Véget ért a Smart Trade Coin saga Törökországban

spot_img

Csütörtökön a török belügyminiszter nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok eljárást indítottak egy kriptoplatform ellen Ankarában és számos tartományban. A Ponzi-séma által több mint 1 milliárd dollárt csaltak ki az elkövetők az elmúlt években.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter hivatalos X fiókján jelentette be, hogy 127 gyanúsítottat vettek őrizetbe az Ankarában végrehajtott, “CYBERGÖZ-42” névre keresztelt összehangolt rendőri akció során. A művelet a Smart Trade Coin (STC) sémát leplezte le a kis-ázsiai országban.

A bejegyzés szerint a kriptokereskedési platform magas profitot ígért a befektetőknek nulla kockázat mellett. A Smart Trade Coin csapata arról biztosította az ügyfeleket, hogy befektetéseik biztonságban vannak, fejlett kereskedési robotokkal történik a kereskedés, amelyek automatikus vételi és eladási megbízásokat hajtanak végre stop loss funkcióval ellátva.

Az átfogó vizsgálat azonban kiderítette, hogy a platform csak egy hagyományos Ponzi-rendszer volt, amely több mint 1 milliárd dollárt, azaz 32 milliárd török lírát csalt ki a felhasználóktól. A meglévő befektetőknek azt ígérték, hogy nyereséget is kapnak, ha új ügyfeleket hoznak a kriptoplatformra. Az új befektetők pénzét a rendszer további fenntartására használták fel.

A rajtaütés során 127 gyanúsítottat vettek őrizetbe nemzetközi csalás, Ponzi-rendszer létrehozásával, működtetésével és a bűncselekményből származó vagyon tisztára mosásának elkövetésével és vádjával. Az akció során a hatóságok több mint 177 ingatlant és 61 további ingóságot foglaltak le, emellett engedély nélküli lőfegyvert, egy vaktöltényes lőfegyvert és számos számítástechnikai eszközt találtak a gyanúsítottaknál.

A csalási sorozat háttere Törökországban

A Smart Trade Coin-t 2021 óta gyanúsítják azzal, hogy egy egyszerű átverés. A török befektetők az évek során számtalanszor tiltakoztak a cég ellen, amelyekről a helyi média is beszámolt. A Kocaeli újság, a kriptokereskedési platform ellen benyújtott több tucat büntetőfeljelentésről is írt, de akkor még nem vették komolyan az ügyet. A pénzüket vesztett befektetők 2021-ben az ankarai bíróság előtt is tiltakoztak a Smart Trade Coin és csapata ellen.

Az áldozatok ügyvédje, Yagiz Kaya kijelentette, hogy több mint 50 000 embert vert át Törökországban a cég. Akkoriban a kicsalt pénz összege becslések szerint a 2 milliárd dollárt is elérhette, de a hatalmas becsült veszteségek ellenére nem történt semmilyen hatósági intézkedés.

Egyes áldozatok beszámolói szerint, a folyamatos feljelentések ellenére az STC csapata  továbbra is arra biztatta a már átvert ügyfeleket, hogy vegyenek fel hitelt, és adják el házukat vagy autójukat, hogy megszerezhessék a havi 36 százalékos nyereséget. Ahelyett, hogy megkapták volna a havi ígért nyereséget, a legtöbb ügyfél óriási adósságba került. 

Elemzés a Smart Trade Coinról

Az AI Multiple Research (egy adatelemző és kutatási platform) 2023-ban megosztott egy tanulmányt a Smart Trade Coinról. A vizsgálat kimutatta, hogy a platformot valószínűsíthetően kripto átverésnek lehet minősíteni. Ez alapján az STC ügyfeleket felszólították, hogy ne fektessenek be a platformba.

Cem Dilmegani, az AI Multiple vezető elemzője rámutatott a vállalat irreális állításaira. A mára már elérhetetlenné vált weboldal szerint, olyan szoftvert biztosítottak, amely több kriptotőzsdéhez is csatlakozik és segít a felhasználónak abban, hogy egyetlen alkalmazással több kriptotőzsdén nyitott számlát is kezelhessen.

A török kiberbiztonsági szolgálat nyomozása az ügyben

Dilmegani elemzésében kifejtette, hogy bár nem lehetetlen, a gyakorlatban nagyon nehéz lenne a tőzsdék közötti arbitrázs. Végül az elemző kiemelte a vállalat átláthatatlan üzleti gyakorlatát, megtévesztő marketingjét és az információk hiányát, ami mind olyan intő jel, amelyek arra utalnak, hogy az STC a kezdettől fogva átverés volt.

Sokaknak hazánkban is ismerős lehet a csodarecept és valószínűleg több száz károsultja van, hiszen a hazai youtuberek is reklámozták az STC pénzszerzési és befektetési lehetőségeit. Egyes videókat már nem lehet elérni, de maradtak még fent magyar nyelven készült ismertető anyagok a YouTube felületén. Itthon jelenleg a Samandriel-Group elnevezésű ponzi ellen folyik eljárás, amelynek szintén több száz károsultja lehet. Legutóbb a OneCoin jogi vezetője ügyében született ítélet, amelyet a mai napig a legnagyobb kriptos átverésként tartanak számon. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Ítélet született a OneCoin jogi vezetőjének ügyében

/bitcoinist/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img