AAVE: bevételmegosztást vezethet be az egyik legnagyobb DeFi platform

spot_img

Az augusztus eleji összeomlás óta a bitcoin árfolyama 30%-kal erősödött, ám ezzel is elmaradt a top 100 kriptopénz messze legjobb teljesítményét hozó AAVE-tól, ami ugyanezen időszakban közel megduplázódott és még a tegnapi korrekció után is 70%-os pluszban tartózkodott.

Az AAVE a nála elhelyezett letétek összértéke alapján (TVL) jelenleg a 3. legnagyobb DeFi protokoll, ezen belül pedig a legnagyobb lending, azaz decentralizált hitelező platform, ami a szektorban kihelyezett hitelek 70%-át (7.5 milliárd dollár) biztosítja. Kirobbanó formáját egy július végén  benyújtott fejlesztési javaslatnak köszönheti.

Az AAVE hamarosan aktiválhatja a “fee switch”, vagyis a bevételmegosztás funkciót, ami felválthatja a jelenlegi staking rendszert. Az új modell szerint az AAVE platform, ami napi ~200 000 dolláros bevétellel rendelkezik, AAVE tokeneket vásárolna fel a piacról és ezeket megosztaná egyes felhasználóival.

AAVE napi bevételek

A kedvezményezettek két köre egyrészt az AAVE tulajdonosok közül kerülne ki, akik stakingért cserébe kaphatnának a jutalmakból (a stakingre valószínűleg 20 napos kilépési időszak vonatkozna), a másik pedig az AAVE stabil coinjának a GHO-nak a kibocsátását (mintelését) biztosítók közül, amit a támogatott kripto eszközök letétbe helyezésével lehet az AAVE oldalán megtenni.

A benyújtott javaslat emellett egy másik elemet is tartalmaz, ami szerint a platformnak vissza nem fizetett hitelek lezárása is egy új folyamat alapján történne, amelyek likvidálása így csökkentené az ilyenkor az AAVE tokenre irányuló eladási nyomást.

Az AAVE már eddig is a kiemelt DeFi projektek közé tartozott, ám ha meglépi a tervezett változtatást, akkor szakértők szerint a kripto ágazat “blue chip” kategóriás eszközévé válna.

A “fee switch” aktiválásával kapcsolatos javaslatot július végén még egyfajta puhatolózásként tették közzé, felmérve a kripto közösség reakcióját. Az alapvetően támogató és ezt az árfolyam emelkedésével is alátámasztó reakciók után az AAVE várhatóan egy szavazással fogja véglegesíteni, majd bevezetni az új működési rendszert, ám ennek idejét egyelőre még nem tűzték ki.

Az AAVE az elmúlt hetekben erős emelkedést mutatott, árfolyama a hétvégén kicsivel 149 dollár alatt tetőzött, azóta viszont korrigált és ma reggel 129 dollár alá esett. Abszolút csúcspontját 2021 májusában érte el, akkor 668 dollárig emelkedett. Piaci részesedése jelenleg 1.9 milliárd dollár, amivel a 47. helyet foglalja el a kriptopénzek rangsorában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img