Solana árfolyamkilátások és fundamentumok 2. rész

spot_img

Az elmúlt hónapokban a Solana számos jelentős fejlesztést és újítást vezetett be, amelyek folyamatosan erősítik a blokklánc ökoszisztémáját és hozzájárulnak a fundamentumok javulásához.

Bár az árfolyam csökkent az elmúlt időszakban, ezek az újítások előrevetítik a Solana hosszú távú növekedési potenciálját.

Cikkünk előző részében kifejtettük, hogy mely on-chain adatok alapján látjuk úgy, hogy a Solana ökoszisztéma értéke növekvő pályán van. Az alábbiakban pedig részletesen bemutatjuk a legfontosabb technikai fejlesztéseket, amelyek a hálózat értékét alapjaiban növelik.

1. Staked-weighted Quality of Service (QoS): 

Tranzakciók sikeressége és biztonság fokozása érdekében

A staked-weighted QoS bevezetése jelentős változást hozott a Solana hálózat teljesítményében. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a nagyobb stake-kel birtokló validátorok több tranzakciót küldhessenek be a leader-eknek, akik a  blokkokat létrehozzák – csökkentve ezzel a spam támadások és bot tevékenységek hatásait

Az eredmény egy megbízhatóbb és hatékonyabb hálózat, amely képes sikeresen végrehajtani a valódi felhasználók tranzakcióit, miközben minimalizálja a rosszindulatú szereplők beavatkozását.

2. SIMD 0096: Hibajavítás a rendszerben

Prioritási díjak újraelosztása

A SIMD-0096 javaslat megoldást nyújt a rendszer hibáira, különösen a prioritási díjak égetésére. Az új rendszerben a tranzakciók benyújtói 100%-ban a validátoroknak fizetik a prioritási díjakat, megszüntetve ezzel a korábbi ösztönzőket a közvetlen megállapodásokra a blokképítőkkel. Ez a változás javítja a rendszer átláthatóságát és igazságosságát, miközben csökkenti a tranzakciók költségeit.

Ahogy arról korábban írtunk, ez a fejlesztés nem aratott osztatlan sikert a Solana közösségen belül.

3. Solayer: Restaking a Solanán

Új kereseti lehetőségek és staking használat erősítése

A Solayer egy új restaking termék, amely az Ethereum EigenLayer koncepcióját hozza el a Solana hálózatra. Ez a termék erősíti a SOL token használatát és a Solana validátorokat, miközben új kereseti lehetőségeket teremt a felhasználók számára. A restaking lehetőséget nyújt a stake-lők számára, hogy további hozamokat érjenek el anélkül, hogy túl nagy kockéázatnak tennék ki az eredeti stake-jüket. (Természetesen a SOL staking is jár bizonyos rizikókkal!) 

4. Fuse: Az első okostárca a Solanán

Biztonság és felhasználhatóság javítása

A Fuse implementációja jelentős előrelépést jelent a Solana walletek biztonsága és felhasználhatósága terén. Az okos-számlák bevezetésével a Fuse megszünteti a seed phrase-ek és a centralizált tőzsdék szükségességét, ezáltal biztonságosabbá és felhasználóbarátabbá téve a tárcák kezelését. A Fuse jelenleg iOS platformon érhető el az Apple TestFlight segítségével, és hamarosan Androidon is elérhető lesz.

5. Colosseum: Solana ösztönző-program

Korai stádiumú projektek támogatása a hálózaton

A Colosseum 60 millió dolláros finanszírozást biztosított a korai stádiumú projektek fejlesztésének gyorsítására a Solana ökoszisztémában. A Colosseum a Y Combinator szerepét tölti be a Solana számára, ahol a legtehetségesebb fejlesztők összegyűlnek, hogy új, forradalmi alkalmazásokat hozzanak létre. Ez a program lehetőséget nyújt a fejlesztőknek, hogy fejlesszék készségeiket, kapcsolatokat építsenek az iparági vezetőkkel, és potenciálisan finanszírozást szerezzenek projektjeikhez.

6. Solana delegation program: a rosszindulatú validátorok eltávolítása

A felhasználói élmény javítása és biztonság növelése

A Solana Alapítvány bejelentette, hogy eltávolította a delegációs programjából azokat a validátorokat, akik rosszindulatú tevékenységeket folytattak a felhasználókkal szemben. Ez a lépés kulcsfontosságú a felhasználói élmény javítása és a rosszindulatú szereplők tevékenységének csökkentése érdekében

7. ZK Compression: adattömörítés natívan a Solanán

Hatékonyság, biztonság és skálázhatóság

A ZK Compression technológia bevezetése lehetővé teszi az adattárolási költségek csökkentését azáltal, hogy több felhasználói accountot tömörít egyetlen account-tá, és az tömörített adatokat a Solana főkönyvén tárolja. Ez a megoldás növeli a rendszer hatékonyságát, biztonságát és skálázhatóságát, ami előnyös a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt.

Ez az alábbiakban van hatással a hálózatra:

  • Hatékonyság: pusztán a proof (bizonyítékok egy tranzakcióra) tárolása és ellenőrzése sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint a nagy mennyiségű adat tárolása és elérése.
  • Biztonság: A ZK-proof-ok erős kriptográfiai garanciát nyújtanak az adatok érvényességére, segítve ezzel a blokklánc integritásának és biztonságának biztosítását.
  • Skálázhatóság: Azáltal, hogy csökkentik a közvetlenül a blokkláncon tárolt és feldolgozott adatok mennyiségét, a proof-ok segítenek a rendszer skálázhatóságát és hatékonyságát növelni.

8. Blinks: hozzákapcsolja a Solana-t az egész internethez

Lehetővé teszi tranzakciók kezdeményezése bármely online platformról

A Blinks bevezetése lehetővé teszi a Solana tranzakciók indítását bármely platformról, beleértve a weboldalakat, beágyazásokat és QR kódokat. Ez a fejlesztés egyszerűsíti és bővíti a Solana blokklánc használatát, potenciálisan növelve az elfogadottságát és hasznosságát különböző internetes platformokon.

Ez egyszerűen megfogalmazva olyan lehetőség, ami által egy akármilyen website-ot egy Solana blokkláncra irányító portállá tudnánk alakítani általa. 

9. SOL ETF: Az első ETF kérelem a VanEck-től

A SOL mint biztonságos és szabályozott befektetési termék

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a VanEck benyújtotta az első Solana ETF kérelmét az Egyesült Államokban. A VanEck érvelése szerint a SOL hasonlóan működik, mint a digitális áruk – mint a Bitcoin és az Ethereum – és árucikként kellene besorolni. Bár a SOL ETF valószínűleg még több mint egy évre van a bevezetéstől, ez a lépés ismét erős keresletet és fokozott figyelmet jelenthet a Solana számára.

Összegzés és árfolyamkilátások

A Solana árfolyama március óta csökkenő tendenciát mutat, de nemrégiben visszapattant arról a rendkívül erős támasz szintről, amely 125 dollár körül található. Ha az árfolyam áttöri a jelenlegi csökkenő trendvonalat, és a kriptopiac általános hangulata normalizálódik vagy bullish irányba fordul, akkor valószínű, hogy a piac elkezdi beárazni a Solana hálózatán bekövetkezett pozitív változásokat és fejlesztéseket.

Az Investanswers elemzője kifejlesztett egy indikátort, ahol szemléltei, hogy milyen árfolyamvárakozásokkal lehet számolni amennyiben a SOL piaci kapitalizációja jobban felzárkózna az Ethereum-éhoz -amelyre a fentiek tükrében valljuk be, jó esélyt látunk.

Solana upside model
A SOL token lehetséges árfolyama, amennyiben piaci kaptializációja a képen látható százalékát tenné ki az ETH-ének | Forrás: TradingView

Az elemző ezen vidójában részletesen alátámasztott lehetséges árfolyammodelleket vázol fel, melyek közt olyan egészen extrém szcenáriókkal is számol, amelyben egy SOL ára akár $1772-os szintet is elérhet!

SOL price models
Az InvestAnswers SOL ár modelljei az ETF hatására | Forrás InvestAnswers

A VanEck elemzése szerint pedig a legbikásabb szcenárió akár $3211 is lehet 2030-ra!

VanEck SOL price models
A VanEck SOL ármodellje szerint egy SOL ára 2030-ra akár $3211 is lehet | Forrás: InvestAnswers

A cikkben elhangzottak természetesen nem tartalmaznak pénzügyi tanácsadást, mindenesetre az itt kifejtettek tükrében úgy véljük, hogy a SOL token mindenképpen érdemes, hogy hangsúlyos szerepet kapjon egy jól kiegyensúlyozott kripto portfólióban.

/MilkRoad, InvestAnswers/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img