Stabilcoin kibocsátására készül az XRP mögött álló Ripple

spot_img

A Ripple egy amerikai dollárhoz kötött stabilcoin kibocsátására készül, aminek értékét 100%-ban USD banki betétekkel, rövid lejáratú amerikai kötvényekkel és más készpénz-egyenértékkel rendelkező befektetési eszközökkel fogják biztosítani.

A várhatóan már 2024-ben debütáló Ripple stabilcoin az XRP Ledgeren és az Ethereum blokkláncon fog elindulni, de később más blokkláncokra és DeFi platformokra is szeretnék kiterjeszteni.

A transzparencia érdekében a Ripple havi auditokat fog kérni és közzétenni a stabilcoin értékét garantáló tartalékokról, amiket egy elismert könyvvizsgáló cég fog elkészíteni, ennek nevét azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója szerint az indítás célja, hogy kielégítse a stabilcoinok iránti növekvő igényeket és elősegítse az XRP ökoszisztéma fejlődését.

A Ripple azt állítja, hogy stabilcoinja egyedülálló jellemzők kombinációját fogja kínálni és ezzel nagyvállalati használatra is alkalmas lesz, eleget téve a szigorú szabályozási feltételeknek.

“Arra törekszünk, hogy betöltsünk egy piaci rést és megoldást kínáljunk azoknak az intézményeknek, amelyek stabilcoin integrációt szeretnének alkalmazni a nagyobb volumenű fizetési feladataik végrehajtásához.”

A stabilcoinok elengedhetetlen részei a kripto ökoszisztémának. A jelentősebb centralizált kripto tőzsdéken lebonyolított kereskedési volumen több mint 80%-a stabilcoinokkal történik.

A hagyományos fiat pénzekkel ellentétben a stabilcoinok lehetővé teszik a kereskedők és befektetők számára, hogy gyorsan és olcsón mozogassák tőkéjüket anélkül, hogy elhagynák a kripto piacot. Ez sok esetben adózási szempontból is kedvezőbb feltételeket biztosít, többek között Magyarországon sem kell addig adót fizetni a kriptovalutákkal elért nyereség után, amíg valaki a “kriptón belül” mozgatja a vagyonát, csak akkor, ha azt fiat pénzre váltva “kiveszi”, vagy valamilyen termék, szolgáltatás vásárlására használja fel.

A Ripple technológiai igazgatója, David Schwartz azt is elmondta, hogy stabilcoin ágazat piaci kapitalizációja jelenleg körülbelül 150 milliárd dollár, ám becslésük szerint 2028-ig a 2000 milliárd dollárra növekedhet. Szerinte a területet most uraló Tether (USDT) és Circle (USDC) mellett, a most belépő szereplők előtt is hatalmas növekedés állhat.

A stabilcoin piacnak nemcsak a mérete jelentős, hanem a vele elérhető profit is. A vezető stabilcoin kibocsátó Tether nemrégiben közel 3 milliárd dolláros negyedéves profitot jelentett, amiből 1 milliárd dollár amerikai kötvényekből származott. (A stabilcoinok mögöttes értékét garantáló letéteket amerikai értékpapírokba fektetik és ezek kamata jelenti a kibocsátók profitját.)

A Tether éppen most lépte át a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt; ami már olyan hagyományos piaci szereplőkkel helyezi egy kategóriába, mint például a brit olaj- és gázipari óriás BP.

Az XRP jelenleg a 7. legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta, azonban eddig még a népszerűsége ellenére sem tudta megdönteni a 6 évvel ezelőtt beállított rekord árfolyamát. Ebben nagy szerepet játszott az a több éven át húzódó tőzsdefelügyeleti eljárás, ami miatt az XRP-t több nagy tőzsde is eltávolította. Az XRP végül megnyerte a pert, és ezzel visszakerült a váltókra, amivel ebben a cikliusban egy újabb esélyt kaphat a csúcs megdöntésére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Duplázott az XRP árfolyama, a kriptovaluta első fokon megnyerte az ellene indított tőzsdefelügyeleti eljárást

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img