Még mindig rezeg a léc a Tether alatt…

spot_img

Az elmúlt néhány hónapban Ari Paul ex-portfólió menedzsertől  a Weiss Rating’s-ig  bezárólag mindenki hozzászólt valamit a Tether-vitához, és igyekezett megvizsgálni a vállalat legitimitását, és annak valószínűségét is, hogy az amerikai szabályozók elkaszálják.

Ha valakinek nem lenne ismerős a Tether-sztori, annak röviden csak annyit, hogy a Tether (USDT) egy-az-egyhez arányban a dollárhoz kötött, blokklánc alapú kritpopénz, mely korábban igen népszerű volt éppen a fiat-kripto közötti menekülések okán, magyarul, ha csökkent a kriptopénzek árfolyama, akkor át lehetett menekülni Tetherbe, mely pénz kripto alapú, de fedezetként mégiscsak dollár áll  – állítólag – mögötte.

Hogy ezzel a rendszerrel mi volt a gond, azt most nem részleteznénk, akit érdekel, itt el tudja olvasni magyar nyelven.

A hír viszont az, hogy most a Bitmex kutatása is állást foglalt a kérdésben, és bár nyilvánvalóan nem ez lesz az utolsó megjegyzés a vitában, de azért kapunk valami képet a Tetherrel szembeni kritikai pontokból, éppúgy, mint a Tether átláthatatlan gyakorlatairól is.

A Bitmex kutatóinak idén már volt egy szép „találata”, emlékezzünk csak a Ripple törvényszéki vizsgálatára jó két hete. Most pedig itt a Tether-jelentés.

„A Tether-rel szembeni szkepticizmus alapja az, hogy a rendszerben nincsenek elégséges tartalékok a felhasználók általi tőkekivonás támogatására. (Magyarul a rendszer bizony tőke/fedezet hiányos. ) Mi viszont találtunk lehetséges bizonyítékokat a közzétett pénzügyi adatokban arra vonatkozóan, hogy a Tether pénzügyi fedezetei a puerto rico-i bankrendszerben igenis létezhetnek. Ennek ellenére, nagy valószínűség szerint a Tether nemsokára szembesülni fog a szabályozással kapcsolatos problémákkal és úgy véljük, ez a Tether-birtokosok számára hosszú távon gondot jelentene.”

Egyre növekszik azoknak a tábora, akik azt állítják, hogy a Tethernek valószínűleg van fedezete a dollár alapú tokenjei kapcsán, de még mindig érzékeny az amerikai  szabályzási nyomásra.

A novemberi hackertámadást vizsgálva, – ahol 31 millió értékű USDT tűnt el – a Bitmex úgy látja, hogy: „A hackertámadás azt bizonyította, hogy a Tether hatékonyan kontrollálja az elosztott főkönyvet és mivel adott esetben hard forkot is kezdeményezhet, ezért a tranzakciók védve vannak.”

Ez felveti azt a kérdést is, hogy mi akadályozza meg a Tethert abban, hogy saját nyilvános adatbázist hozzon létre, ahelyett, hogy vesződik azzal, hogy adatbázisát a Bitcoin és az Ethereum blokkláncokra  telepítse és díjat fizessen a bányászok számára, hiszen az előbbi sokkalta olcsóbb lenne?

A Bitmex tanulmánya ezután elismeri a Tethernek az átláthatósága terén közismert hiányosságait, de megjegyzi:Az átláthatóság hiánya nem utal csalásra.”  

Azonban a Tether jellemzői potenciálisan vonzóvá teszik a bűnözők számára, akárcsak a Bitcoint. A szabályozók ettől nem valószínű, hogy különösen boldogok lesznek majd, és a bankok is valószínűleg szkeptikusak lesznek a Tether kapcsán.

A Tether rendszere igénybe veszi az USD fedezethez a banki rendszert is, ezért számos bank valószínűleg nagyon óvatos a Tether ügyfélként való elfogadásában, hiszen az átláthatatlan KYC/AML rendelkezések  sérthetik a bankok megfelelőségi eljárásait.

Úgy tűnik tehát a jelentésből, hogy a könyvvizsgálat hiányzik, de pénz az van dögivel.

A Bitmex számítása szerint a Bitcoin tavalyi csúcsra futásakor napi 10 millió dolláros díjat számolt fel a Bitfinex kripto tőzsde a különböző váltásokért, ezért a Tether valószínűleg rengeteg fedezettel rendelkezik, akár közvetlenül, akár közvetve, hiszen a 2 cég között (Bitfinex-Tether) vannak összefonódások.

A jelentés ezután bizonyos pletykákkal is foglalkozik, amelyek szerint a Tether olyan banki műveletekkel kíván operálni Puerto Ricóban, amit számára az ottani szabályozás megengedőbb mivolta tesz lehetségessé. Így tehát még az is lehetséges,  írják a szerzők – hogy a Tether mögötti összes fiat pénzt a puerto rico-i bankrendszerben tárolják.

Az ismeretes ugye, hogy a Tether honlapján fent lévő Proof of funds-nál diszkréten ki van takarva a fedezetet nyújtó bankok neve.

Bár ez a „megoldás” messze nem tökéletes, mégis, ha igaz, akkor cáfolja azokat az állításokat miszerint a Tether egy Ponzi-rendszer és semmi más. Jogilag ugye ez azt jelentené, hogy mégiscsak van fedezet a Tether tokenek mögött, de azt valamilyen oknál fogva nem az amerikai (fő-) reguláció szerinti átláthatóbb helyeken, hanem egy kicsit a pálya szélén, de még a legális határvonalon belül parkoltatják.

A jelentés azzal fejeződik be, hogy odacitálja a közelmúltban „lelőtt”,  engedély nélküli egyesült államokbeli pénzváltó és utaló cégeket (Liberty Reserve, E-Gold) majd tesz néhány ajánlást is.

Konklúziónak két dolog mondható el. Úgy tűnik, hogy a Tethernek két lehetősége van:

1. Megreformálja a saját rendszerét és olyan KYC/AML eljárásokat alkalmaz, amelyek lehetővé teszik az üzemeltető számára, hogy könnyen blokkolja a gyanús ügyleteket vagy esetleg befagyassza a gyanús pénzeszközöket.

2. Folytatja, amit eddig csinált, de veszélyezteti magát és üzletfeleit, felhasználóit azzal, hogy a hatóságok „lelövik” a megfelelőségi szabályok be nem tartása miatt.

„Ha pedig a Tether leáll, akkor kiindulva az eddigi tapasztalatokból fennáll annak a kockázata, hogy egyes felhasználók elveszíthetik a pénzükhöz való hozzáférést, akár csak ideiglenesen is. Ezért nem javasoljuk hosszú távon tartani a Tether-t ” – zárul a jelentés.

Forrás: itt.

Szabad-fordította: dr. Varsányi Károly

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img