22000 dolláros ETH árfolyamot vár a VanEck

spot_img

A VanEck befektetési alapkezelő óriás legfrissebb jelentésében górcső alá veszi az ETH-ben rejlő potenciált. 2030-ra 22 000 dolláros árfolyam várakozást fogalmaz meg az eszközzel kapcsolatban, természetesen kiemelve annak kockázatait is.

2025 elején érkezik az Ethereum Pectra

A jelentés úgy fogalmaz, hogy az Ether, az Ethereum natív tokenje, egy újszerű eszköz, amely a befektetők számára hozzáférést biztosít egy gyorsan növekvő, internetalapú kereskedelmi rendszerhez, amely fenyegetést jelent a hagyományos pénzügyi vállalkozásokra és a nagy technológiai platformokra, mint a Google és az Apple.

Az alapkezelő elemzői szerint az Ethereum egy sikeres digitális gazdaság, amely havonta körülbelül 20 millió aktív felhasználót vonz, és az elmúlt tizenkét hónapban 4 billió dollár értékű elszámolási értéket és 5,5 billió dollár értékű stabilcoin átutalást bonyolított le. Az Ethereum több mint 91,2 milliárd dollár értékű stabilcoin, 6,7 milliárd dollár értékű tokenizált off-chain eszköz és 308 milliárd dollár értékű digitális eszköz van jelenleg a hálózat által biztosítva.

Megfogalmazásuk alapján ezen új pénzügyi rendszer központi eszköze az ETH token, amelyet 2030-ra 22 000 dollárra becsülnek, ami a mai ETH árfolyamhoz képest 487%-os teljes hozamot jelent, évi 37,8%-os összetett éves növekedési ütemmel. Az ETH 2030-as értékelését az Ethereum által generált és az ETH tokenhez köthető 66 milliárd dolláros szabad cash flow alapján prognosztizálják.

A jelentés előrejelzése szerint a kripto alkalmazások 70%-a Ethereumra épül majd, és az Ethereum által az alkalmazásfelhasználóknak felszámított díjakat 5-10% közé becsülik. A VanEck frissített modelljében az AI végpiacot is hozzáadták, hogy tükrözzék az Ethereum ezen a területen rejlő hatalmas potenciálját.

Lehetséges ETH narratívák

Az ETH a jelentés szerint “digitális olajnak” tekinthető, mivel az Ethereumon végzett tevékenységek során úgynevezett “gáz díjként” használják. Az ETH “programozható pénzként” is felfogható, mivel az Ethereum blokkláncon az ETH és más Ethereum eszközök pénzügyiesítése automatikusan, közvetítők vagy cenzúra nélkül történhet meg.

A VanEck jelentés szerint az ETH “hozamtermelő áru” is, mivel ETH hozamot termelhet, ha letétbe helyezik, nem letétkezelőként, az Ethereum hálózat validátorainál, akik az Ethereum hálózatot irányítják.

Végül, a jelentés szerint az ETH “internet tartalékvalutaként” is értelmezhető, mivel ez az alapvető eszköz, amely minden tevékenységet és a legtöbb digitális eszközt áraz az 1 billió dollár feletti Ethereum ökoszisztémában és annak több mint 50 kapcsolódó blokkláncán.

Függetlenül annak besorolásától, a VanEck jelentés kiemeli, hogy az ETH profitál az Ethereum blokklánc növekvő használatából.

Az Ethereum egy élénk gazdasági platform, amely egy “digitális bevásárlóközpontként” is felfogható, amelynek felhasználói bázisa körülbelül 1500%-kal nőtt, és bevételei 2019 óta 161%-os éves növekedési ütemmel emelkedtek.

Ethereum Daily Active Users growth
Az Ethereum eköszisztéma napi aktív felhasználói bázisának kövekedési üteme | Forrás: VanEck

Az Ethereum profitabilitása

Az elmúlt évben az Ethereum 3,4 milliárd dollár bevételt generált, és ez az érték közvetlenül a token tulajdonosokhoz jut értéknövekmény formájában. A VanEck jelentés kiemeli, hogy mivel az Ethereum használatához ETH-et kell vásárolni, minden ETH tulajdonos részesül a kereslet által vezérelt valuta bevételekből.

A jelentés szerint e bevételek 80%-át ETH-ben használják fel a forgalomban lévő ETH visszavásárlására és “elégetésére”, hogy végleg eltávolítsák azt a forgalomból. Így az ETH tulajdonosai kétszeresen is profitálnak az Ethereum tevékenységeiből, mivel egyrészt a felhasználói vásárlásokból, másrészt a kínálat elégetéséből származó előnyökből is részesülnek.

Az ETH staking következtében pedig annak fejében, hogy a token holderek biztosítsák a hálózat működését staking jutalomban részesülhetnek (ez jelenleg éves szinten 3,39%), amely egy újabb lehetséges opció az ETH tartás után szerzett profitra.

A jelnetés kiemeli, hogy az Ethereum rengeteg népszerű web2 alkalmazásnál is több bevételt generál felhasználónként. Az átlagos Ethereum havi aktív felhasználó évi 172 dollár bevételt generál, összehasonlítva az Apple Music 100 dollárjával, a Netflix 142 dollárjával és az Instagram 25 dollárjával. A VanEck jelentés az Ethereumot egy platform üzletként kategorizálja, hasonlóan az Apple App Store-hoz vagy a Google Play-hez.

Etehreum revenue per user
Az Ethereum bevétele $172 felhasználónként, amivel több népszerű web2-es alkalmazást is megelőz | Forrás: VanEck

A jelentés kiemeli továbbá, hogy az Ethereum jelentős előnnyel rendelkezik a web2 platformokkal szemben, mivel az Ethereum felhasználók és az Ethereum alkalmazás üzlettulajdonosai számára egyedülálló értékajánlatokat kínál, amelyek a kripton kívül nem érhetők el.

Míg az Apple és a Google a tárolt alkalmazások bevételeinek körülbelül 30%-át veszik el, az Ethereum jelenleg körülbelül 24%-ot von el. Emellett a VanEck szerint az Ethereum díjaránya az elkövetkező 18 hónapban 5-10%-ra csökken, ahogy a tevékenység olcsóbb Ethereum Layer-2 blokkláncokra helyeződik át.

Jelenleg az AI nagyon kis szerepet játszik az Ethereum bevételeinek előállításában. A VanEck jelentés szerint az Ethereum bevételei a fent említett végpiaci tevékenységekből származnak.

A Layer-2 Settlement az Ethereum Layer-2 blokkláncok által az Ethereum számára fizetett bevétel, amely a tranzakciók “elszámolásának” kiváltságáért jár. Az elmúlt évben az Ethereum bevételeinek körülbelül 72%-a tranzakciókból származott, az MEV körülbelül 19%-ot tett ki, a L2 elszámolások körülbelül 9%-ot, míg a biztonsági szolgáltatások hivatalosan még nem indultak el.

A VanEck jelentés szerint az Ethereum legerősebb értékajánlata a pénzügyek számára nyújtott szolgáltatásokban rejlik, ezért 2030-ra a bevételek 71%-át pénzügyi vállalkozásoktól várják. Az Ethereum nyílt forráskódú pénzügyi és adatkezelő rendszerének előnyei és a kísérletezések miatt a VanEck úgy gondolja, hogy a MASG (Multi-Agent System Governance) 17%-ra nő, ami enyhén háttérbe szorítja az infrastruktúrát, amely a bevételek 8%-át adja majd. Összességében az AI az Ethereum bevételeinek 2%-át teszi majd ki.

Az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezte az Ethereum spot ETF bevezetését

A jelentés kitér az optimális BTC és ETH allokációra egy portfólióban, ami nagy szó, hiszen 2024-ben a kripto úgy tűnik hivatalos ajánlásként szerepel egy mainstream gazdasági szereplő által tett javaslatban. Ez úgy gondoljuk viszonylag egyértelműen kijelöli az irányt az úgynevezett blue chip – minőségi – kriptoprojektek jövője előtt.

A VanEck jelentés szerint a pénzügyi vállalatok fejlődése az Ethereum egyik legnagyobb előnye, mivel olcsóbb pénzügyi rendszert tesz lehetővé, megszüntetve a jelenlegi pénzügyi rendszer számos költséges aspektusát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img