Stellar: a szög az IBM koporsóján?

spot_img

1981. augusztus 12-én mutatta be az IBM az 5150-es modellt, amelyet csak PC-ként, vagyis személyi számítógépként emlegetettek. A siker óriási volt. Egy korabeli magazin szerint már a bejelentés napján 40 000 példányra érkezett megrendelés.

Ezek voltak a számítástechnika forradalmának első napjai és az első PC megalkotójaként az IBM meg volt győződve arról, hogy a pénz ebben, vagyis a hardver értékesítésében rejlik. Bizonyos szempontból igazuk is volt. A számítógép eladások az 1981-es évi 1.4 millióról, 1999-re 117 millióra növekedtek. Ugyanakkor egyáltalán nem foglalkoztak az ezeket meghajtó programmal, az operációs rendszerrel. Ennek biztosítására egy másik céggel kötöttek megállapodást. Ezt a céget úgy hívták, hogy Microsoft és az IBM döntése nyomán, az általuk megalkotott MS-DOS vált a 80-as, 90-es és 2000-es évek meghatározó oprendszerévé.

A Microsoft a világ egyik legsikeresebb cége lett. 1986-os tőzsdei színrelépésük óta a vállalat papírjainak értéke több mint 1660-szoros profitot hozott hozott a befektetők számára. Míg ma az IBM részvényeinek értéke 130 milliárd dollárra tehető, az általuk helyzetbe hozott Microsoftté eléri 815 milliárd dollárt. Ha pedig vetünk egy pillantást az IBM árfolyamgrafikonjára, akkor jól látható, hogy míg más tech papírok árai a dot-kom buborékot követően az egekbe szálltak, az IBM ma alig pár dollárral ér csak többet, mint a 2000-es évek elején, és évtizedek óta jelen lévő piaci szereplőként is képtelen volt profitálni az elmúlt évek technológiai fellendüléséből és bika piacából.

Most 2018-at írunk és egy új technológiai trend, a blokklánc kialakulásának lehetünk tanúi. Az IBM pedig úgy tűnik, mintha ismét elkövetné azt a hibát, amely 30 évvel ezelőtt lehetőséget adott a Microsoft felemelkedésére. Az IBM beállt a Stellar mögé és mindent elkövet, hogy azt a gyors és biztonságos tranzakciókon keresztül a blokklánc kvázi operációs rendszerévé tegye.

Gyors és egyszerű használat, biztonság és a felhasználók számának növekedése esetén megoldható skálázhatóság. A Stellarnál minden adott, hogy a blokklánc korszak meghatározó szereplőjévé váljon. De akkor mi marad az IBM-nek?

A vállalat bevételeinek nagy része (60%+) ma különböző IT szolgáltatások értékesítéséből származik. Ügyfeleik elsősorban a vállalati szektorból érkeznek és a IBM jelenlegi nyilatkozatai szerint továbbra is őket fogják célozni a különböző, immár blokklánc alapú megoldásaikkal. Vagyis az IBM azt hiszi, hogy ezek a szolgáltatások többet fognak érni, mint az azokat lehetővé tevő platform és ahelyett, hogy saját maga számára fejlesztene egy ilyet, ismét beállt egy másik mögé: 2017 október 16-án bejelentették, hogy a Stellar lesz az IBM által üzemeltetett Hyperledger pénzügyekre specializált hálózata.

Ez persze jó hír azok számára, akiknek a Stellar is a portfóliójuk részét képezi. Biztosra természetesen még az ő esetükben sem mehetünk, de a világ egyik legismertebb multinacionális cégének támogatása és a már belengetett Coinbase felvétel az egyik legvonzóbb hosszútávú befektetéssé teszi most az Stellar Lumens tokeneket, melyeket többek között a Binance-en is megvásárolhattok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img