A JP Morgan az egyik legnagyobb blokklánc használó

spot_img

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, a Financial Markets Quality konferencián tartott interjújában kijelentette, hogy az általa vezetett bank – az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézete – valószínűleg az egyik legnagyobb felhasználója a blockchain technológiának. 

“Valószínüleg egyike vagyunk a legnagyobb blokklánc használóknak, úgy mint egy igazi felhasználó” – mondta Dimon, amikor a blokklánc- és mesterséges intelligencia alapú új technológiákról kérdezték. “Ez csak egy adatbázis” – tette hozzá, jelezve, hogy bár elismeri a technológia hasznosságát, nem tartja forradalmi újdonságnak.

Dimon hosszú ideje szkeptikus a kriptovalutákkal kapcsolatban, és korábban még azt is javasolta, hogy az amerikai kormány tiltsa be az olyan digitális eszközöket, mint a Bitcoin. A pénzember egy korábbi nyilatkozatában a Bitcoint egyszerűen „egy kő háziallatnak” titulálta, és most is előszeretettel él ezzel a kifejezéssel. Véleménye szerint a kriptovaluták értéktelenek, és továbbra is megkérdőjelezi azok létjogosultságát. “A kriptovalutát én egy kő háziállatnak nevezem” – mondta ismét a konferencián.

Ennek ellenére Dimon úgy tűnik, hogy tiszteli azt a technológiát, amely a kriptovaluták alapját képezi. Elismerte, hogy a blockchain egy hatékony módszer az adatok megosztására, amely elősegíti a bizalom kialakítását a bankok és ügyfeleik között.

2020-ban a JPMorgan létrehozott egy saját, privát blokklánc-hálózatot, az Onyx-ot, amely az Ethereum technológiájára épül. Ez a rendszer a nagy volumenű fizetések, a peer-to-peer hitelezés, valamint a határokon átnyúló tranzakciók lebonyolítására szolgál.

22000 dolláros ETH árfolyamot vár a VanEck

Az Onyx hálózat eddig több mint 700 milliárd dollár értékű tranzakciót dolgozott fel, és olyan nagy pénzügyi intézmények is használják, mint a Goldman Sachs, a DBS Bank és a BNP Paribas. Dimon már évek óta támogatja a blokklánc technológiát, miközben a kriptovalutákkal kapcsolatban továbbra is fenntartásai vannak. 2021-ben, a davosi Világgazdasági Fórumon például a bitcoint „felfújt csalásnak” nevezte, míg magáról a blokkláncról azt mondta, hogy „hatékony eszköz” a pénz mozgatására.

Az interjúban Dimon megjegyezte, hogy a blokklánc technológia már több mint egy évtizede jelen van a pénzügyi világban, de szerinte eddig nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket.

“Már 12 éve beszélünk a blokkláncról, de nem sok minden történt – ez nem olyan, mint a mesterséges intelligencia” – nyilatkozta.

Annak ellenére, hogy Dimon szerint a JPMorgan valószínűleg nem fog hitelt nyújtani kriptovaluták fedezete mellett, elismerte, hogy a bank egyes ügyfelei számára hozzáférést biztosíthatnak bizonyos kriptoszolgáltatásokhoz. “Ha ezt akarod csinálni… ez egy szabad ország. Hiszek a szabadságban, mindenki azt csinálhat, amit akar” – mondta Dimon, jelezve, hogy bár továbbra sem támogatja a kriptoeszközöket, tiszteletben tartja az egyéni választás szabadságát.

/The Block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img