Laszlo Hanyecz: Satoshi paranoiás volt

spot_img

A Business Insideren megjelent egy izgalmas írás, amiben Laszlo Hanyecz vall Satoshival való kapcsolatáról. Laszlo Hanyecz egy floridai szoftverfejlesztő, aki a hőskorszakban részt vett a Bitcoin fejlesztésében, majd 2010-ben arról vált híressé, hogy 10.000 BTC értékben rendelt két pizzát, ezzel a világon elsőként költötte el valami valódira a Bitcoint.

Hanyecz és a rejtélyes Satoshi Nakamoto akkor került egymással először kapcsolatba, amikor Laszlo – aki akkor már a laptopján bányászott, felajánlotta neki segítségét a bitcoin fejlesztésében. Nakamoto beelegyezett és együttműködésük több évig eltartott. Ezalatt csak leveleztek, valójában soha nem látták egymást.

“Úgy gondoltam a Bitcoin lenyűgöző. Részt akartam venni benne, de volt egy rendes fejlesztői állásom”- nyilatkozta Hanyecz. “Nakamoto viszont folyamatosan küldte a leveleit: »csináld meg ezt, javítsd ki ezt a bugot«” Szerinte úgy kezelte őt mint egy főállású fejlesztőt, míg nála ez csak egy hobbi projekt volt. Elmondása szerint Nakamoto gyakran élt a „meg kell javítanunk” és az „ilyen bugjaink vannak”  kifejezésekkel, amit Hanyecz nem tudott mire vélni, mert szerinte nem voltak csapat, nem volt „mi”. „Ez elismerés volt a részéről, hogy elfogadott engem csapattagnak. De én nem akartam a felelősséget. Akkoriban még nem láttam át ezt az egészet”. Ezek miatt Nakamotót párszor egy „nem vagy a főnököm” frázissal rázta le.

Elmondása szerint Nakamoto azt is kérte tőle, hogy vegyen vissza a bányászásból. Állítólag tisztában volt vele, hogy a bányászat be fog futni. Hanyecz szerint ezzel elejét akarta venni annak, hogy mindössze néhány ember gazdagodjon meg ötletéből és ő inkább a közösségépítésre és az üzleti felhasználások kiterjesztésére összpontosított volna.

Hanyecz állítása alapján Nakamoto sosem fedte fel saját kilétét. „Soha nem mondott el magáról semmit. Néha kérdeztem tőle dolgokat, de mindig kikerülte azokat, sosem kaptam választ rájuk”.

Laszlo Hanyecz végül utólag értette meg a paranoiáját: „Ha bármi történt volna a kóddal, most nem ülnénk itt”. Azt is elmondta, hogy mostanra mélyen tiszteli  Satoshi projektét és ha akkor nem rejtőzködött volna ilyen erőteljesen, talán ma nem lenne Bitcoin.

„Ez egy izgalmas történet, mert az emberek szeretik a misztikus karaktereket, de azt szoktam hangsúlyozni, hogy nem számít az alkotója, akár egy gyilkos is lehetett volna.”

„Az emberek szeretnek hősökkel és gonoszokkal azonosulni, de a kriptovilágba a kódod beszél helyetted. A karizma és a személyiség csak egy szintig képes elvinni ha fejlesztő az ember. Végtére is a kódod és az ötleted alapján fognak megítélni.” – zárta a beszélgetést Laszlo Hanyecz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img