7100 dollárba kerül most egy bitcoin kibányászása

spot_img

A Hut 8 egy kanadai bitcoin bányász cég, aminek részvényei október óta már a torontói tőzsdén is kereskedhetőek. Az átláthatósági szabályoknak megfelelve, a társaság  nyilvánosságra hozta negyedéves pénzügyi jelentését is, amiből kiszámolható, hogy jelenleg mennyibe kerül nekik 1 BTC kibányászása.

A következő képen az eredeti jelentés összefoglalóját láthatjátok, ám mint a későbbiekből majd kiderül, az ebben foglaltak még nem adnak pontos képet a cég jelenlegi helyzetéről.

A kép szerint a Hut 8 harmadik negyedéves összbevétele $26.7 millió volt, 58%-os profit rátával és $14.7 millió adózás előtti bevétellel.

A jelentés szerint három hónap alatt 1965 BTC-t bányásztak ki, darabonként $4363-os költséggel, amibe az elektromos áram és a mining pool fee-k költségeit is belekalkulálták, más fontos kiadásokat viszont már nem.

Amint erre egy twitterező felhívta a figyelmet, az összefoglalóból kihagytak olyan kiadásokat, mint például a telephely fenntartásának költségei, a bányászeszközök amortizációja vagy például az eladott bitcoinok után befizetett adók költségei. Az ezekre vonatkozó adatok azonban mind megtalálhatóak a dokumentumban, így némi számolással meghatározható a pontos összeg.

A fentiek figyelembevételével, a kanadai cég 1 bitcoinra eső önköltsége $7100 körül alakul, vagyis éppen annyiba kerül nekik 1 BTC előállítása, mint annak jelenlegi árfolyama.

Ez az ár természetesen a világ más pontjain eltérő lehet. Becslések szerint például a bányászat szempontjából meghatározó Kínában, a jövő májusi felezés beárazásával $6400 lehet a bányászok önköltségi ára.

Egyébként ha valaki röviden átfutja a fenti táblázatot, az találhat benne érdekességeket. Engem például a bányásztelep három havi 11 millió dolláros üzemeltetési költsége lepett meg leginkább, hiszen ez havi 1 milliárd forintnál is több kiadást jelent. Egy gyors keresés után az alábbi videót találtam, amiben több vágókép is látható a létesítményről.

Az ebben elmondottak szerint a bányászgépeket hatalmas konténerekben helyezték el, melyek mindegyikében 100 000 ASIC üti éjjel-nappal a blokkláncot.

Aki érdeklődik a bányászat iránt, annak érdemes lehet Discord csatornánk #bányászat szobáját is felkeresnie, ahol visszagörgetve sok érdekes részletet tudhat meg erről a világról.

Év végi árleszállítás a Ledger-nél

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img