Megelőzheti a Solana az Ethereumot DEX kereskedési volumenben?

spot_img

A Solana hálózat decentralizált tőzsdéin júliusban több nap is nagyobb volt a kereskedési volumen, mint az Ethereumon.

Jelentős mérföldkövet értek el a Solana decentralizált tőzsdéi (DEX), amikor július 17-én például az Ethereum DEX-ek forgalmának 136%-át voltak képesek produkálni. Ez a váratlan fordulat arra utalhat, hogy a Solana DEX ökoszisztémája hamarosan felülmúlhatja az Ethereumét a kereskedési tevékenység terén.

A Solana DEX volumen növekedésén túl az aktív tárcacímek száma is drasztikusan megugrott, ezek elérték a 2 milliót. Ahogy a lenti grafikonon is látható, ez azt jelzi, hogy az aktív felhasználók száma folyamatosan növekszik a Solanán.

Forgalmát tekintve élen jár Raydium ($RAY), az egyik legnagyobb DEX a láncon, amely 24 milliárd dolláros kereskedési volument jelentett. Úgy néz ki, hogy a Solana kereskedési tevékenységének jelentős része erre az egyetlen platformra koncentrálódik – valamint a Jupiter ($JUP) DEX aggregátorra.

Solana DEX volume share
A volumen eloszlása DEX-enként és DEX aggregátoronként | Forrás: Dune Analytics

A Solana DEX aktivitásának robbanása több tényezőnek tulajdonítható. Hetente több tízezer új token jelenik meg a Solanán – az olyan platformoknak köszönhetően például, mint a Pump.fun – amelyek oroszlánrésze shitcoin/memecoin. Ezek áradata jelentős kereskedési aktivitást generál, mivel a spekulánsok az új potenciális nyereség lehetőségeit keresik.

A Solanán való kereskedés könnyedsége és gyorsasága, valamint az alacsonyabb tranzakciós költségek az Ethereumhoz képest szintén vonzzák azokat a kereskedőket, akik gyors profitra és nagy mennyiségű kereskedési lehetőségekre vágynak.

Az aktivitás természete és következményei

Bár a volumen adatok lenyűgözőek, fontos tehát figyelembe venni ezen tevékenységek természetét és azok következményeit a tágabb kripto ökoszisztéma számára. Ahogy fentebb már említettük, az új tokenek puszta száma természetesen kérdéseket vet fel ezen projektek minőségét és tartósságát illetően. Sok közülük rövid életű nagy részük pedig általában egyszerű csalás, amely csak zajt generál a piacon valódi érték helyett.

Lehetőség van arra is, hogy az őgynevezett wash trading felfújja ezeket a volumeneket. Néhány protokoll volumen ösztönzőket kínálhat, ami arra ösztönözheti a kereskedőket, hogy mesterségesen pumpálják fel a számokat azzal, hogy egymás között kereskednek.

Tehát a számok értelmezésekor fontos emlékezni arra, hogy a blokklánc tevékenységének különböző mérőszámai eltérő képet festhetnek a hálózat egészségéről és elfogadottságáról. Bár a DEX volumen értékes mutató, nem feltétlenül tükrözi egy blokklánc ökoszisztéma általános hasznosságát vagy hosszú távú életképességét.

Egyéb tényezők, mint például a fejlesztői aktivitás, a láncon épített sikeres projektek száma és a valós használati esetek is figyelembe veendők Solana növekedésének értékelésekor az Ethereumhoz képest. 

Összességében mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy reális érvek szólnak amellett, hogy a kereskedési volumen jelentős része manipulált lehet a wash trading révén, mivel a Solana olcsó díjstruktúrája vonzza ezeket a tevékenységeket.

A Solana DEX volumen dominanciájának fenntarthatósága továbbra is nyitott kérdés. Vajon folytatódik ez a trend, vagy csupán egy spekulatív őrület által hajtott átmeneti jelenség?

Azt mindenesetre nem tagadhatjuk, hogy rengeteg valódi hasznossággal bíró projekt épül a Solanán, amelyek valódi aktivitást generálnak – még ha nem is ennyire jelentős számossággal.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img