Kereskedés vagy befektetés?

spot_img

2009-ben egy norvég diák $27-ért vásárolt magának 5000 bitcoint. 4 évvel később, amikor a média beszámolt az esetről, ez a $27-os befektetés $886 000-t, ma viszont már  $32 500 000-t ér. Ez több mint 1.2 milliószoros megtérülést jelent.

Kristoffer Koch, a norvég diák

Korunk egyik legsikeresebb üzleti angyala Peter Thiel, a Facebook első befektetői közé tartozott. Az $500 000 értékben vásárolt részvényeinek jó részét 2012-ben adta el, mintegy $400 000 000-ért, ami közel nyolcszázszoros hasznot jelentett számára. Még ez, a manapság kiemelkedőnek számító hozam is eltörpül ahhoz képest, amit a bitcoin produkált az elmúlt, közel egy évtized során.

Peter Thiel a PayPal egyik alapítója volt és a Szilícium-völgy legismertebb figurái közé tartozott. A Facebook kizárólag ezért kereste meg őt és kizárólag ezért volt lehetősége részt venni a projekt finanszírozásában. Egy 27 éves norvég diáknak, vagy bármilyen más hétköznapi embernek, vajon mekkora esélye lett volna még a korai szakaszban befektetnie a Facebookba? Semennyi. Éppen ezért kapósak azok a sikersztorik, amelyek valószínűleg a legtöbb ember figyelmét felkeltették a kriptopénzek iránt. Bár vannak, akiket tényleg a mögöttes technológia érdekel, a többség olyan lehetőségként tekint rá, ami egy életben egyszer adódik.

“Ha más hétköznapi embereknek sikerült és meggazdagodtak belőle, talán nekem is összejöhet.”

Jól hangzik, a kripto jövőjének megítélése azonban rengeteg vitát szül. Egyesek szerint a dotkom buborékot megelőző éveket éljük újra, mások viszont átverésnek, sőt egyenesen patkányméregnek titulálják a kriptopénzeket. Ez utóbbi megfogalmazás nem akárkitől, hanem Warren Buffettől származik és a kijelentésének éle pedig jó illusztrálja a kripto piacok jelenlegi legfőbb mozgató erejét, az érzelmeket.

400 milliárd dolláros piaci kapitalizáció ide vagy oda, a mindennapok eseményei (akár pozitív, akár negatív hírekről van szó) azonnal tetten érhetőek az árfolyamok alakulásában. Bár ez a megállapítás természetesen a hagyományos piacokra is érvényes, azonban ott a napi néhány tized százalékos elmozdulások a megszokottak, a kriptók esetén a 4-5%-os kilengés is teljesen hétköznapinak számít és egyáltalán nem ritkák a több tíz százalékot meghaladó árváltozások sem.

A kripto egyik kulcsszava, ami egyfajta mémmé is vált az évek során a HODL kifejezés, ami az angol “Hold on for dear life” rövidítése. Jelentése, hogy soha ne adjunk el, tartsunk ki a végsőkig. Legalábbis amíg elég gazdagnak nem érezzük magunkat.

Ebben a taktikában lehet ráció. Ha visszatekintünk a már említett svéd diák példájára, néhány év alatt a semmiből mesebeli vagyonra tehetett szert, és ehhez semmi mást nem kellett tennie, csak HODL-oznia. Bár egy bitcoin ma már több ezer dollárt ér, sokak szerint egyszer akár egymilliót is elkérhetnek majd érte, ami még mindig 150-szeres hasznot jelentene. Hogy ez a jóslat valóra válik-e, azt senki sem tudhatja, abban viszont egyre több szakember ért egyet, hogy a digitális valuták mögött álló blokklánc nem fog eltűnni és emiatt valószínűleg a kriptopénzek is még sokáig velünk fognak maradni.

Ha tehát abból indulunk ki, hogy itt van egy a jövőnket várhatóan meghatározó piac amiből profitálni szeretnénk, két dolgot tehetünk:

  1. A hosszútávú növekedésben bízva befektetünk. Ezzel a módszerrel biztosan “nem maradunk le a jövőről”, ugyanakkor a kripto piac jelenlegi bizonytalanságai miatt az extrém mértékű kockázatot is fel kell vállalnunk.
  2. A rövidtávú árfolyammozgásokat kihasználva profitálunk belőle. A haszon folyamatos kivétele viszonylag stabil bevételi forrást jelenthet és nagy mértékben csökkenti kitettségünket a kripto piacot negatívan érintő hírekkel szemben. Hátránya viszont, hogy sokkal több odafigyelést kíván.

Akik a hosszútávú befektetést választják, nagyon sokat nyerhetnek, amennyiben bejönnek számításaik. A kriptó azonban még egy nagyon fiatal iparág. A piacon jelenlévő coinok többsége valószínűleg néhány éven belül el fog tűnni a süllyesztőben, akárcsak a 90-es évek internetes cégei. Senki nem tudhatja pontosan, hogy a nemzetközi szabályozások milyen módon befolyásolják majd a szektor jövőjét és ezért nagyobb mennyiségű pénzt tárolni ezekben az eszközökben kiemelt kockázatokkal jár. Emelett pedig van még egy nagyon fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk, ez pedig a beszállási pont.

Akik évekkel ezelőtt néhány centért, vagy dollárért vásároltak bitcoint biztosan nem forgolódnak álmatlanul amiatt, hogy a bitcoin most éppen 6400, 7500 vagy akár 20 000 dollárt ér. Ők egyszerűen már nem veszíthetnek, régen dollármilliomosokká váltak. Aki viszont most vág bele, fel kel készülnie az árfolyamingadozásokkal járó érzelmi hullámvasutazásra is. Ha a vásárlást követő napokban máris 10-20, vagy még több százaléknyi veszteségbe kerülünk, azt nem könnyű feldolgozni. A bitcoin árfolyama az elmúlt 6 hónap során $20 000-ról egészen $5800-ig esett vissza és jelenleg harmadjára teszteli ezt az alsó sávot. Mit érezhetnek azok, akik $10 000-on vásároltak? Elsőre biztosan jó ajánlatnak tűnt 50%-os leértékelésen vásárolni a slágerterméknek számító bitcoinból, mostanra viszont már ők is közelednek az 50%-os mínuszhoz.

Ez pedig különösen igaz azokra, akik nem csak bitcoint, hanem altcoinokat is vásároltak. Bár sokan hisznek abban a befektetési stratégiában, miszerint egy portfolió védelmet biztosít a piac kockázataival szemben, ez a kripto esetén azonban csak részben igaz. Mivel a teljes piac likviditása nagyon alacsony és minden a bitcoin körül forog, azok akik ezen kívül bármi mással is rendelkeznek nemhogy csökkentenék, de növelik kockázataikat. Olyan, mintha tőkeáttéttelel, többszörös szorzóval fogadnánk a bitcoinra. Ha felfelé ívelő trend van, egy altcoin a bitcoin árfolyamának többszörösével is növekedhet, ez viszont visszafelé is igaz. Ha lefelé tartó medve trendben vagyunk, akkor a veszteségeink mértéke is többszöröse lehet annak, mint ha csak bitcoint tartanánk.

És éppen ezért lehet vonzó a második lehetőség, vagyis a rövidebb időtávon történő kereskedés. Talán bennetek is felmerült, hogy miközben az elmúlt hónapok során a BTC mintegy 75%-ot veszített az értékéből, talán nem az ima és a HODL volt a legjobb stratégia.

Amikor szóba kerül a kereskedés sokan csak legyintenek:

  • Ki tudná megjósolni mi fog történni?
  • Ha ennyire egyszerű lenne mindenki ezt csinálná.
  • Ez nem más, mint egyszerű szerencsejáték.

Valóban, ha az ember csak úgy gondol egyet és belevág, az egész nem tűnik többnek puszta szerencsejátéknál. Ez azonban tanulással fejleszthető, szemben a szerencsejátékkal, ahol évekig is nézhetjük hogyan forog a rulettkerék, soha nem javíthatunk a találati arányainkon.

A stratégia mellett pedig egy másik fontos tényező maga a platform, ahol a kereskedést végezzük. Ebben az évben még nem volt olyan hónap, hogy ne törtek volna fel egy kripto tőzsdét. Januárban a japán Coincheckről loptak el 500 millió dollárnyi kriptopénzt, alig egy hete pedig a legnagyobb koreai tőzsde, a Bithumb vált áldozattá. Jó dolog, ha az ember portfoliója napi 10%-al növekedhet, de mit ér az egész, ha ez bármikor köddé válhat.

Persze ez is azok közé a kockázatok közé tartozik, amit sokan vállalnak a várt nyereség érdekében, mégis sokan vannak, akik tőkéjük biztonságát fontosabbnak tartják a gyors meggazdagodás lehetőségénél. Mivel a kriptopénzek népszerűsödésével egyre több helyen nyílik lehetőségünk arra, hogy azok árfolyammozgásából profitáljunk, már nem vagyunk rákényszerítve, hogy a jövőnket egy kriptotőzsde mögött álló névtelen figurák kezébe tegyük. Ez az egyik oka, hogy szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani az XTB-t, amely alternatívát nyújhat a kriptopénz kereskedés iránt érdeklődők számára.

Az XTB egy 10 országban jelen lévő, tőzsdéken is jegyzett online brókerház, ami többek között 5 népszerű kriptopénzhez (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash) biztosít hozzáférést.

Az XTB-n történő kereskedés némiképp eltér attól, mint amit a hagyományos kriptotőzsdék esetén megszokhattunk. A vásárláskor nem kriptopénzeket, hanem az azok árfolyammozgását követő, úgynevezett CFD-ket vásárolunk, melyek több szempontból is előnyösek lehetnek.

Jelenleg a kriptopénzek vásárlása, azok tárolása és mozgatása még sokak számára nehézkes és problémát okoz. A kripto CFD-k esetén nem kell tartanunk attól, hogy feltörik a tárcánkat vagy elveszítjük privát kulcsainkat, ahogy azok vásárlása is sokkal egyszerűbbé válik. Míg a legtöbb bank tiltja a kriptotőzsdék felé irányuló tranzakciókat, addig az XTB-nél a hagyományos utaláson túl, a bank- és hitelkártyák mellett akár a PayPal és Skrill segítségével is feltölthetjük a számlánkat. A kereskedés törvényileg szabályozott keretek között, tőkénk teljes védelme mellett történik, melyre a brit hatóságok által felügyelt és teljesen külön kezelt kártérítési alap nyújt biztosítást. Probléma esetén pedig 9-17 óra között magyar, a nap további részében pedig több idegen nyelven elérhető ügyfélszolgálattól kérhetünk segítséget.

Ami azonban a fentieken túl a legtöbbek számára vonzó lehet, az ugyancsak a kripto CFD-k sajátosságából adódó lehetőség: a shortolás. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy egy kriptopénz ára csökkenni fog, mindössze egy gombnyomásba kerül, hogy megnyissuk short pozíciónkat és profitáljunk az árfolyamesésből.

A kereskedésen túl egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például az ingyenes oktatást, illetve a rendszeres piaci áttekintő videókat, ahol akár mi is kérdezhetünk, természetesen magyar nyelven.

Aki mindezek után kedvet érez az XTB kipróbálásához, az alábbi linken további információkat találhat a platform működéséről vagy egy demó számlával akár kockázatok nélkül is kipróbálhatja magát.

xtb.com/kriptovaluták

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img