Barclays: Saját kriptós befektetési részleget indítanak?

spot_img

A Bloomberg tegnap esti beszámolója szerint a brit Barclays befektetési bank kriptopénzes befektetési részleg indításán gondolkodik, ezért épp felméri az erre vonatkozó ügyféligényeket. Ha a vezetés pozitívan bírálja el az eredményeket, a Barclays lehet a második bank a Wall Streeten a Goldman Sachs után, amely a területre merészkedik.

Nem hivatalos

0417 barclays kriptopénz részleg jes staley
Jes Staley, a Barclays csoport vezérigazgatója. Bónuszok nélkül évi 10 millió dollár fölött visz haza.

A cikk belső forrásokra hivatkozik a hírrel kapcsolatban, egyelőre elméletileg csak az igényfelméréssel és a megvalósíthatóság vizsgálatával végeztek a szakemberek. Ennek megfelelően a hivatalos tájokoztatás szerint a bank “folyamatosan figyeli a szektor fejleményeit és meghallgatja az ügyféligényeket és terveket ezzel a befektetési formával kapcsolatban.”

A Barclays vezérigazgatója Jes Staley, a csökkenő osztalékok felélesztése érdekében, a bankcsoportban kritikus szerepet betöltő befektetési bank sokmilliárd dollárját a kockázatosabb ügyletek felé mozdította el a hagyományos, céges hitelezésről. A bitcoin és a kriptopénzek pedig, ismerve az egyelőre óriási volatilitást, alkalmas terepet jelenthetnek. Érdekes ellentmondás, hogy habár a kriptopénzes közösség nagy része akár már holnap szabadulna a kereskedelmi bankoktól, egy-egy, a mostanihoz hasonló hír mégis megnyugtatóan hat az árfolyamok alakulása miatt aggódók számára.

A már említett Goldman Sachs egyébként a tervek szerint júniusra készül el a saját kriptós kereskedési részlegével, amely bitcoin és más kriptopénzek vásárlását, eladását fogja lehetővé tenni ügyfeleik részére. Egyelőre a legnagyobb problémát a megfelelő biztonságos tárolási szisztéma kidolgozása okozza számukra.

A Bitcoin influenza

Korábban mi is beszámoltunk róla egy portfolio.hu-s cikkel kapcsolatban, hogy pénzügyi elemzők szerint a Bitcoin terjedése hasonló az influenzáéhoz, és mivel a fejlett világban szinte mindenkit elért vagy elérhetett volna a kriptóláz, a spekuláció időszakának már vége, soha nem megyünk 20.000$ fölé, az emberek kigyógyultak. Nyilván mondanunk sem kell, hogy az idézett elemzők pont a Barclays emberei voltak, ennek fényében még meglepőbb, hogy a bank mégis a kriptopénzek piaca felé kacsintgat.

Akkor ezt írtuk: “A lényeg nagyjából annyi, hogy a Bitcoin lassan 10 éves története során folyamatosan ciklikusan mozgott mind az érdeklődés, mind a befektetési kedv, ezekkel párhuzamosan pedig természetesen az árfolyam is. Úgy gondoljuk, hogy a legutóbbi húszezres felfutás csak csepp a tengerben, ha a következő években várható kriptopénz hisztériát tekintjük. (…) Nagyon izgalmas év elé nézünk, a mi tippünk szerint még az év vége előtt újra erősen fogjuk fújni az orrunkat.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img