Monero( XMR ) $142.59

Piaci részesedés $2,607,922,299
Napi forgalom $30,248,415
Forgalomban lévő mennyiség 18,289,928
Algoritmus CryptoNight
Konszenzus PoW
Árfolyam

Árfolyam

Mi a Monero?

Minden Bitcoin tranzakció nyilvános, mert egy explorerrel, könnyen ellenőrizhetjük bármelyik tranzakciót. Honnan, hová és mennyit? Ezek az adatok bárki számára elérhetők. A címek tulajdonosa ugyan titokban maradhat, amíg azt valaki a világ tudomására nem hozza, de egy cím újabb és újabb használata esetén egyre nagyobb lesz az esélye annak, hogy a tranzakciók alapján beazonosíthatnak minket.

Készítői a Monerot 2014 áprilisában hozták létre, annak reményében, hogy egy valóban titkos tranzakciókat lehetővé tevő kriptopénzt alkossanak. A legtöbb második generációs kriptopénzzel szemben, a Monerot nem a Bitcoin kódkészletéből alkották, hanem a Cryptonote protokol alapján.

A Monero esetén minden tranzakció teljesen privát és nyomonkövethetetlen, vagyis nem lehet meghatározni, honnan és hová küldtek vele pénzt. Az igazat megvallva, ha nem vagyunk a tranzakció részesei, azt sem tudjuk meghatározni, mennyi pénz került átutalásra.

Mivel a Monero tranzakciói teljesen láthatatlanok a külvilág számára, a Monero egy helyettesíthető (fungible) pénz. Ez azt jelenti, hogy mivel az egyes Bitcoin tranzakciók mozgását nyomon lehet követni, ha azok bizonyíthatóan valamilyen törvénytelen tevékenységhez köthetőek, akkor fekete listára kerülhetnek és ezeket a tőzsdék vagy egyéb pénzelfogadóhelyek visszautasíthatják. A Moneronál ez nem történhet meg.

A titkosítást három technikával biztosítják:

Ring Signatures. A kimenő tranzakciót más tranzakciókkal keveik össze.

Stealth Address. Elrejtik a tranzakciót fogadó címet.

RingCT. Elrejti a tranzakció összegét.

A Monero két kulccsal rendelkezik. A View-vel opcionálisan nyílvánossá tehetjük az adott számlához tartozó tranzakciókat, a Spend-el pedig rendelkezhetünk a számla tartalmával. Spend kulcs nélkül nem lehet pontosan meghatározni a Monero tárcán tárolt összeg nagyságát.

Tulajdonságai miatt a Monero az illegális tevékenységet folytató közösségek első számú kriptopénze. Sokak szerint az egyetlen igazi kriptopénz.

Linkek