Továbbra is a DeFi protokollok a hackerek paradicsoma

spot_img

2024 első felében a hackerek több mint 1,5 milliárd dollár értékű kriptot loptak el, ami 293%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest. Ismét a DeFi protokollok sebezhetőségét használták ki a tolvajok az okosszerződésekben található hibák miatt. A legnagyobb hackertámadások tőzsdék, egy játékplatform és személyes pénztárcák feltörésére irányultak.

Jelentősen megnőtt 2024 első felében a hackertámadások száma 2023 azonos időszakához képest. A PeckShield féléves jelentése szerint több mint 200 jelentős incidenst jelentettek, amelyek 1,56 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a kripto ökoszisztémának. Aggasztó, hogy az ellopott pénzösszegek visszaszerzésére irányuló tevékenységek ellenére mindössze 319 millió dollárt sikerült visszaszerezni a bűnüldöző szerveknek. 

A hackerek paradicsoma

A decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollok továbbra is a legvonzóbb célpontok a hackerek számára, az összes ellopott kriptoeszköz 59%-át jelenti. Ezek a decentralizált alkalmazások azért csábítóak a tolvajok számára, mert az okosszerződések kódjai gyakran összetettek és ebből adódóan hibákat is rejthetnek, ezzel együtt nő a sebezhetőségük aránya is.

A támadási formák közül kiemelkedik a villámhitel támadások (flash loan attack), amely során a fedezetlen hitelfelvételben rejlő lehetőségeket használják ki a tolvajok, a hackelések 24%-át tették ki. A fennmaradó 76%-ban más kifinomult technikák segítségével kerülték meg a biztonsági intézkedéseket.

Támadás alatt voltak a főbb blokkláncok is

Több mint 20 nyilvános blokkláncot támadtak meg a hackerek, a legtöbbet az Ethereum, a Bitcoin és az XRP láncokon hajtották végre. Az Ethereum és a BNB lánc volt a legnépszerűbb a támadók körében, az összes hackelés 31,3%-át tették ki. A harmadik legkedveltebb blokklánc az Arbitrum volt, a támadások 12,5%-a ezen a hálózaton történt.

2024 eddigi öt legnagyobb értékű hackje

  1. DMM Bitcoin

Veszteség összege: 305 millió dollár

A 2024 januárja és júniusa között történt legnagyobb hackelést a japán kriptotőzsdén, a DMM Bitcoin-on hajtották végre az elkövetők. A hackerek kifinomult adathalász támadást hajtottak végre az alkalmazottakkal szemben, amely során hozzáférési kódokat tulajdonítottak el, ami lehetővé tette számukra, hogy behatoljanak a tőzsde rendszerébe és ellopják a felhasználók pénzeszközeit. 

  1. PlayDapp

Veszteség összege: 290 millió dollár

A dél-koreai PlayDapp NFT- és játékfejlesztési platform villámhitel támadást szenvedett el még az év elején. A szabotőröknek sikerült manipulálniuk a platform token árfolyamát a platform okosszerződései segítségével, és nagy mennyiségű pénzt szippantottak ki így a likviditási poolokból.

  1. Gala Games

Veszteség összege: 290 millió dollár

Illetéktelenek fértek hozzá a Gala Games okos szerződéséhez. A tolvajnak a privát kulcsok ellopása után sikerült a Gala Games adminisztrátori tárcájával olyan módosításokat végrehajtania, melyekkel végtelen mennyiségű GALA tokent tudott létrehozni.

  1. Chris Larsen

Veszteség összege: 112,5 millió dollár

Chris Larsen, a Ripple társalapítója is áldozatul esett a tolvajoknak. Larsen a privát kulcsokat kezelte rosszul, aminek eredményeképpen tulajdonították el az elkövetők kripto vagyonának jelentős részét, köztük 213 millió darab XRP tokent. 

  1. BTCturk

Veszteség összege: 100,25 millió dollár

A török kriptotőzsde, a BTCturk biztonsági rését használták ki az elkövetők, amely során megkerülték a többfaktoros hitelesítési folyamatokat és így fértek hozzá a támadók a forró tárcákhoz, majd jelentős összeget tulajdonítottak el az ügyfél egyenlegekről.

Ahogy a kriptopénzpiac egyre növekszik, úgy nőnek a hackerek által jelentett veszélyek is. A fokozott biztonsági intézkedések bevezetése, az intelligens szerződések folyamatos auditálása és a személyes biztonsági protokollok növelése ellenére a támadók is egyre ügyesebbek és felkészültebbek. Légy résen Te is! Ha bármilyen szokatlan dologgal találkozol és nem vagy biztos a dolgodban, csatlakozz Discord szerverünkhöz és kérdezz bátran!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Kriptóval zsarolt a Foxpost hacker

/peckshield, coinpedia/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img