Mik a Solana ETF reális esélyei?

spot_img

Bár az elemzők többsége szerint jelenleg nem valószínű, hogy a Solana ETF-ek jóváhagyásra kerülnek, a VanEck digitális eszközök kutatási vezetője szerint mégis van esély.

A tegnapi elutasítása után a köztudatban az a nézet uralkodik, hogy egy Solana alapú tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) létrehozása egyelőre nem valószínű, de a befektetési óriás egyik vezetője szerint egy 2018-ban lezárult kripto-csalási ügy segíthet megfordítani a helyzetet.

A VanEck digitális eszközök kutatási vezetője, Matthew Sigel, nemrég az X platformon arról írt, hogy cége továbbra is úgy véli, a SOL egy árucikk, hasonlóan a Bitcoinhoz és az Etherhez. Ez a besorolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a Solana megkapja saját kripto ETF-jét az Egyesült Államokban.

„Ez a meggyőződés az egyre fejlődő jogi perspektívákból ered, ahol a bíróságok és a szabályozó hatóságok kezdik felismerni, hogy egyes kriptoeszközök az elsődleges piacokon értékpapírként, de a másodlagos piacokon inkább árucikkként működhetnek” – írta augusztus 20-án.

Sigel hivatkozott egy hat évvel ezelőtti, mostanra lezárult bírósági ügyre a My Big Coin nevű csaló kriptopénz-fizetési vállalattal kapcsolatban.

A Commodities, Futures and Trading Commission (CFTC) 2018-ban vádolta meg a cég alapítóit azzal, hogy csalárd módon értékesítettek ügyfeleknek „My Big Coin” tokeneket, hazudva azok felhasználásáról és értékéről, és ezzel megsértették az árutőzsdei törvényt (Commodities Exchange Act).

A vádlottak megpróbálták elutasíttatni az ügyet azzal az érvvel, hogy a My Big Coin (MBC) token nem árucikk, mivel nincs hozzá kapcsolódó határidős szerződés.

Azonban a bíró elutasította ezt az érvet, rámutatva, hogy a My Big Coin egy „virtuális valuta”, hasonlóan a Bitcoinhoz, és analógiát vont a földgázzal.

Ez elegendő volt a CFTC számára, hogy azt állítsa, az MBC árucikk, így az ügy folytatódhatott.

Az alapítót később egy szövetségi esküdtszék 2022-ben bűnösnek találta, és 100 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint 7,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték az áldozatok számára. Sigel hozzátette:

„Ugyanez a logika alkalmazható lenne a digitális eszközökre, mint például a Solanára, és alakíthatja az ETF-ek szabályozásának jövőjét.” – véli 

Rövid távon azonban más ETF-szakértők kevésbé optimisták.

A Solana ETF-ek esélyei olyanok, mint „hógolyónak a pokolban”

A Bloomberg ETF elemzője, Eric Balchunas megjegyezte, hogy miután a Cboe állítólag eltávolította a Solana ETF-ekkel kapcsolatos 19b-4 beadványait a weboldaláról, az ETF-ek jóváhagyásának esélye “annyi, mint hógolyónak a pokolban”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, augusztus 16-án jelentek meg hírek arról, hogy a Cboe eltávolította a két lehetséges SOL ETF 19b-4 beadványait a weboldalának „Függőben lévő szabályváltozások” oldaláról.

Eric Balchunas és más elemzők szerint is a SEC még azelőtt utasította el a beadványokat, mielőtt azok hivatalos elbírálásra kerültek volna, a szabályozó hatóság „aggodalmai” miatt a Solana értékpapírként való besorolása kapcsán.

Eric Balchunas' X post
Eric Balchunas szerint már a 7 lépéses folyamat második lépésén sem jutott túl a SOL ETF beadványa, a szerv még csak tudomásul sem vette azt hivatalosan | Forrás: Bloomberg Intelligence

„Igen, 2024-ben közel nulla az esély, és ha Harris nyer, akkor valószínűleg 2025-ben is közel nulla az esély. Az egyetlen reményem szerintem az, ha Trump nyer” – írta Balchunas egy kommentre válaszolva.

„A Solana ETF nem fog létrejönni a jelenlegi adminisztráció alatt” – írta az ETFStore elnöke, Nate Geraci egy korábbi X bejegyzésében augusztus 17-én.

Geraci korábban azt állította, hogy az ETF-ek jóváhagyása azon múlik, hogy a Solanát árucikként osztályozzák.

Eközben Sigel megjegyezte, hogy a VanEck S-1 beadványa még mindig érvényben van annak ellenére, hogy a Cboe eltávolította a 19b-4-et a weboldaláról.

„Ne feledjük, hogy az olyan tőzsdék, mint a Nasdaq és a CBOE, szabályváltozásokat (19b-4) nyújtanak be új ETF-ek listázására. Az olyan kibocsátók, mint a VanEck, a megismertetésért (S-1) felelősek. A miénk még mindig érvényben van.” – nyilatkozta Sigel.

A SOL árfolyama mindenesetre úgy tűnik, hogy $150-os árfolyamon erős ellenállásba ütközött, aminek oka csak részben az ETF esélyeinek a visszaszorulása, fontos szerepe van ennek a mémcoinok kereskedése iránti lecsökkent érdeklődésnek – és ezáltal csökkent tranzakciószámnak és bevételnek – a protokollon.

Pump.fun transactions are reducing
A memecoinok indítására létrehozott Pump.fun aktivitása nagy rendkívüli mértékben lecsökkent az utóbbi napokban | Forrás: DappRadar
Solana applications reduced activity
Jól látszik a lecsökkent érdeklődés az egyedi aktív tárcák számán (UAW) a Solanan futó különböző alkalmazások iránt minden szektroban | Forrás: DappRadar

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/CoinTelegraph/

A nagybefektetők továbbra is a Solanára fogadnak

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img