Letartóztatták a Samourai Wallet alapítóit

spot_img

Az elmúlt héten vádat emeltek és letartóztatták Keonne Rodriguez és William Lonergan Hill, az egyik legnépszerűbb adatvédelemre fókuszáló Bitcoin tárca és mixer, a Samourai Wallet alapítóit. Az igazságügyi minisztérium (DOJ) sajtóközleménye szerint pénzmosás és engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetése miatt emeltek vádat ellenük. A vádakat széles körű vizsgálat lefolytatásával és tevékenységük megfigyelésére alapozzák. 

A vádak szerint Rodriguez és Hill, a Samourai Wallet-en keresztül több mint 2 milliárd dollárnyi jogellenes tranzakciót dolgoztak fel, amelyből állítólag több mint 100 millió dollárnyi piszkos pénzt mostak tisztára (dark webes piacokról származó, valamint a decentralizált pénzügyi protokollok megtévesztésére irányuló tranzakciókat). A DOJ fő érve az, hogy a vádlottak olyan bitcoin- és kriptovaluta mixert fejlesztettek ki, működtettek és forgalmaztak, amely pénzmosáshoz nyújtott felületet bűnözők részére. 

A sajtóközlemény szerint: “2 milliárd dollárnyi tranzakció áramlott engedély és felügyelet nélkül, bárkitől bárhová. Mivel a vállalat figyelmen kívül hagyta a szabályozást, a Samourai Wallet több mint 100 millió dollárnyi bűnügyi bevételt generálhatott” – nyilatkozta Thomas Fattorusso, az IRS-CI különleges ügynöke. 

Az IRS-CI New York-i és Los Angeles-i kiberügyi részlege nemzetközi bűnüldöző partnerekkel is együtt dolgozott, ugyanis lefoglalták a tárca domainjét, a Samourai Wallet tehát mostantól elérhetetlenné vált. Az izlandi hatóságokkal együttműködve lefoglalták a Samourai webszervereit is, valamint eszközölték, hogy ne legyen elérhető a Samourai Wallet mobilalkalmazása a Google Play Store-ban.

A bűnüldöző szervek összehangolt munkája során Rodriguezt Pennsylvaniában, Hillt pedig Portugáliában tartóztatták le amerikai büntetőjogi vádak alapján. Az Egyesült Államok kérni fogja Hill kiadatását (ahogyan Do Kwon esetében is teszi), hogy az országban állhasson bíróság elé. 

Kapcsolódó cikkek:

A vád arról is szól, hogy Rodriguez és Hill állítólag tudatosan segítették a Selyemútról (Silk Road), a Hydra Market-ről és számos más számítógépes hacker- és csalási kampányból származó több mint 100 millió dollárnyi bűnügyi bevétel tisztára mosását.

“Legutóbb az amerikai tőzsdefelügyelet küldött figyelmeztetést a Metamask-ot fejlesztő Consensys-nek. A hatóság szerint az egyik legnépszerűbb, havi több mint 30 millió aktív felhasználóval rendelkező kripto tárca nem regisztrált tőzsdei tevékenységet folytat és hozzáférést biztosít más, törvénytelen módon üzemelő szolgáltatókhoz.

A hivatal által küldött Wells Notice dokumentumot közvetlenül azelőtt szokták kézbesíteni, hogy eljárás indulna a címzett ellen. A Wells egy utolsó felszólítás arra, hogy a jogsértő működéssel vádolt személy, vagy vállalkozás magyarázatot adjon a tevékenységére, de szinte minden esetben egy eljárás megindítása szokta követni.

Figyelmeztetés az FBI részéről (forrás)

Az elmúlt hónapokban sorozatban indultak eljárások az ismertebb kriptós cégek ellen, így jelenleg az Uniswap, a Sushiswap, a Coinbase, a Kucoin és a Binance ellen is zajlanak tőzsdefelügyeleti vizsgálatok, közvetett források szerint, pedig hamarosan a Bybit és az OKX is felkerülhetnek erre a listára.

Az FBI egyébként múlt héten csütörtökön egy általános figyelmeztetést adott ki, amelyben az ügyfélazonosítás nélküli kripto szolgáltatók és a pénzmosás kapcsolatára hívták fel a figyelmet.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a Metamask fejlesztői ellen

/justice.gov, bitcoin magazine, coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img