A látogatók telefonjaival bányásznak kriptopénzt a weboldalak

spot_img

A ‘Cryptojacking’ vagyis a weboldalakat látogatók számítógépeivel történő kriptopénz bányászat nem újkeletű jelenség, de a felhasználói szokások változásával és a mobilos internetezés egyre nagyobb elterjedésével ma már egyre többször célozzák a telefonnal böngésző felhasználókat is. Japánban, ahol a kriptopénzek használata már a hétköznapok részének tekinthető, az utóbbi időben 130 000 ilyen esetet regisztráltak, ami 170-szer annyi, mint amennyire a tavalyi év azonos időszakában sor került.

A telefonok erőforrásainak eltérítése alapvetően két módszerrel lehetséges. Az első egy kártékony program un. malware használatával történhet, melyet például kéretlen spam levelek megnyitásával, szexoldalak látogatásával vagy torrent programok futtatásával szedhetünk össze. A másik módszer egy script, az un. Coinhive integrálása az oldal forráskódjába. Ez minden oldalletöltés után automatikusan elindul és Monero-t bányásztat a felhasználóval.

Más kriptopénzekhez képest a Monero bányászata sokkal egyszerűbb mert még videókártya sem feltétlen szükséges hozzá, így egy átlagos mobilon is futtatható a script. Bár önmagában egy telefon soha nem fog jelentős mennyiségű kriptopénzt kitermelni (napi néhány centről beszélhetünk), 100 000 megfertőzött eszköz esetén már $10 000 – $25 000 is befolyhat 24 óra alatt a támadó számára.

A jelenség a jövőben valószínűleg még elterjedtebb lesz, hacsak a Monero nem értéklenedik el, amire azonban jelenleg nincsen túl sok esély.

Ha úgy érezzük, hogy telefonunk rövid idő alatt jelentősen lelassult és gyorsan lemerült, esetleg számítógépünk videókártyája teljesen indokolatlan helyzetekben pörgeti fel magát, meglehet hogy mi is a cryptojacking áldozatává váltunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img