Gyengül az amerikai dollár, romlanak a munkaerőpiaci adatok – és ez jó hír

spot_img

A Bitcoin árfolyama a tegnapi Wall Street nyitáskor nem mutatott jelentős mozgást, annak ellenére, hogy egy váratlan amerikai foglalkoztatási adatkorrekció fokozta a kockázatos eszközök iránti keresletet.

Az Egyesült Államokban a nem mezőgazdasági munkahelyek (nonfarm) számának jelentős csökkentése azt mutatta, hogy a munkaerőpiac gyengébben teljesített, mint azt korábban gondolták, ez pedig felerősítette a Federal Reserve korábbi, szigorúbb monetáris politikájának enyhítésére irányuló várakozásokat.

Az amerikai munkaerőpiac gyengülése és a Federal Reserve

A Bitcoin árfolyama azonban szinte változatlan maradt annak ellenére, hogy az amerikai munkaerőpiac helyzetéről szóló adatok sokkoló módon 818 ezerrel lettek lefelé korrigálva. A 2023 áprilisától 2024 márciusáig tartó időszakban a munkahelyek számát havi átlagban 68 ezerrel túlbecsülték.

Ez a korrekció rávilágít arra, hogy az amerikai munkaerőpiac gyengébben teljesített, mint azt korábban hitték, ami további nyomást helyez a Federal Reserve-re, hogy enyhítsen a monetáris politikáján. Jerome Powell, a Fed elnöke valószínűleg érinteni fogja ezt a témát az augusztus 23-án esedékes Jackson Hole-i szimpóziumon tartott beszédében – így aznap tvoábbi volatilitásra lehet számítani a kockázatos eszközök piacán.

A gyengülő amerikai dollár és a kriptovaluták

Az amerikai dollár a hírekre reagálva 2024 eddigi legalacsonyabb szintjére esett vissza, ami kedvező hatással kellene hogy legyen a kriptovalutákra és más kockázatos eszközökre. Peter Schiff, az Europac vezető közgazdásza és globális stratégája X posztjában rámutatott, hogy a dollár index (DXY) jelenleg 101,18 ponton áll, ami napi 0,2%-os, illetve augusztusban eddig 3%-os csökkenést jelent.

Hagyományosan a DXY és a BTC/USD árfolyamok fordítottan korrelálnak egymással, ami a jelenlegi piaci helyzetet különösen frusztrálóvá teszi a Bitcoin bikák számára. Az X platformon Tom Capital rámutatott, hogy a DXY 2023 harmadik negyedévében érte el a csúcspontját, és azóta 12%-ot esett.

Bitcoin: A kockázatos eszközök “beteg embere”

A BTC/USD árfolyama egy szűk sávban mozog, és a napi grafikonokon a Bitcoin alig tudta áttörni a 60 000 dolláros ellenállási szinten, miközben az arany és a részvények továbbra is felülteljesítik.

Peter Brandt, egy népszerű kereskedő, a Bitcoin és az arany arányát vizsgálva hangsúlyozta, hogy a bikák javára fordításhoz sokkal nagyobb erőre lenne szükség. Jelenleg tehát az arany felülteljesíti a BTC-t, ami szokatlan az egyéb kockázatos eszközök pozitív momentumát tekintve. Azonban azt is érdemes látni, hogy a BTC egy 255%-os menetelésen van túl 2023 januári mélypontja óta, míg az arany csupán 39%-ot növekedett ezidő alatt.

GOLD USD chart

BTC USD chart
A Bitcoin 2023 janurái mélypontja óta 255%-ot emelkedett, míg az arany ezzel szemben csak 39%-ot | Forrás: TradingView

Összegezve tehát, bár az amerikai dollár gyengülése elviekben kedvezhetne a Bitcoin árfolyamának, a kriptovaluta továbbra is szenved a kockázatos eszközök piacán, és nem mutatja a várt emelkedést. A piac figyelme most a Federal Reserve lehetséges lépéseire összpontosul, melyek jelentős hatással lehetnek a Bitcoin jövőbeli árfolyamára.

A lehetséges kamatvágás, valamint a pénznyomtatás beindítása, és gazdasági stimulus biztosítása új lendületet adhat a kriptopiac számára. Mindenesetre a bálnák, valamint bizonyos bányászok Bitcoin-halmozása, és az intézményi befektetők egyre fokozódó érdeklődése okán úgy gondoljuk, hogy a kriptovaluták előtt virágzó időszak áll.

Hasonló mintát mutat a BTC, mint a 2016-os vad bikafutam kezdetén

/CoinTelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img