Mikor érkezhet a SOL ETF?

spot_img

A Bloomberg ETF elemzője, Eric Balchunas úgy véli, az eredmény valószínűleg attól is függ, hogy mi lesz az elnökválasztás kimenetele novemberben.

A Solana tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) végső döntését az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2025 márciusának közepére várja, miután a Chicago Board Options Exchange (CBOE) hétfőn benyújtotta a VanEck és a 21Shares javasolt ETF-jeinek listázási kérelmeit.

Új beadványok a CBOE-től

A CBOE két Form 19b-4 kérelmet nyújtott be július 8-án, egyet a 21Shares Core Solana ETF-re, és egyet a VanEck Solana Trust-ra vonatkozóan. A CBOE a lehetséges Solana alapokat a spot Bitcoin és spot Ether ETF-ekhez hasonlította, amelyeket a SEC januárban, illetve májusban hagyott jóvá. Úgy nyilatkoztak, hogy a Solana decentralizáltsága, áteresztőképessége és sebessége miatt ellenáll a manipulációnak, amely árthatna a befektetőknek. (Ez egyébként egy furcsa meglátás, különösen annak tükrében, hogy az egész kriptopiac milyen óriási mértékű manipulációkat szenved el még mindig.)

“A Bitcoinhoz és az ETH-hoz hasonlóan a tőzsde úgy véli, hogy a SOL ellenáll az ármanipulációnak, és hogy ‘a csalárd és manipulatív cselekmények és gyakorlatok megelőzésére más eszközök is léteznek’, amelyek indokolják a szükséges felügyeleti megosztási megállapodás mellőzését” – olvasható mindkét bejelentésben.

Megelőzheti a Solana az Ethereumot?

A döntés folyamata

Nate Geraci ETF elemző elmondta, hogy amint a SEC elismeri a beadványokat, a „döntési óra ketyegni kezd.” A SEC saját szabályai szerint az ügynökségnek 240 napja lesz eldönteni, hogy jóváhagyja-e a szabályváltozást, amely lehetővé teszi a CBOE számára a VanEck és a 21Shares termékeinek listázását.

Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF elemzője arra figyelmeztetett, hogy a Solana ETF jóváhagyásának valószínűsége nagyban függ attól, hogy Donald Trumpot választják-e meg amerikai elnöknek novemberben.

„Úgy tűnik, hogy a Solana ETF-ek végső határideje 2025 márciusának közepe lesz. De mostantól addig a legfontosabb dátum novemberben van” – írta Balchunas július 9-i X posztjában.

Balchunas szerint, ha Joe Biden elnök nyeri a választást, a Solana ETF-ek valószínűleg már „érkezésükkor halottak” lesznek, de ha Trump nyer, bármi lehetséges.

Arról, hogy a kriptovaluták elfogadottsága mekkora szerepet játszik az amerikai elnövválasztásokban, korábban is többször írtunk már. (Pl itt, itt és itt)

Elon Musk, Trump és a kripto-kampány

Egy június 27-i kutatási jelentésben a GSR Markets nevű market maker előre jelezte, hogy a spot Solana ETF-ek jóváhagyása és későbbi bevezetése az Egyesült Államokban akár kilencszeresére is növelheti a SOL árát.

Ez az óriási növekedés természetesen egy rendkívül bullish forgatókönyv lenne, a GSR Markets legmedvésebb szcenáriója szerint 1.4x, alapelvárása szerint 3.4x, és csak a legbikásabb eset szerint tartja elképzelhetőnek a csaknem 9x-es emelkedést az ETF hatására.

/CoinTelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img