Adócsalás miatt feszíthetik keresztre a Bitcoin Jézust

spot_img

Éppen saját könyvét promótálta Spanyolországban, amikor az amerikai hatóságok letartóztatták Roger Ver-t, vagy ahogy az iparágban ismerik, a Bitcoin Jézust.

Roger Ver a világon az elsők között ismerte fel a bitcoinban rejlő lehetőséget és amellett, hogy már korán jelentős készletet halmozott fel belőle, széleskörben terjesztette is az igét a benne rejlő lehetőségekről. Amellett, hogy az árfolyam emelkedésének köszönhetően néhány év alatt ő maga is gazdaggá vált, vagyonának egy részét visszaforgatta az iparágba és olyan ismert kripto vállalkozások angyalbefektetője volt, mint például a Kraken, a Blockchain.com, a Ripple vagy épp a Bitcoin.com.

Az ő nevéhez fűződik a ma is létező, de végül csak mérsékelt sikereket elérő Bitcoin Cash nevű kriptovaluta 2017-es létrehozása is, aminek bevezetése után az ágazat megosztó szereplőjévé vált. Éppen az ezzel kapcsolatban most megjelenő könyvét mutatta volna be Európában, amikor adócsalás vádjával letartóztatták.

Az amerikai hatóságok szerint Ver egy céghálón keresztül próbálta elrejteni a bitcoinban meglévő vagyonát és megúszni az adófizetést, ezért most 48 millió dollárt, vagyis több mint 17 milliárd forintot szeretnének rajta behajtani.

Az adóelkerülésre szerintük 2014-ben került sor, amikor Ver lemondott az amerikai állampolgárságáról és a karibi St. Kitt and Nevis szigetek lakója lett. Az adóhatóság szerint ekkor kellett volna bevallania azt a 131 000 bitcoinos vagyont, ami után az amerikai állampolgárság lemondása miatt egy “kilépő adót” kellett volna fizetnie.

Egy bitcoin ára akkoriban még még 871 dollár volt, most viszont már több mint 50 000 dollárt ér, így Ver 10 év alatt dollár “százmilliomosból” multimilliárdossá vált.

Ver ügyvédje szerint ügyfele 2014-ben adószakértők segítségével tett eleget az állampolgárságának lemondásakor keletkező adófizetési kötelezettségének. Az üggyel kapcsolatban többen is furcsának tartják, hogy az USA 10 év eltelte után, egy hivatalosan a mai napig nem szabályozott, 10 évvel ezelőtt pedig még a törvényhozók által sem ismert befektetés miatt akarja Vert megbüntetni.

Vert Spanyolországból az USA-ba szállították, ahol bíróság előtt kell majd felelenie az adóhivatal vádjaira. Ver rövid időn belül a kripto világ harmadik ismert alakja, akit amerikai bíróság elé állítanak.

Ismét Blockchain Budapest konferencia – 25% kedvezmény a jegy árából

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img