Jóváhagyták az orosz kriptobányászatot szabályozó törvényjavaslatot

spot_img

Ezen a héten, kedden hagyták jóvá azt a törvénycsomagot, amely szabályozni fogja a kriptovalutákkal történő nemzetközi fizetéseket, azonban kriptovaluták bányászatára vonatkozó jogszabályokat is tartalmaz. A törvénycsomag várhatóan már idén szeptember elején lép hatályba.

A jogszabály többek között előírja a bányászok számára, hogy regisztrálják magukat az erre kijelölt hatóságnál, tartsák be az energiafelhasználási küszöb értékeket, és számos más korlátozást ír elő arra vonatkozóan, hogy ki, milyen jogi formában bányászhat az Orosz föderáció területén.

A hamarosan hatályossá váló törvény előírja, hogy csak Oroszországban bejegyzett cégek és egyéni vállalkozók bányászhatnak kriptovalutákat. Egyedül azok mentesülnek a regisztráció alól, akik otthon bányásznak, de csak akkor, ha megfelelnek a kormány által meghatározott energiafelhasználási korlátoknak.

Gazdasági bűncselekmények miatt büntetett előéletű személy vagy a szövetségi törvényben külön felsorolt bányászok számára szintén nem megengedett a bányászat. A kormány bizonyos régiókban betilthatja a bányászatot is az energiafogyasztás szabályozása érdekében.

A bányászoknak bizonyos időközönként be kell jelenteniük a felügyelő hatóság felé, hogy miből mennyit bányásztak, valamint azt a tárcacímet, amire a bányászott kriptovaluta érkezik. A Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Szolgálat fogja felügyeli a legális és illegális tevékenységekkel érintett címeket. 

Az a kriptobányász, aki nem teljesíti a törvény által meghatározott feltételek és kibúvókat keres, vele szemben jogi eljárást fognak kezdeményezni és akár örökre el is tilthatják a bányász tevékenységtől. 

Kapcsolódó cikkünk:

A törvénycsomag korai változata megtiltotta volna a bányászott kriptovaluták használatát és értékesítését Oroszországban, de ezt a korlátozást megszüntették. Az Oroszoraszágban legálisan működő kriptos platformok, ezentúl az Orosz Központi Bank felügyelete alatt kereskedhetnek külföldi digitális pénzügyi eszközökkel. 

A bank betilthat bizonyos digitális érméket, ha azok veszélyeztetik az ország pénzügyi stabilitását. Mindezen túl, tilos a kriptovaluták és a kapcsolódó szolgáltatások reklámozása, hogy megvédjék a lakosságot a magas kockázatú befektetésektől.

Putyin néhány hónappal ezelőtt szólította fel a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a kriptobányászat szabályozásának a kidolgozását, ugyanis a 2022 novemberében benyújtott törvényjavaslat jóváhagyása nézeteltérések miatt csúszott ennyit. Ezzel párhuzamosan az Orosz Központi Bank a kriptobányászat betiltását javasolta, az utóbbi hetekben azonban a törvénycsomag jóváhagyásának az élére állt. 

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Oroszország legalizálja a kriptovaluták használatát a nemzetközi fizetésekhez

/reuters, theminermag/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img