Mi okozta a bitcoin árfolyamának tegnapi emelkedését?

spot_img

Az éjjel sokat forgolódtatok? Felébredtetek, mert az erős szél csapkodta a redőnyt és nem tudtatok tőle aludni? Nos talán azt hittétek így történt, de sokkal valószínűbb, hogy egy bitcoin shortoló lakik valahol a közeletekben. Valaki, aki nemrégiben a bitcoin árfolyamának további esésére fogadott és az ő sikolya lehetett az, ami valójában megzavarta az édes álmotokat.

Tegnap este mi is felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy a BTC ismét nagyot ugrott, és az egész piac értéke 30 perc leforgása alatt mintegy 20 milliárd dollárral emelkedett. A cikk mellett, pedig BLNT hozzászólását is szeretném kiemelni, melyet nem sokkal annak megjelenése után fűzött hozzá.

Fontos tanácsok, melyeket szeretnék még néhány dologgal kiegészíteni.

Arról szerintem már mindannyian letettünk, hogy a napi eseményekkel próbáljunk racionális magyarázatot találni a BTC viselkedésére. Az elmúlt hónapokban a folyamatosan érkező jó hírek ellenére is csak esett vagy stagnált az árfolyam, ha pedig mégis mozdult, az többnyire nem egy természetes emelkedő vagy növekvő trendet mutatott, hanem hatalmas 5-10% körüli ugrásokat, ami a folyamatos manipulációra utal. Íme a BTC elmúlt 1 hónapja:

Persze ha nem zavart minket, hogy 20 000 dollárig manipulálták az árfolyamot, akkor most sem lehet egy szavunk sem, nemigaz?

Ha mégis szeretnénk valamilyen közvetlen okot találni a hatalmas növekedésre, akkor az elmúlt órák fontosabb hírei a következők voltak:

  • Annak ellenére, hogy korábban nagyon is ellene voltak, hirtelen a Mastercard is beszállt a kriptóba:

  • Az IBM saját kriptopénzt fog a piacra dobni. Erről hamarosan lesz egy részletesebb írásunk, amelyet ide is be fogok linkelni ha elkészült, de természetesen a főoldalon is találkozhattok majd vele.
  • A Goldman Sachs új vezetőt (CEO) nevezett ki. David Solomonról köztudott, hogy a nyitott a bitcoinnal és a kriptopénzekkel kapcsolatban.
  • A nemzetközi pénzügyi stabilitást vizsgáló szervezet, az FSB jelentése szerint, a kripto nem jelent veszélyt a globális pénzpiacokra.

És még biztosan történtek más fontosabb dolgok is, ugyanakkor egy hasonló összeállítást szinte bármikor összerakhattunk volna az elmúlt hetekben is, akár egy olyan napon is amikor az árfolyam éppen hatalmas zuhanásban volt.

Éppen ezért én úgy gondolom a jelenlegi emelkedés két okra vezethető vissza. Az első a hó végi G20 csúcs, amelyen várhatóan már egy nemzetközi szabályozásra vonatkozó ajánlást fognak elfogadni a résztvevők, ami mondanunk sem kell nagyon fontos lenne egy globális piac megteremtéséhez. A márciusi G20-as csúcsot megelőző időszakban a bitcoin árfolyama szintén pozitív irányba mozdult el és 7200 dollárról 9100 dollár fölé emelkedett. A második pedig a már BLNT által is említett Bitcoin ETF bevezetésével kapcsolatos várakozás. Az utolsó ilyen kérelem benyújtása és elbírálása közötti időben a bitcoin 450 dollárról 1300 dollárig erősödött, várható volt, hogy most is egy fokozott érdeklődés fogja kisérni a hatóság döntését.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img