Memo – decentralizált Twitter a Bitcoin Cash blokkláncán

spot_img

 

A napokban sok minden történt a Bitcoin Cash háza táján. Árfolyama a közelgő hard fork miatt már 50%-al emelkedett és elindult rajta egy Twitterhez hasonló közösségi oldal, a Memo is. Bár a szolgáltatás már mindenki számára elérhető, ez még mindig csak egy korai teszt verzió, így senki ne lepődjön meg hogy az kezelőfelület a korai internetes oldalakat idézi. Mondhatni kapunk egy kis ízelítőt, hogy milyen is lenne a betárcsázós blokklánc.

A regisztráció rendkívül egyszerű: mindössze egy felhasználónevet és jelszót kell megadnunk, melyeket a rendszer egy Bitcoin Cash címhez és privát kulcshoz fog hozzárendelni. Ha ez megtörtént készen is vagyunk.

Bejegyzések írásához szükségünk lesz némi BCH-ra, ugyanis a üzeneteinket egy tranzakcióhoz rögzítve fogja tárolni a blokklánc. Ennek költsége kevesebb mint 1 cent, így ha valaki kipróbálná 1 dollárnyi befizetéssel is elég sokáig el lehet lenni. Ennél többet itt tárolni egyébként sem ajánlott, hiszen mint említettem ez még csak egy nyilvános próba és a fejlesztők még javában dolgoznak a platformon.

A többi felhasználó memoit úgy olvashatjuk el ha feliratkozunk csatornájukra, de akár böngészhetünk is a legfrissebb bejegyzések (New Posts), vagy a felhasználók között (View Profiles). A Twitterhez hasonló kulcsszavas keresés még nem működik. A felhasználók a nekik tetsző memokat akár jutalmazhatják is a saját BCH számlájukról küldött borravalóval. Ez a funkció talán szokatlannak tűnhet, de sok nemzetközi oldal, mint például a Reddit és maga a Twitter is már régóta alkalmazza ezt a módszert.

A modernebb közösségi oldalakhoz képest a Memo egyelőre még rendkívül kezdeteleges és talán nem is a Bitcoin Cash blokklánca a legmegfelelőbb felület a technológia ilyen típusú felhasználására. Ugyanakkor jó látni, hogy kezdenek megjelenni a szélesebb körű adoptációt nagyban elősegítő, hétköznapi embereket célzó decentralizált alkalmazások (dApp-ok) is. Felmerülhet viszont a kérdés: mégis mi szükség van ezekre? Egy újabb dolog amire fölöslegesen aggatják rá a blokklánc jelzőt?

A Cambridge Analytica esete óta már biztosan tudjuk, hogy személyes adatainkat nem kezelik megfelelően. A blokklánc alapú közösségi oldalaknál a felhasználók adatait nem egy központi szerveren, hanem node-ok ezrein megosztva, kriptografikus módszerekkel védve tárolják, így ezekkel visszaélni koránt sem olyan egyszerű. Másrészt az így tárolt adatok nem törölhetőek, ami bizonyos esetekben (például ha meg akarunk győződni valakinek a hitelességéről) rendkívül hasznos lehet.

A “decentralizált közösségi oldal” kifejezést valószínűleg egyre többször fogjuk hallani és aki nem sajnál rá néhány klikkelést, akár már most kipróbálhat egyet. Az alkalmazás a memo.cash oldalon érhető el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img