Pozitív fejlemények Európából: Elkészült a francia ICO szabályozás

spot_img

Utoljára március utolsó napjaiban számoltunk be a franciaországi fejleményekről, a pénzügyminiszter kriptopénzekkel, ICO-kal és blokklánc technológiával kapcsolatos, látványos fordulása után.

A kormánytag korábban egyértelműen elutasító volt a kriptókkal kapcsolatban, azokat a szokásos módon mosta össze pénzmosással, terrorizmus finanszírozással. A G20 csúcs előtt/alatt azonban történt valami: Bejelentették, hogy Franciaország jogi keretrendszeren dolgozik, mely szabályozná és megkönnyítené az ICO-k lebonyolítását az országban. Erősíteni szeretnék a pénzügyi technológiai központ szerepüket, ehhez pedig egységes, támogató szabályozás kell. Akkori véleménye szerint a blockchain és kriptopénz projektek bevonzása lesz ennek az egyik – ha nem a legfőbb – módja.

Fél év sem telt, máris fejleményekkel jelentkezhetünk:

Jogi keretrendszert hoztak létre, mely lehetőséget ad a francia cégeknek és szervezeteknek, hogy ICO formájában vonjanak be tőkét. Az ehhez szükséges engedélyeket a Pénzügyi Piacok Hatósága (Authorité des Marchés Financiers) fogja kiadni a szükséges feltételeknek való megfelelés esetén.

A szabályozás tartalmazza az ICO és a token hivatalos definícióját is. A tokenek például olyan immateriális javak, amelyek numerikus formában egy vagy több olyan jogot képviselnek, amelyet ki lehet adni, nyilvántartásba venni, megőrizni vagy átruházni egy megosztott elektronikus regisztrációs mechanizmus használatával, amely megkönnyíti azok tulajdonosának közvetlen vagy közvetett azonosítását.

Az engedélyt csak abban az esetben fogja egy-egy projekt megkapni, ha a leadott marketing és tájékoztató anyagaik rendben vannak, valamint megfelelő felkészültséggel rendelkeznek a befektetők javainak védelmére. A hatósághoz benyújtott információk egyúttal lehetőséget nyújtanak a befektetőknek is, hogy hivatalos forrásból is tájékozódjanak egy-egy ICO-val kapcsolatban. Ez a kriptopénzek világában kevésbé jártas érdeklődők számára óriási segítséget és biztonságot jelent. A befektetőket folyamatosan tájékoztatni kell majd a bevonás során gyűjtött javak felhasználásáról, ahogy arról is, ha másodlagos piacon (értsd: kriptotőzsdén) kereskedhetővé teszik a tokeneket.

Az engedély vissza is vonható: Ha a token kibocsátó a legálisan indult ICO közben visszaélést követ el, a hatóság leállíthatja a nyilvános tökebevonást és visszavonhatja az engedélyt.

Előremutató húzás a franciáktól, melyet reményeink szerint más EU-s országok szabályozói is követni fognak a közeli jövőben. Gazdaságélénkítési célok miatt természetesen csak francia cégek élhetnek az új lehetőséggel. Ha szimpatikus a rendszer, érdemes a saját ICO-dat Franciaországban lebonyolítani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img