bele a bálna kategóriába, akiknek a tárcájában legalább 1000 BTC, vagyis ma árfolyamon legalább 70 millió dollár (~25 milliárd forint) értékű bitcoin található.

Az ETF-ek sárga vonallal jelölt indulása óta szemmel látható módon kilőtt a bálnák által tartott coinok száma, vásárlásaik 35 000-ről 70 000 dollár fölé lökték a bitcoin árfolyamát.

A legnagyobb ETF továbbra is a Grayscale. A januárban ETF-é alakított befektetési alap az év elején még a teljes bitcoin mennyiség 3%-át (616 000 BTC) kezelte, ez azonban mostanra a felére (324 000 BTC) csökkent.

A Grayscale minden más ETF-nél drágábban, az átlagnál (~0.25%) ötször magasabb díjért (1.5%) kezeli a nála letétben tartott bitcoinokat, ezért ügyfeleik más ETF-ekbe kezdték el azokat átforgatni.

Sötéttel a Grayscale, világosabb színekkel a többi ETF (pirossal a BlackRock, zölddel a Fidelity) által tartott botcoinok száma látható.

A jelentős visszaesés ennek ellenére a Grayscale továbbra is hatalmasat kaszál a még nála maradó ügyfeleken. Bár a nála tárolt bitcoinok mennyisége folyamatosan csökken, a bitcoin árfolyama eddig ezzel arányosan növekedett. Dollárban kifejezve a GBTC még mindig kb. ugyanakkora AUM-mal (kezelt vagyonnal) rendelkezik, mint januárban, vagyis a felszámolt 1.5%-os jutalék továbbra is jelentős, több mint 300 millió dolláros éves bevételt jelent számukra.

Egy bizonyos ponton valószínűleg a Grayscale is visszavesz majd a felszámított jutalékok mértékéből, ám szakértők szerint így is csak idő kérdése, amíg a BlackRock végleg átveszi tőlük a piacvezető bitcoin etf kezelő pozíciót.

Érdekesség, hogy a két vezető stabilcoin, az USDT és az USDC piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napban szintén 10 milliárd dollárral növekedett, vagyis a jelek szerint a bitcoin mellett a többi kriptovaluta iránti igény is növekedést mutat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img