Nyersanyag lesz a kriptopénz?

spot_img

Egy most folyó jogi eljárásban hozott döntés szerint, a CFTC (Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság) jogosult eljárni egy kriptopénzen alapuló csalással (My Big Coin) kapcsolatos ügyben, amivel  árucikknek, kvázi nyersanyagnak nyilvánították a kriptopénzeket.

Már régóta folynak a viták arról, hogy a kriptoeszközök milyen kategóriába legyenek besorolva: pénzként, árucikként vagy értékpapírként tekintsünk-e rájuk? Mivel mindegyik egészen más törvényi szabályozás alá esik, a piac szereplői már évek óta sürgetik, hogy a szülessen egyértelmű döntés a témában.

Amennyiben a jövőben az árucikk besorolás lesz mérvadó, az jó hír lehet a kriptopénzek számára. Ezek közé jelenleg olyan kategóriákba sorolt eszközök tartoznak, mint például az energia (olaj, elektromosság), a földből kinyert nyersanyagok (arany, vas), vagy az állat- és növénygazdálkodáshoz köthető termékek. Ezek árfolyamait a világpiac kereslete és kínálata határozza és elviekben minden mástól függetlenek, továbbá adózásuk is sokkal kedvezőbb, mint például az értékpapíroké.

Mivel több kriptopénz rendelkezik az értékpapírokra jellemző tulajdonságokkal (pl.:osztalékot fizetnek), velük kapcsolatban az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) szokott megnyilatkozni. Az értékpapírok kibocsájtását és forgalmazását szigorú szabályokhoz, állami licenszek megszerzéséhez kötik, amelyeknek jelenleg a kriptotőzsdék nem tudnak eleget tenni. A mostani gyakorlat szerint, ha egy kriptopénz kapcsán felmerül az értékpapírnak való minősítés gyanúja, akkor azt  rövid időn belül eltávolítják a tőzsdékről, de az is megszokott, hogy új kriptopénzek felvétele előtt azoktól jogi nyilatkozatot várnak el arról, hogy nem tartoznak az értékpapírokat szabályozó törvények alá, amivel a kereskedőházak védhetik magukat egy esetleges eljárás során.

Néhány nappal ezelőtt éppen azért vált globálisan elérhetetlenné egy kriptotőzsde, mert nem felelt meg a SEC által támasztott elvárásoknak.

Az FBI hozzáférhetetlenné tett egy USA-n kívüli kriptotőzsdét

Az ismertebb kriptopénzek közül jelenleg a Ripple/XRP próbálja bíróság előtt bizonyítani, hogy az általuk kibocsájtott tokenek nem tartoznak az értékpapír kategóriába. Amennyiben ezt jogerős bírói döntéssel tudnák alátámasztani, valószínűleg rövid időn belül bekerülhetnének a most még várakozó állásponton lévő amerikai tőzsdék kínálatába.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img