Franciaország tárt karokkal várja az amerikai kriptos cégeket

spot_img

Egyre többször hallunk a médiából arról, hogy bizonyos amerikai kriptos cégek fontolóra veszik egyesült államokbeli székhelyük elhagyását szabályozási egyértelműség hiányára hivatkozva. Az amerikai szabályozói és kormány hozzáállásnak köszönhetően egyes kriptotőzsdék és bányászvállalatok tevékenységük egy részét már kiszervezték más joghatóságokba, ahol kriptobarát törvények és élhetőbb jogi körülmények uralkodnak. 

A Bittrex például így nyilatkozott az ellenük indított felügyeleti eljárásra: …”a vállalat tarthatatlan szabályozási és gazdasági környezettel szembesült, tekintettel a szabályozási egyértelműség hiányára az Egyesült Államokban, ami jelentős negatív gazdasági hatást gyakorol a digitális eszköziparra, és átfedő szabályozási terheket, valamint emelkedő szabályozási költségeket eredményezett”. 

A tőzsde egyébként április 30-al bezárta kapuit és csődeljárást kezdeményezett maga ellen, hiszen csak így szabadulhat a tőzsdefelügyelet szorító karmaitól. A Bittrex az USA-n kívül fogja folytatni tevékenységét, de még nem tudni pontosan hol. A kriptotőzsdének egyébként van egy liechtensteini székhelyű kereskedési ága, amely az Egyesült Államokon kívüli befektetőket szolgálja ki. 

Észak-Amerika egyik legnagyobb bányászának a Marathon-nak is vizsgálattal kell szembenéznie. A bányász szóvivője tájékoztatójában beletörődéssel mondta: “Tudomásul vesszük, hogy a SEC azt vizsgálja, megsértettük-e a szövetségi értékpapírtörvényt vagy sem. Együttműködünk a SEC-el.”A Marathon egyébként még korábban a Közel-Keleten alakította ki regionális adatközpont telephelyét, ahol nagy kapacitású modern merülőhűtéses bitcoin bányászati ​​létesítményt épít üzletpartnerével  Abu Dhabi közelében. 

Hester Pierce az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) biztosa szerint, már most lemaradásban van az USA az EU-val és az Egyesült Királysággal szemben, ami az egyértelmű kriptoszabályozás megalkotását illeti. “Szerintem lábon lőjük magunkat azzal, hogy az Egyesült Államokban nincs szabályozási rendszer” – mondta Peirce egy nemrégiben tartott csúcstalálkozón. Peirce köztudottan nem ért egyet azzal a hozzáállással, amit jelenleg a SEC képvisel a kriptoiparral szemben, aminek többször is hangot adott már. 

Az ügyvéd asszony tisztában van azzal is, hogy az Egyesült Államok az átlátható iránymutatások megalkotása helyett, a prominens kriptovállalatokkal (például a Coinbase-szel) szemben kemény fellépéssel él, arra késztetve a ezeket a vállalkozásokat, hogy más joghatóságokba költözzenek, ahol már következetes szabályokat hoztak létre. 

Kapcsolódó cikkek:

Megfeneklett az angol kriptoszabályozás

Apropó, Egyesült-Királyság… Angliában sem egyértelmű még a szabályozás, de már jóval előrehaladottabb, mint az USA-ban. Az Egyesült Királyság ez év elején alkotott meg egy átfogó, új szabályozási rendszert a kriptovalutákkal szemben, amelynek célja, hogy a digitális valutákra vonatkozó szabályokat összhangba hozza a hagyományos pénzügyi eszközökre vonatkozó szabályokkal.

Jelenleg az Egyesült Királyság Pénzügyminisztériuma és az angol kormány között akadt meg a szabályozás kérdése. A pénzügyminisztérium szerdai jelentésében ellenezte a kormány azon javaslatát, hogy a kriptot szabályozott pénzügyi tevékenységként kezeljék. Pénzügyi szakemberekből álló csoport szerint a digitális eszközökbe való befektetés, mint például a bitcoin, vagy az ethereum, szerencsejátékhoz hasonlít, és akként kellene szabályozni. A kormány azonban kitart azon tervei mellett, hogy pénzügyi szolgáltatásként szabályozza őket.

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

Az EU megszavazta a MiCA-t

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedd délután egyhangúlag megszavazták a Kriptográf Eszközök Piacai (MiCA: Markets in Crypto-assets) elnevezésű törvényt. A törvénnyel kapcsolatos egyeztetések még 2020-ban kezdődtek meg, az elfogadott javaslatokat pedig a tegnapi zárószavazás véglegesítette. A sikeres szavazást követően a MiCA lett a világ legegységesebb kripto szabályozása, aminek előírásai már nem csak egyetlen ország, hanem a 27 tagállam mintegy 450 millió lakosát fogja érinteni.

A MiCA sikerén felbuzdulva a francia Pénzügyi Piaci Hatóság tisztviselői úgy nyilatkoztak, hogy mintegy 100 céget jegyezhetnek be hamarosan Franciaországban, amint a most elfogadott MiCA uniós kriptotörvény beágyazódik. Az amerikai szabályozási bizonytalanság elől menekülő kriptovállalatokat szívesen látják Franciaországban, ahol olyan szabályozási keretrendszerrel rendelkeznek, amely viszonylagos kiszámíthatóságot kínál. Az Európai Unió tagországa már most 74 bejegyzett kriptovállalkozással büszkélkedhet.

Cikk ajánló:

“Franciaországban büszkék vagyunk arra, hogy úttörők vagyunk” a 2019-ben törvénybe iktatott PSAN néven ismert kriptopénzszolgáltatói keretrendszerünkkel. Ha az amerikai szereplők rövid távon a francia rendszerből, 2025 elejétől pedig az európai szabályozásból akarnak profitálni, akkor egyértelműen szívesen látjuk őket” – mondta Benoit de Juvigny, az Pénzügyi Piaci Hatóság (Autorité des marchés financiers – AMF) főtitkára kedden újságíróknak.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hamarosan kriptovalutával is lehet fizetni Liechtensteinben 

/coindesk, amf, eu, la presse/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img