Ítélet született a OneCoin jogi vezetőjének ügyében

spot_img

A több milliárd dolláros egykori OneCoin piramis rendszert működtető jogi vezetőt négy év börtönbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy több millió dollárt segített tisztára mosni. A 42 éves Irina Dilkinskát szerdán négy év börtönbüntetésre ítélte Edgardo Ramos amerikai kerületi bíró az amerikai ügyészség április 3-i nyilatkozata szerint.

Dilkinskát 2023 március 20-án adták ki az amerikai hatóságoknak, az ügye azóta tartott az államokban. A négy éves börtönbüntetés mellett Dilkinskát egy hónap feltételes szabadlábra helyezésre ítélték, és 111 millió dollár visszafizetésére kötelezték. A Bloomberg április 3-i jelentése szerint Dilkinska kérte a börtönbüntetés felfüggesztését, hogy hazatérhessen Bulgáriába kisgyermekéhez, amit a bíró elutasított.

Ramos szerint Dilkinska teljes mértékben tisztában volt cselekedeteinek jogi következményeivel, miközben részt vett a 4 milliárd dolláros Ponzi-rendszer működtetésében. Dilkinska még tavaly novemberben vallotta magát bűnösnek csalás és pénzmosás vádjában a manhattani szövetségi bíróságon. Akkor minden vádpont legfeljebb öt év börtönbüntetést vont maga után. Ez azt jelentette, hogy Dilkinska 10 év börtönbüntetésre számított, amit aztán 4 évre csökkentettek a mostani ítélethozatal során. 

A OneCoin társalapítóját, Karl Sebastian Greenwoodot tavaly szeptember 12-én 20 év börtönbüntetésre ítélték csalás és pénzmosás vádjával, valamint 300 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. Mint köztudott, a OneCoin-t Ruja Ignatova “kriptokirálynő” és Greenwood alapította 2014-ben és a rendszer működtetése során garantált hozamokat ígértek a befektetőknek. Később azonban kiderült, hogy a cég soha nem fejlesztett blokkláncot, hanem piramisjátékként működött.

Kapcsolódó cikkünk:

Ignatova elviekben továbbra is szabadlábon van, miután 2017 októberében hirtelen eltűnt. Szövetségi elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd 15 nappal később Görögországba repült. Ez az utolsó biztos nyom, amit a nyomozók tudnak róla. Egyes nyomozati iratok alapján azt feltételezik, hogy Ignatovát, a OneCoin több promóterével egyetemben 2020-ban Mexikóban meggyilkolták. A OneCoinról 2015-ben derült ki, hogy csalás, de így is több mint 4,3 milliárd dollár bevételt tudott generálni, az alapítók 2014 és 2016 között közel 3 milliárd dollár nyereséget értek el.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A Wall Street Szukája 4 000 000 000 fonttal rövidítette meg befektetőit

/cointelegraph, justice.gov/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img